Winnares Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018 bekend: Anne Geene

'Lichtelijk verbaasd? Ik schrok me dood! Kwam net uit Italië; belde daar iemand aan. Of ik even naar buiten wilde komen. Stond daar ineens Jet Bussemaker, met bloemen en champagne en een cheque van 10 duizend euro.'

Anne Geene in het midden met links van haar Jet Bussemaker. Beeld Adriaan van der Ploeg
Anne Geene in het midden met links van haar Jet Bussemaker.Beeld Adriaan van der Ploeg

Zondag was op het tv-programma Kunstuur te zien dat de verbazing van kunstenaar en fotograaf Anne Geene niet is gespeeld, als juryvoorzitter Bussemaker zich, met fotograaf en cameracrew, aan haar voordeur meldt met de mededeling dat ze de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018 heeft gewonnen. Geene: 'Ze hadden me verteld dat ze nog wat extra opnames wilde maken voor een tv-portret. Daar ben ik dus mooi met twee benen in getrapt.'

Geene kreeg de prijs, afgaande op het juryrapport, omdat ze 'de meest volledige kandidaat' was. Andere huldebetuigingen uit het rapport: de constante kwaliteit van haar werk, haar onderzoekende houding, en het vermogen op verschillende podia en in verschillende uitdrukkingsvormen zichtbaar te zijn.

De complimenten verwijzen naar het tellen, meten en fotograferen wat Geene doet. Van de natuur. Van paardenkonten tot duizendpoten, van rupsen tot kroos, van kamerplanten tot blaadjes waaruit gaten in de vorm van letters en cijfers zijn gegeten. Om uiteindelijk alles in boekvorm of ingelijst te laten zien; als een systematicus geordend en gecatalogiseerd.

Anne Geene (35) was een van de vijf genomineerden voor de prijs. De andere vier kandidaten waren Kevin Osepa, Rosa Johanna, Benjamin Li en Feiko Beckers. Ze werden voor de prijs voorgedragen door respectievelijk oud-Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes, kunstenaar Patricia Kaersenhout, grafisch ontwerper Irma Boom, Jan van den Broek en Sietske van Zanten van het Lisser Art Museum en conservator Fries Museum Eelco van der Lingen.

Winnares Anne Geene tijdens de opbouw van de expositie in het Stedelijk Museum Schiedam. Beeld Ivo van der Bent
Winnares Anne Geene tijdens de opbouw van de expositie in het Stedelijk Museum Schiedam.Beeld Ivo van der Bent

Of Geene had verwacht in dit bonte gezelschap aan kunstenaars als winnaar uit de bus te komen?

'Ik ben blij dat ik niet in de schoenen van de jury hoefde te staan. Het werk is onderling heel verschillend. Geen peil op te trekken. Sommigen zijn nog niet zo lang bezig, ik wel.'

Wat ga je met het prijzengeld doen?

'Nieuwe boeken maken, natuurlijk. Ik heb een project op het oog hoe ik de grillige routes in beeld kan brengen die mieren afleggen tussen hun voedselbron en huis. In goud. Dat kan wel eens in de papieren lopen.'

De VKBK Prijs is een oeuvreprijs voor jonge kunstenaars onder 35 jaar (Geene: 'Dat was ik nog niet toen ik werd genomineerd'). De prijs werd dit jaar voor de elfde keer georganiseerd en is een samenwerking van de Volkskrant, Avrotros, In4Art (prijzengeld) en het Stedelijk Museum Schiedam, waar tot en met 15 april het werk van de genomineerden is te zien.

Dit waren de genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunst-prijs 2018
Feiko Beckers, Anne Geene, Rosa Johanna, Benjamin Li en Kevin Osepa zijn de vijf genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunst-prijs 2018. De prijs is een samenwerking van de Volkskrant, Avrotros, Stedelijk Museum Schiedam en In4Art, en wordt volgend jaar voor de elfde keer georganiseerd.

Oud-minister reikt de Volkskrant Beeldende Kunstprijs uit
Jet Bussemaker houdt zo veel van kunst, dat ze haar Marten en Oopjen van chocola niet heeft opgegeten. De oud-minister reikt zondag de Volkskrant Beeldende Kunstprijs uit. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden