Wildebras wordt heilige onder beukende gitaren

jeugdtheater Het is gewaagd: een jeugdvoorstelling voor kinderen vanaf 9 jaar beginnen met ‘In den beginne schiep God den hemel en den aarde.’ Nog gezongen ook, door een ijle, lieflijke stem....

Zelf kruipt hij in de huid van de als wildebras begonnen heilige. Hij stormt met harnas en lans het toneel op. Geestdriftig legt hij aan zijn gehoor uit hoe je de tegenstander kunt verblinden met een glimmend pantser en hoe doldwaas een feesttoernooi is op ezels, in een uitrusting van keukengerei.

Achter hem doolt Laura Mentink tussen een rek vol jonkvrouwenjaponnen. Zij bezingt als graafsdochter Clara het middeleeuwse vrouwbeeld. En vertelt onderwijl hoe rijkdom haar gevangen houdt. Liever zou ze Franciscus volgen, de onthechte zoon van de lakenkoopman.

Dat is de moraal die Van Baar zijn jeugdig publiek wil meegeven als antwoord op de vraag: wat kun je geven, maar niet nemen? Antwoord: jezelf. ‘Als je iets hebt, heeft het jou ook’, zegt hij, wanneer hij als Franciscus de ridderslag heeft ingeruild voor een leven tussen dieren en melaatsen. Die omslag gaat in de voorstelling niet zonder slag of stoot.

Drie muzikanten wisselen polyfone muziek op draailier en blokfluit af met harde kelderrock op elektrische gitaren. Vooral dat laatste werkt niet als theatermuziek. Het gebeuk stoot af, zodat je minder meevoelt met de transformatie van Franciscus. Beter figureren de muzikanten halverwege met maskers op, wanneer ze als zwijgende dieren hun entree doen. Langzaam komt dan ook de stilgevallen Van Baar weer terug in het spel.

Zo energiek als hij zijn ridderleven de zaal heeft ingeslingerd, zo levendig zou hij ook de keuze van Franciscus voor een leven in dienst van ‘vrouwe Armoede’ moeten verdedigen. Want het blijft een mooi verhaal, het vertellen waard. Zeker nu.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden