BoekenBestsellers

Win een prijs, verkoop een boek

Jet Steinz bekijkt voor de laatste keer bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad vertelt hoe het nu gaat.

Jet Steinz
null Beeld

Wie een prijs wint, heeft een grotere kans op een bestseller en gelukkig zijn er heel wat prijzen te vergeven. Marieke Lucas Rijneveld staat al weken boven aan de bestsellerlijsten met De avond is ongemak sinds ze de International Booker Prize won, en Sander Kollaards Uit het leven van een hond, de beste literaire roman van 2019 volgens de Libris-jury, stond dertien weken in de Top 60. De NS Publieksprijs is nog niet eens uitgereikt, maar van de zes (onlangs bij De vooravond bekend gemaakte) genomineerden, traditiegetrouw de best verkochte boeken van het afgelopen jaar, zijn er twee al terug in de bestsellerlijst: ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen (dat binnenkomt op 27 en z’n 91ste week ingaat) en Herman Finkers’ De ‘cursus omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door (op 28, week 94). De meeste mensen deugen van medegenomineerde Rutger Bregman heeft de lijst nooit verlaten, maar stijgt gewoon een paar plaatsjes binnen de toptien.

Het effect van de Libris Geschiedenis Prijs (die afgelopen zondag ging naar Liever dier dan mens van Pieter van Os) is pas volgende week zichtbaar in de verkoopcijfers, maar de winnaar van de prijs van de week dáárvoor – de Jan Wolkers Prijs, voor het beste natuurboek – komt binnen op 5 in de Volkskrant Toptien en op 45 in de Top 60: Wat bomen ons vertellen van dendrochronoloog Valerie Trouet (die bomen blijken dus van alles te vertellen, over de geschiedenis van het klimaat bijvoorbeeld, en de invloed ervan op ecosystemen en samenlevingen). Benieuwd wie binnenkort de F. Bordewijk-prijs wint, de Jan Greshoff-prijs, de Jan Campert-prijs, en de Boekenbon Literatuurprijs natuurlijk.

Lees ook

Lees hier het interview met de Vlaamse wetenschapper Valerie Trouet: ‘Herbebossen voor het klimaat is veel moeilijker dan we denken’.

Ze won de Jan Wolkersprijs 2020 voor ‘Het beste natuurboek van het jaar’. Het natuurboek zit überhaupt in de lift. Waar komt die trend vandaan?

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1. Marieke Lucas Rijneveld: De avond is ongemak; Atlas/Contact

2. Gerard Aalders: Oranje Zwartboek; Just Publishers

3. Stefan Hertmans: De opgang; De Bezige Bij

4. Charlie Mackesy: De jongen, de mol, de vos en het paard; KokBoekencentrum

5. Valerie Trouet: Wat bomen ons vertellen; Lannoo

6. Abdelkader Benali: Reizigers van een nieuwe tijd; De Arbeiderspers

7. Charlotte Dematons: Alfabet; Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren

8. Edith Eger: Het geschenk; Lev.

9. Arthur Japin: Mrs. Degas; De Arbeiderspers

10. Auke van der Woud: Het landschap, de mensen; Prometheus

Hoe gaat het in de boekhandel?

Willeke van der Meer (Kooyker):

‘We gingen net zo lekker, maar na de persconferentie van tweeënhalve week geleden staat alles weer op scherp. De ziel is uit de stad en dus is het ook meteen een stuk rustiger in de winkel. Het lastigste is dat niemand weet wat er hierna gebeurt, zodat we voortdurend oplossingen aan het bedenken zijn voor scenario’s die misschien wel niet zullen uitkomen: als het druk wordt kunnen we de balie zo neerzetten – maar misschien wórdt het helemaal niet druk. Wat is de handigste looproute… áls we überhaupt open mogen blijven. Alsof je met vakantie gaat en geen idee hebt of je winter- of zomerkleren mee moet nemen. Maar we gaan gewoon door, gewapend met onze transparante mondmaskers, een soort omgekeerde laskappen. Lezingen organiseren we niet, wel af en toe een signeersessie: afgelopen weekend was Jeroen Windmeijer op bezoek, aanstaande zaterdag komt Onno Blom langs en de week erna Marieke Lucas Rijneveld. Het is verleidelijk om dat soort dingen niet te doen, omdat het stress oplevert, maar je wilt toch laten weten dat je er nog bent. En die auteursbezoeken doorbreken de stilte, een beetje.’

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden