Wint een Nederlander dit jaar weer eens de Deutsche Börse Photography Prize?

Zal er dit jaar weer eens een Nederlander de Deutsche Börse Photography Prize winnen? De laatste keer dat dat gebeurde, was in 1999. Toen heette de prijs nog anders en was Rineke Dijkstra de gelukkige. De kans is nu groter dan andere jaren; van de vier genomineerden (eigenlijk vijf; er zit een duo bij) komen er twee uit Nederland.

Merel Bem
Uit: Blanco. Beeld Awoiska van der Molen
Uit: Blanco.Beeld Awoiska van der Molen

Dana Lixenberg werd genomineerd met haar publicatie Imperial Courts (2015) en Awoiska van der Molen met haar tentoonstelling Blanco in het Amsterdamse Foam (2016). Van beiden is nu een bescheiden selectie te zien in The Photographers' Gallery in Londen, samen met werk van de andere twee genomineerden: Française Sophie Calle en het Zwitserse duo Taiyo Onorato & Nico Krebs.

The Photographers' Gallery is een oase van kalmte vlak bij koopgoot Oxford Street. Al sinds 1996 is dit het huis van de prestigieuze prijs voor de fotograaf die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage leverde aan de Europese fotografie en die sinds 2005 met 30 duizend pond (bijna 35 duizend euro) wordt gesponsord door Deutsche Börse AG.

Behalve een tentoonstellingsplek is The Photographers' Gallery ook een trefpunt voor fotografen en fotografieliefhebbers; er worden cursussen en lezingen gegeven en in de goed gesorteerde boekwinkel in de kelder werken tot in detail geïnformeerde mensen. Wie zich op de hoogte wil stellen van de nieuwste ontwikkelingen in de fotografie is hier aan het goede adres.

Maar dan. Wie o wie krijgt straks dat geldbedrag én de eer te worden beschouwd als iemand die hét aandeel had in de ontwikkeling van het medium? Waar zal de vijfkoppige jury de nadruk op leggen: techniek, inhoud, presentatie, of alledrie? Zowel Dana Lixenberg als Awoiska van der Molen blinkt uit in de beheersing van zwart-witfotografie. De eerste documenteerde op indrukwekkende wijze meer dan twintig jaar lang de bewoners van een overwegend zwarte gemeenschap in Los Angeles, de tweede fotografeert uiterst geconcentreerd landschappen waarvan de details als zilverfiligrain uit de fluwelen duisternis opdoemen.

Sophie Calle, de grande dame van het gezelschap, werd genomineerd voor haar boek My All (2016). Haar presentatie over de dood van haar ouders en haar kat (mooi beeld: kat in een kistje, onder een wit laken) is fotografisch gezien de minst interessante, maar de combinaties en de geestige wijze waarop ze haar wrange, autobiografische verhalen opdist, compenseren dat weer. Onorato & Krebs, ten slotte, haalden de shortlist vanwege hun presentatie Eurasia in Fotomuseum Winterthur (2016), een verrassende installatie van foto en 16mm-film over een reis door onder andere Oekraïne, Oezbekistan, Rusland en Mongolië, die zowel documentair als fictief is. Op 18 mei weten we wie de winnaar is.

Deutsche Börse Photography Foundation Prize 2017, t/m 11/6 in The Photographers' Gallery, Londen. Publicatie euro 20,50.

Spider. Beeld Dana Lixenberg
Spider.Beeld Dana Lixenberg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden