Winst telecombedrijf Detron groeit 50 procent

Detron kijkt terug op een goed halfjaar. Het telecombedrijf uit Zaltbommel boekte in de eerste zes maanden van 1999 een winst van 7,5 miljoen gulden, bijna 50 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar....

De omzet steeg met 77 procent, van 110 miljoen naar 195 miljoen gulden. Voor heel 1999 verwacht Detron een winststijging van 20 tot 30 procent, zo meldde het bedrijf vrijdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

De hoofdactiviteit van Detron is het ontwerpen, bouwen, testen en onderhouden van netwerken voor vaste en mobiele telecommunicatie. De hiervoor verantwoordelijke divisie Public Networks is goed voor bijna de helft van de omzet. Door de explosieve groei van de markten voor Internet en mobiele telefonie neemt de vraag naar netwerkcapaciteit sterk toe.

Financieel directeur Etienne Nagtzaam van Detron zegt dat de halfjaarcijfers beter zijn dan het bedrijf zelf had verwacht. 'Vooral de omzetgroei is buitengewoon goed geweest. Een belangrijk deel daarvan was autonome groei, en dat stemt natuurlijk tevreden.' Niettemin droegen ook vier recente acquisities (achtereenvolgens Protel, TAB, Telebuild Mobile Networks en EXA-IT) bij aan de omzetstijging.

Nagtzaam: 'We zijn een jong, snelgroeiend bedrijf. Dat creëert hoge verwachtingen bij de aandeelhouders, en die moet je natuurlijk wél zien waar te maken. Ik denk dat wij hen met deze cijfers recht in de ogen kunnen kijken.'

Detron is sinds eind februari van dit jaar beursgenoteerd. De beursintroductie deed destijds nogal wat stof opwaaien omdat de Rabobank de voor de particuliere markt bestemde aandelen alleen plaatste bij de eigen klanten.

Tegenslag incasseerde Detron de afgelopen periode onder meer in Duitsland, waar een kostbare reorganisatie tot verliezen leidde. Volgens Nagtzaam worden de Duitse activiteiten komend halfjaar weer winstgevend.

Groeistuipen als gevolg van de snelle expansie van het bedrijf dwingen ook in het algemeen tot aanpassingen van de organisatie. Er is een nieuwe 'transparante' bedrijfsstructuur opgezet, en daarnaast is volgens Nagtzaam fors geïnvesteerd in versterking van het management. 'Zo hopen we de groei organisatorisch bij te benen.'

Het onderdeel Interim Techniek (technische detachering) sukkelde begin dit jaar door weglopend personeel. 'Het gaat inmiddels beter, maar de toenemende schaarste aan goede mensen baart ons wel zorgen,' zegt Nagtzaam, die rekening houdt met een remmend effect op de omzetgroei. Toch groeide het totale personeelsbestand van Detron flink, van 1700 mensen (eerste halfjaar 1998) tot 2530 mensen nu.

Detron ziet de toekomst gezien de, naar eigen zeggen, goed gevulde orderportefeuille met vertrouwen tegemoet. De netwerkbouwer voorspelt dan ook dat zowel omzet als winst over heel 1999 'sterk' zullen toenemen.

Vooral voor de divisie Public Networks oogt de toekomst volgens Nagtzaam rooskleurig. 'Onze markt wordt steeds internationaler door fusies en overnames bij onze klanten. Wij kunnen daarop meeliften. Daardoor nemen onze eigen kansen in het buitenland toe.'

De divisie Business Communications hoopt te profiteren van de technische integratie van mobiele telefonie en dataverkeer, en de IT-divisie mikt op verdere groei van Inter- en Intranet.

Dat Detron zelf straks misschien wel te klein is voor al zijn grote klanten, bestrijdt Nagtzaam. 'Op de Europese markt, de Benelux, Duitsland en Frankrijk, zijn maar weinig partijen groter. We zullen echter blijven streven naar verdere expansie - door fusies of overnames.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden