Wild Kind

Met grote omzichtigheid betreden de twee acteurs, gehuld in achttiende-eeuwse kledij, de kale ruimte. Ze zijn op zoek naar een dierbaar, lastig ding: een wild kind....

Bart Deuss

Voor Wild Kind baseerde de Britse regisseur en auteur John Retallack zich op een waargebeurd verhaal over een meisje dat ergens in de achttiende eeuw in Frankrijk uit een bos opdook, waar ze een tijdlang in het wild leefde. Om vervolgens weer spoorloos te verdwijnen. Filosofen en geleerden braken zich er het hoofd over: hoe kon ze in leven blijven en waarom kon ze niet meer wennen aan een mensenbestaan?

Dit eeuwige dilemma tussen natuur en civilisatie, tussen oer en orde is beslist relevant voor kinderen van zes, immers zelf druk in de weer met de tweespalt tussen regelgeving en lage driften.

Regisseur Ad de Bont doet een slimme zet. Hij laat het meisje voornamelijk tot leven komen door de beschrijvingen van anderen die haar zien. Zoals het beminnelijke, rijke echtpaar dat besluit het kind te adopteren. Die zijn gefascineerd door haar wilde gedrag en gaan erg ver in hun poging om het meisje in huis op te nemen. Tot ze merken dat ze zich hierdoor wel erg vervreemden van hun vrienden en omgeving.

We zien het wilde kind in tekeningen, en als poppetje in de maquette van het tuinhuisje waarin ze haar portie rauw vlees krijgt voorgeschoteld .

Het wezen en het perspectief van de ongrijpbare wilde blijven ongekend. Dat laat het verlangen om het wilde meisje te doorgronden in tact. Tegelijk stelt het verhaal daarmee vragen over hetgeen wij nu eigenlijk onder beschaving verstaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden