Winnaars filmfestival Venetië: van Emma Stone tot Tom Fords Nocturnal Animals

Twee onorthodoxe wraakfilms zegevierden, te Venetië. De Filipijn Lav Diaz won de Gouden Leeuw voor The Woman Who Left, met 226 minuten de langste film in de competitie van de 73e festivaleditie. Een relatief korte film voor de 57-jarige cineast, die zich niks aantrekt van reguliere bioscoopvertoning-lengtes en wiens films vaak de vijf uur passeren.

Bor Beekman
null Beeld AP
Beeld AP

In zijn door de jury onder leiding van filmmaker Sam Mendes bekroonde zwartwit misdaaddrama volgen we een schooljuf die vrij komt na een gevangenisstraf van dertig jaar. Valselijk beschuldigd van moord door toedoen van haar ex-vriend. Ze zoekt hem op, scharrelt onzichtbaar om de man heen, die als succesvol en louche entrepreneur laat beveiligen door lijfwachten.

Diaz legt in lange, observerende scènes vast hoe ze het vertrouwen wint van de verschoppelingen op straat in de buurt van haar ex; een arme verkoper, een epileptische transgender-prostituee met de naam 'Hollanda'. Heel langzaam wordt meer duidelijk over haar mogelijk te plannen wraakactie.

De winnaar droeg zijn prijs op aan 'mijn land, onze worstelingen, en de worstelingen van de mensheid'. Diaz, die al een compleet en hooggewaardeerd oeuvre filmde over de gebutste levens van de Filipijnen, won eerder al een Gouden Luipaard, een Zilveren Beer en de Prins Claus Prijs. Toch werd hij vooraf slechts door weinigen getipt voor de hoofdprijs; zijn film zat achterin het programma en veel journalisten waren al weg.
De Zilveren Leeuw en Grote Juryprijs, oftewel de tweede prijs, werd gewonnen door cineast en couturier Tom Ford voor diens tweede speelfilmregie na A Single Man, het relatiedrama Nocturnal Animals.

Eveneens een wraakfilm, de vergelding dit maal opgediend in de vorm van het manuscript van een gruwelijke misdaadroman, vol persoonlijke verwijzingen aan de lezeres (Amy Adams). Geschreven door de man die ze zoveel jaar geleden in de steek liet.

Lav Diaz. Beeld epa
Lav Diaz.Beeld epa

Beste regie

De prijs voor beste regie werd gedeeld. De Rus Andrei Konchalovsky won voor Paradise, een sterk geacteerd maar in vorm en boodschap wat simplistisch en propagandistisch WOII-drama. De Mexicaan Amat Escalante won voor The Untamed, een wonderlijke mix van sociaal realisme, seksualiteit en sciencefiction, waarin een met een meteoor meegereisd buitenaards wezen zijn tentakels niet thuis kan houden.

De prijs voor beste scenario ging naar Jackie, de biografische film van de Chileen Pablo Larraín met Natalie Portman als first lady Jacqueline Kennedy. Beste actrice is de Britse Emma Stone, voor haar rol in de openingsfilm en musical La La Land. Beste acteur Oscar Martínez voor zijn rol als (fictieve) Nobelprijswinnaar in de Argentijnse komedie El ciudadano ilustre. Martin Koolhovens western Brimstone viel buiten de prijzen.

Anders dan in Cannes, waar dit jaar veel kritiek klonk na het oordeel van de jury, heerste in Venetië vooral tevredenheid over de bekroningen, waarmee deze opmerkelijk sterk geprogrammeerde festivaleditie werd afgesloten.

Natalie Portman op het filmfestival in Venetië. Ze speelt de rol van 'Jackie' Kennedy in de film Jackie. Beeld EPA
Natalie Portman op het filmfestival in Venetië. Ze speelt de rol van 'Jackie' Kennedy in de film Jackie.Beeld EPA

Winnaars 2016 Venetië filmfestival

Gouden Leeuw:
The Woman Who Left (Lav Diaz)

Grote juryprijs/Zilveren Leeuw:
Nocturnal Animals (Tom Ford)

Zilveren Leeuw beste regie (ex aequo)
Amat Escalante (The Untamed)

Andrie Konchalovsky (Paradise)

Beste scenario:
Jackie

Beste actrice:
Emma Stone (La La Land)

Beste acteur:
Oscar Martínez (El ciudadano ilustre)

Speciale juryprijs:
The Bad Batch (Ana Lily Amirpour)

Prijs voor beste nieuwe acteur/actrice:
Paula Beer (Frantz)

Leeuw voor beste debuut:
The Last of Us (Ala Eddine Slim)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden