ColumnMerlijn Kerkhof

Willen we net zo’n rijk muzikaal aanbod als voor corona, dan moeten we geld uitgeven aan muziek

null Beeld

Wekelijks neemt Bor Beekman, Robert van Gijssel, Merlijn Kerkhof, Anna van Leeuwen of Herien Wensink stelling in de wereld van film, ­muziek, theater of beeldende kunst.

Merlijn Kerkhof

Bij het lezen van de NRC (iemand moet het doen) bleven mijn ogen haken bij de volgende alinea, die ik hier in haar geheel zal citeren:

‘Het skiën gaat niet door, het orkest zwijgt, de afhaalciabatta heeft plaatsgemaakt voor de boterham met pindakaas. Door de pandemie is er weinig om geld aan uit te geven, en dus bulken huishoudens van het spaargeld. Tot en met oktober was er bij Nederlandse banken 22 miljard euro gespaard: 8 miljard meer dan een jaar eerder.’

De krant had ook een tip over hoe we onze miljoenen dan kunnen stukslaan. Verduurzaam je huis! Bedek het dak van je boerderijvilla met zonnepanelen! Overigens is er voor dat verduurzamen van je huis weer extra subsidie, dus om echt van ons geld af te komen, zullen we wellicht nog een andere lockdownhobby moeten verzinnen.

Ik had een deurklink in mijn hand waarvoor ik nog een schroefje zocht, en vroeg me af of de ijzerwarenzaak in het centrum na de lockdown (die ik in navolging van de Intelligente en de Gedeeltelijke graag de Eeuwige Lockdown zou dopen) nog zou bestaan. Je kreeg er altijd precies wat je nodig had, vervolgens rekende je 90 cent af en wenste de verkoper je in aanstekelijk Utrechts een fijne dag (een faaine daag dus).

Ik dacht aan de kunstenaars, aan musici. Aan het begin van de coronacrisis stonden we uitgebreid stil bij hun situatie. Er kwamen steunmaatregelen, maar nog steeds zijn er tal van artiesten die spartelen. Wie durfde in maart te voorspellen dat de pandemie zo lang zou duren? De orkesten die in de Culturele basisinfrastructuur (BIS) zitten, met musici in loondienst, lijken voorlopig veilig. Maar de freelance-koorzangers dan? De pianisten, de leden van strijkkwartetten of andere kleine ensembles? Op de fora gaat het nu vooral over omscholing: we dreigen een halve generatie muzikaal talent kwijt te raken.

Het Fonds Podiumkunsten opende voor de derde keer het loket voor de regeling Balkonscènes, waar podiumkunstenaars een kleine subsidie kunnen ontvangen voor het ontwikkelen van kleinschalige, coronaproof producties. Uit het aantal aanvragen blijkt wel hoe groot de nood is. Er kwamen er 689 binnen.

Het is een mooi initiatief, maar willen we dat het muzikale aanbod net zo rijk blijft als voor corona, en willen we dat musici überhaupt van de muziek kunnen leven, dan moeten we als burgers meer doen. Ons geld uitgeven aan muziek.

Hoe dan, als we niet naar een concertzaal kunnen en vaak niet eens kaarten kunnen kopen voor concerten in mei of juni? Koop een album (voor wie niet meer aan cd’s doet: ook voor downloads kun je via verschillende platforms betalen). Vraag een compositie aan bij je favoriete Nederlandse componist voor een persoonlijke nocturne. Organiseer een huisconcert, desnoods voor over een paar maanden – reken maar dat het onvergetelijk wordt. Ze bijten niet, die musici, je kunt ze gewoon mailen. Als iedere liefhebber een concert organiseert, is er in ieder geval één probleem de wereld uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden