De gidsBoeken

Wijsgerige boeken zijn goed vertegenwoordigd in de toptien

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

Jet Steinz
Illustratie van Kikker.  Beeld ANP
Illustratie van Kikker.Beeld ANP

De VK-top-10 doet over het algemeen niet aan kook- en dieetboeken. Niet aan Personal Body Plan – The Recipe Guide van Tom Barten en Hannah Vreugdenhil (in de CPNB Bestseller 60 op 9), niet aan Jord Althuizens Smokey Goodness No Worries BBQ (op 12 in de Top 60) en ook niet aan Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek van Karin Luiten (55). Zodat je gaat vermoeden dat het wél doorgedrongen Uit de keuken van Fatima van foodblogger Fatima El Irari iets heel speciaals moet zijn, alhoewel je niet direct kunt ontdekken wat dat precies is. Want wat er uit haar keuken komt zijn ‘makkelijke Marokkaanse recepten & andere lekkernijen’, zoals Ferrero Rocher-taarten en Kinder Bueno-toetjes. (Misschien is dat het.)

Wijsgerige boeken zijn daarentegen relatief goed vertegenwoordigd in de VK-top-10; concluderend kunnen we stellen dat het een prima Maand was van, en voor, de Filosofie. Tim Fransens in het kader van het thema geschreven essay Het leven als tragikomedie staat al voor de vierde week in de lijst (en vandaag op 1), De vrolijke wetenschap, sleutelwerk en scharnierpunt binnen het oeuvre van Friedrich Nietzsche (toevallig ook Fransens held), bezet de tiende plaats, Joke Hermsens Het tij keren – over de politieke denkers Rosa Luxemburg en Hannah Arendt, en in hoeverre hun ideeën en theorieën van nut kunnen zijn in de huidige tijd – staat op 9, Kikker is kikker van Max Velthuijs (persoonlijkheid en identiteit) nog steeds in de top 3. De winnaar van de Socratesbeker 2019 – de prijs voor het beste Nederlandstalige filosofieboek ging dit jaar naar Het goede leven en de vrije markt van Ad Verbrugge, Govert Buijs en Jelle van Baardewijk – heeft dan weer niet kunnen opboksen tegen Fatima en haar Ferrero Rochers.

De Volkskrant Boekenraad Top 10

1. Tim Fransen: Het leven als tragikomedie; Lemniscaat

2. Peter Buwalda: Otmars zonen; De Bezige Bij

3. Max Velthuijs: Kikker is kikker; Leopold

4. Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

5. Hans Faber: Anne; Lebowski

6. Suzanna Jansen: Wael; Balans

7. Fatima El Irari: Uit de keuken van Fatima; Nieuw Amsterdam

8. Michelle Obama: Mijn verhaal; Hollands Diep

9. Joke Hermsen: Het tij keren; Prometheus

10. Friedrich Nietzsche: De vrolijke wetenschap; Vantilt

De boekentip van Leo van de Wetering (boekhandel Donner): Merlijn Kerkhof, Oude Maasweg kwart voor drie

Ze speelden tientallen jaren vlak voor de deur van het oude Donner, maar The Amazing Stroopwafels lieten hun muziek ook horen in louche lokaaltjes en deftige concertzalen. ­Volgens hun grootste fan, muziekrecensent Merlijn Kerkhof, vormen ze de beste band van Nederland. Hij weet dit, als zoon van de frontman, al zijn hele leven – nu de rest van Nederland nog, en daarom schreef hij deze buitengewoon geanimeerde geschiedenis. Terwijl het in dit boek eigenlijk om iets anders draait: een unieke vader-zoonrelatie.

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Bol.com, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden