Willem III op drift na renovatie plein

Koning-stadhouder Willem III komt in Breda op een nieuwe sokkel. Tenminste, dat is het voorstel van Eloi Koreman. Hij maakte op verzoek van de gemeente Breda het ontwerp voor de herinrichting van het Kasteelplein, waar het bronzen ruiterstandbeeld uit 1921 middenop staat....

De Rijksdienst voor de Monumentenzorg attendeerde Breda er onlangs op dat beeld en sokkel weliswaar niet op de monumentenlijst staan, maar wel tot het cultureel erfgoed behoren. De gemeenteraad gaat nu 'hard nadenken' en neemt binnenkort een beslissing, zo meldt een woordvoerder.

Het Breda's museum mengt zich in de discussie door van 14 april tot en met 28 mei in een tentoonstelling de historie van het beeld en het voetstuk te laten zien: 'Een weloverwogen beslissing kan immers pas genomen worden na bestudering van de historische gegevens en waarden', aldus een mededeling van het museum.

Koremans wil met zijn ontwerp voor het plein 'de aandacht vestigen op het historische karakter van de stad, waarvan het aan het lange plein gelegen kasteel het belangwekkendst is'. Volgens hem 'eist het standbeeld het plein nu op'. Daarom wil hij het verplaatsen naar een pleintje naast het kasteel en de 'veel te grote bakstenen sokkel' die hij vindt getuigen van 'getrut' en 'gemacramé' vervangen door een 'doorzichtige sokkel van 297 roestvrij stalen speren'.

Als toch wordt besloten het beeld te laten staan, zou een nieuwe invulling gevonden moeten worden voor de lege plek van de nieuwe sokkel. Koreman heeft nog wel wat suggesties: 'Verplaats het beeld met sokkel en al naar het Loo en zet op het plein een beeld van Hendrik III neer, die het kasteel bouwde of maak desnoods in het fundament een keldertje waarin de versierende elementen van de sokkel worden bewaard en tevoorschijn gehaald kunnen worden als er behoefte aan is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.