Wikipedia publiceert lijst met verwijderingsverzoeken

Wikimedia, de organisatie achter Wikipedia, heeft vandaag een lijst gepubliceerd waarop alle pagina's van de internetencyclopedie staan die Google en andere zoekmachines uit hun zoekindex hebben verwijderd in het kader van het 'recht om vergeten te worden'.

Logo van Wikipedia. Beeld anp

Wikimedia is het niet eens met de uitspraak van het Europees hof die Google ertoe verplicht om pagina's in bepaalde gevallen te verwijderen, en heeft er daarom voor gekozen om alle verwijderde pagina's bij te houden in een openbare lijst. Het zijn er tot nu toe ruim vijftig, opvallend genoeg vooral pagina's van de Nederlandstalige Wikipedia.

Pagina's
Geen van die 'Nederlandse' links betreft inhoudelijke pagina's - het gaat om pagina's waarop gebruikers en moderatoren met elkaar overleggen, en pagina's van de arbitragecommissie. Wel zijn er twee Engelse en twee Italiaanse inhoudelijke pagina's verwijderd.

Een pagina over Gerry Hutch bijvoorbeeld, een voormalige veroordeelde Ierse crimineel die een van de meest succesvolle bankrovers van het land geweest zou zijn. De andere Engelstalige pagina betreft een afbeelding van Tom Carstairs In Concert. De Italiaanse pagina's zijn La Banda della Comasina - de naam die de Italiaanse media gaven aan een criminele bende die verantwoordelijk wordt gehouden voor verschillende misdaden in de jaren '70 - en de pagina van de Italiaanse onderwereldfiguur Renato Vallanzasca.

Gedachtegoed
'Mensen de toegang ontzeggen tot relevante en neutrale informatie is in strijd met het gedachtegoed en de waarden van de Wikimedia-beweging', stelt de organisatie in een blogpost. Google heeft ervoor gekozen de betrokken organisaties op de hoogte te stellen van de verwijderde zoekresultaten, en daarom publiceert Wikimedia deze nu in een lijst.

Beeld reuters

'Zoekmachines zijn niet verplicht om sites op de hoogte te stellen', aldus Wikimedia. 'Het kan dus zijn dat andere zoekmachines zoekresultaten hebben verwijderd zonder dat wij dat weten. Dit gebrek aan transparantie is slechts een van de vele gebreken van het Europese arrest.'

Recht om vergeten te worden

In mei bepaalde het Europese Hof dat iedereen het recht heeft om vergeten te worden op internet. Als de betreffende persoon daarom vraagt, moeten zoekmachines de zoekresultaten uit hun index verwijderen indien ze niet meer relevant zijn of schadelijk voor de persoon zijn. Enkele weken na de uitspraak lanceerde Google een dienst waarmee inwoners van de EU gemakkelijk een verwijderingsverzoek kunnen indienen.

Inmiddels heeft Google meer dan 91.000 verwijderingsverzoeken binnengekregen over in totaal 328.000 verschillende links. Daarvan is meer dan 50 procent verwijderd.

Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden