Review

Winternabijheid

Lola, de hoofpersoon in de debuutroman Winternabijheid van de Duits-Joodse Mirna Funk, is een moderne, zelfstandige vrouw. Maar deze Lola, net als de schrijfster begin jaren tachtig geboren in Oost-Berlijn, ligt met zichzelf overhoop, want is zowel Duits als Joods. 'Ze was dader en slachtoffer in één.'

Jan Luijten
null Beeld
Beeld

Een belangrijk onderwerp is het antisemitisme onder jongere Duitsers. Vanuit een houding die Funk omschrijft als 'wat-gaat-mij-de Holocaust-aan', maken ze misplaatste grappen en wordt Israël veroordeeld. Maar voor Lola is zich bewust zijn van het verleden, van groot belang.

De roman begint met een hitlersnorretje, door Lola met zwarte stift op haar bovenlip getekend. Daarmee stapt ze de rechtszaal binnen, waar haar aanklacht wordt behandeld jegens bekenden die tijdens een feest op een foto van haar zo'n snorretje hadden getekend. Die foto deed vervolgens de ronde op Facebook en Instagram. Ze moet de zaal verlaten en zal het proces verliezen. Lola heeft geen Joodse moeder, aldus de rechter, en dus is ze volgens de orthodoxe Joodse wet niet Joods. Van antisemitisme is dus geen sprake. Maar Lola voelt zich vooral Joods.

Deze ervaring verandert haar leven. Ze wordt geconfronteerd met antisemitisme, met radicale kritiek op Iraël, met beledigingen. Dit kleurt haar beeld van Duitsland. Ze vertrekt naar Tel Aviv en maakt daar in de zomer van 2014 de Gaza-oorlog mee, waarna 'niets meer hetzelfde is'.

Het laatste deel van de roman speelt zich af in Bangkok en op een Thais eiland. Op dat relatief eenzame eiland komen de gevoelens en emoties die in haar woelen, tot bedaren.

Winternabijheid is goed geschreven en rijk aan gebeurtenissen. Funk slaagt erin de lezer mee te slepen in dit turbulente leven en sympathie te ontwikkelen voor de geplaagde Lola.

Winternabijheid

Mirna Funk
Fictie
Uit het Duits vertaald door Goverdien Hauth-Grubben.
Atlas Contact; 300 pagina's; euro 21,99.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden