Wilders neemt boek Niemöller over 'boze blanke man' in ontvangst

'Een van de weinigen in intellectueel en journalistiek Nederland die wakker is, en het taboe niet mijdt.' Dat was de kwalificatie waarmee Geert Wilders het boek Kwaad (uitgeverij Van Praag) donderdag in het Kamergebouw in ontvangst nam uit handen van auteur Joost Niemöller.

Geert Wilders en Joost Niemöller. Beeld anp
Geert Wilders en Joost Niemöller.Beeld anp

Wilders neemt zelden een eerste exemplaar in ontvangst. Te lastig met beveiliging, hij verbindt zich ook niet graag met andermans opvattingen. Dat het er voor een handjevol genodigden nu wel van kwam - NRC Handelsblad mocht niet komen - suggereerde dat er wat bijzonders aan de hand was. In dit boek zou de stem van de PVV-kiezer ongefilterd klinken, een stem om benieuwd naar te zijn.

Niemöller heeft in zijn boek de woede van wit Nederland willen afvangen. Zeg maar de deplorables van Hillary Clinton, hier nog wel eens 'boze blanke man' genoemd. Hij sprak er voor zijn boek 31. Mensen die genoeg hebben van politiek correct denken, niet in de metro willen zitten met louter 'gekleurde donkere tiepjes', 'de lui op televisie allemaal propaganda' vinden.

Het zijn de mensen waarvan gezegd wordt dat de media hen negeren. De zwijgende meerderheid die voor de Brexit zorgde, die Trump aan de macht bracht, en op wie Wilders en Le Pen straks hun hoop vestigen. Voor Niemöller staat de uitkomst vast. 'De PVV wordt veel groter dan nu gedacht wordt', zei hij bij de presentatie. 'Ik ben blij dat ik dit boek mag aanbieden aan de komende premier van Nederland.'

Wilders op zijn beurt beloofde dat hij zich door het boek wil laten inspireren. 'Tegenover de boosheid die uit het boek spreekt, kan ik de patriottische lente zetten.'

Joost Niemoller, auteur van het boek Kwaad, Nederlanders over immigranten. Beeld anp
Joost Niemoller, auteur van het boek Kwaad, Nederlanders over immigranten.Beeld anp

Onderspugen

De interviews lijken waarschijnlijk op de mails die Wilders in zijn mailbox krijgt. Een stortvloed aan slechte ervaringen met vooral Marokkanen, die liegen geen probleem vinden, niet aan zelfreflectie doen en 'heel korte lontjes' hebben. Die je onderspugen, in elkaar rossen en je dochter voor 'hoer' uitmaken. Een doodenkele keer heeft iemand een wat positievere ervaring. Dat is dan met 'een atypische buitenlander'.

Een mens zou er heel somber van kunnen worden. Niemöller niet. Veel van de mensen die hij sprak waren vroeger links. 'Daarvoor zag ik alleen de leuke dingen van multiculti', vertelden ze hem. Maar nu zijn ze wakker geschrokken. In die zin is het boek een zelfportret. Niemöller (59) was ooit PSP-stemmer, veelbelovend romancier en journalist van de Groene Amsterdammer en HP/De Tijd. Nu zit hij diep in het PVV-gedachtegoed. 'Ik ben eigenlijk nog steeds links', vindt hij zelf. 'Maar de wereld is veranderd.'

Niemöller wil de mensen aan het woord laten die zich het slachtoffer van die veranderingen voelen. Wat zijn boek ontkracht is dat die - op drie na - anoniem worden opgevoerd. Volgens de auteur is dat omdat de angst groot is. 'Mensen zijn bang dat ze op hun werk in de problemen komen.'

'Door Twitter heb je het gevoel dat ze een grote mond opzetten', zegt Niemöller, zelf ook militant op sociale media aanwezig. 'Maar eigenlijk vinden ze het moeilijk er over te praten. Het taboe is groot.' Dat is een verrassende constatering. Media hebben steeds minder moeite mensen te vinden die zonder schroom over hun voorkeur voor de PVV vertellen. 'Anonimiteit heeft als nadeel dat je mij op mijn woord moet geloven', zegt Niemöller. 'Maar als voordeel dat ze meer durven te zeggen.' En het taboe blijft daarmee onverkort van kracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden