Windows 8.1 is uit: 'Dit is alles wat Windows 8 had moeten zijn'

Na er een jaar aan gewerkt te hebben, is de opvolger van Microsofts besturingssysteem Windows 8 vandaag beschikbaar gesteld. Microsoft noemde Windows 8 de ingrijpendste revisie in bijna twintig jaar, maar niet iedereen kon die grote verandering waarderen. Windows 8.1 moet de ergste kritiek wegnemen. De eerste reacties zijn positief.

Windows 8.1 Beeld ap
Windows 8.1Beeld ap

Op het eerste gezicht zijn er niet direct grote veranderingen te zien. Windows 8.1 heeft nog steeds het Metro-startscherm met de live-tegels dat, tot verdriet van velen, het vertrouwde bureaublad heeft verdreven. Maar toch is er aardig wat veranderd in het systeem.

De druk van de pc-conservatieveling
Zo is Microsoft gezwicht voor de druk van de pc-conservatieveling. Het besturingssysteem kan nu zo ingesteld worden dat gebruikers bij het opstarten van de pc direct naar het bureaublad kunnen gaan.

Ook heeft Microsoft de startknop in ere hersteld. Anders dan eerdere versies van Windows, geeft de startknop echter geen uitgebreid klapmenu weer, maar brengt het de gebruiker direct naar het startscherm. Er is ook een nieuwe pagina waar apps alfabetisch worden getoond, of gesorteerd op installeerdatum of categorie. Deze is op te roepen door naar boven te vegen vanaf het startmenu.

De Bing-zoekmachine zoekt door de computer of het internet. Beeld Microsoft
De Bing-zoekmachine zoekt door de computer of het internet.Beeld Microsoft
Het vertrouwde bureaublad is weer als opstartscherm in te stellen. Beeld Microsoft
Het vertrouwde bureaublad is weer als opstartscherm in te stellen.Beeld Microsoft

Ook op de startpagina met de tegels is het een en ander gewijzigd. Zo kunnen de tegels nu meerdere groottes krijgen. En de gebruiker krijgt de mogelijkheid om de achtergrond te personaliseren met een eigen afbeelding, in plaats van de standaardkleuren van Windows 8. De Bing-zoekmachine is vernieuwd en krijgt een belangrijkere rol. Via Bing kan er binnen de computer naar programma's, afbeeldingen en de inhoud van documenten gezocht worden, en er wordt automatisch online naar extra informatie gezocht.

Apps onder handen
Naast de updates aan Windows zelf, heeft Microsoft een deel van de apps onder handen genomen. Internet Explorer is bijgewerkt naar versie 11, Xbox Music lijkt meer op de webversie en Skype wordt standaard geïnstalleerd.

Daarnaast zijn er een aantal nieuwe apps. De app met tips voor het gebruik van Windows 8.1 en een helpcentrum lijkt tegemoet te komen aan de kritiek over de onduidelijkheid in de besturing van Windows 8. Daarnaast zijn er een Reading List waar artikelen kunnen worden opgeslagen en is de rekenmachine terug van weggeweest. Ook is er een alarm-app toegevoegd, en heeft Bing een nieuwe Food & Drink-app met onder meer recepten en een Health & Fitness-app, voor het bijhouden van fitnessschema's en eetgewoontes.

Microsofts clouddienst SkyDrive heeft een belangrijkere rol gekregen. Windows beschouwt de 'harde schijf in de cloud' nu als een volwaardige opslagplaats.

De kleuren kunnen gepersonaliseerd worden. Beeld Microsoft
De kleuren kunnen gepersonaliseerd worden.Beeld Microsoft

'Dit is de tijd om overstag te gaan'
De eerste reacties op de update zijn positief. 'Dit is alles wat Windows 8 had moeten zijn', zegt VentureBeat 'Als u terughoudend was ten opzichte van Windows 8, is dit de tijd om overstag te gaan'. De invloedrijke nieuwssite benadrukt dat Windows 8 gewoon een te grote verandering in één keer was. Nu zijn consumenten zich meer bewust van de veranderingen en heeft Microsoft de grootste ergernissen verholpen. 'Zoals met de meeste technologische innovatie het geval is: het loont de moeite om een jaartje te wachten, zodat de kinderziektes verholpen zijn.'

Wired noemt Windows 8.1 'een enorme stap voorwaarts voor het ploeterende' Microsoft. 'Microsoft doet - soort van - cosmetische concessies aan de ziedende achterban die gewoon hun startknop terugwilden en zich tegen het tegelsysteem keerden. Maar tegelijkertijd is het een hoognodige stap in de juiste richting, verder weg van het zinkende schip dat de traditionele desktop-PC is. Het is meer cloud-gericht, meer op touchschermen gericht en beter in staat om de grote verscheidenheid aan apparaten te bedienen.'

'Het is allemaal logischer'
The Next Web noemt het verbazingwekkend wat een groot verschil een paar kleine veranderingen kunnen maken. 'Het is nog steeds Windows, maar het is mooier en gemakkelijker in gebruik. Windows 8.1 ziet er vrijwel hetzelfde uit als Windows 8, maar nu is het allemaal logischer geworden. Wie nog besluiteloos was om zich aan Windows 8 te wagen, met Windows 8.1 wordt de overstap een stuk aantrekkelijker.'

Microsoft heeft Windows 8.1 vandaag beschikbaar gesteld als download. De nieuwste versie van 's werelds meest gebruikte besturingssysteem is gratis te downloaden voor mensen die Windows 8 gebruiken. Gebruikers die nog op Windows 7 zitten, zullen eerst Windows 8 moeten kopen om te kunnen updaten naar 8.1. Liefhebbers van een fysieke versie op dvd zullen nog een dag moeten wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden