@wijkagent is niet te stuiten

Ruim 1.800 agenten delen op Twitter hun ervaringen en vragen daar ook burgers om hulp bij het oplossen van zaken. Dat levert dilemma's op, weet wijkagent Wesley Wessendorp.

John Schoorl
null Beeld Foto Julius Schrank
Beeld Foto Julius Schrank

De twitterende wijkagent

De twitterende wijkagent Wesley Wessendorp (382 volgers) stapt uit zijn auto en slalomt resoluut door het dichtgegroeide natte Castricumse bos. Hij is op weg naar een ondergrondse woning die op deze zomerdag geen ondergrondse woning meer is, maar een kuil van jewelste en die drie maanden eerder zijn digitale dilemma als twitterende wijkagent blootlegde.

@POL_Wessendorp Ondergrondse woning aangetroffen in het bos te #Castricum Herkent u de woning? Neem contact op svp. (1 april, 16:00 uur.)

Het bijgevoegde kiekje gaf open huis: verscholen achter de bomen waren daar een dak, een kachel, een keuken, een houten vloer en levensmiddelen toebehorend aan een mens. Nu is hij hier voor de tiende keer, na die ene tweet en staart hij naar een afgraving waar alleen een rondslingerend deel van een kachelpijp nog naar de vorige bestemming verwijst. De tweet werd acht keer geretweet, vier keer als favoriet gezien en er volgden negen replies. @roelsint dacht aan een 1-aprilgrap en @martinsneijder wist zeker dat vakantiehuisjesmoloch Landal alweer illegaal zonder vergunning een proefmodelwoning had geplaatst.

Het zag er best mooi uit, dat bouwwerk, daar niet van, maar het stond op het terrein van een psychiatrische instelling en er was geen bouwvergunning voor. Hij moest het zelfs met een speciale machtiging de eerste keer binnentreden, want voor de wet werd dit bijeengeraapte bouwsel als woning zien. Wie woonde hier? Het moest wel iemand zijn die hulp nodig had.

Daar diende zich dan ook het digitale dilemma aan van de twitterende wijkagent. Als hij deze vondst op Twitter zette en het bericht zou talloze keren worden verspreid, zou hij erachter kunnen komen wie de bewoner was en kon die worden geholpen.

Maar aan de andere kant werd de attractiviteit van deze geheime plek in het bos vergroot en zouden er veel mensen op af komen, zou er wellicht een heksenjacht volgen via Twitter, op de grote onbekende.

Want hoe razendsnel en ongecontroleerd Twitter werkt, had hij al eerder gemerkt, twee weken eerder.

@POL_Wessendorp Tav het incident in #Egmond #Castricum, Meisje aangesproken door een witte bus: Het op FB genoemde kenteken heeft hier niets meetemaken! RT (14 maart 2014)

Er was een tip binnengekomen dat een meisje bijna een witte bestelbus was binnengetrokken. Er werd in Castricum en omgeving jacht gemaakt op een witte bus, zeker omdat het kenteken ook was gedeeld. De witte bus was overal gezien, dook overal op en er leken meer witte bussen te zijn dan lantaarnpalen. Uiteindelijk ging wijkagent Wessendorp zelf, zonder digitale burgerparticipatie, op onderzoek uit met een collega. Het bleek niks te zijn.

Op 15 mei 2013 meldde wijkagent Wessendorp (36) zich op Twitter aan, net als de drie andere wijkagenten van Castricum. Het leek hem wel wat, eigentijds noodzakelijk en een manier om de jongeren te bereiken en de afstand tussen politie en burgers te verkleinen. Zijn motto: uit niets creëer je alles

Zijn gebied bevat Bakkum en de wijk Kooimeer, een bereik van achtduizend mensen, in de zomer bijna verdubbeld door de twee aanwezige campings. Inmiddels heeft hij 263 keer getweet, veelal met zijn Blackberry en houdt hij zich een kwartier per dag ermee bezig.

Twitter is nog net voor hem te doen. Als hij WhatsApp, Facebook, Instagram en som het allemaal maar op, er ook nog bij zou moeten moet doen, raakt hij in een digitale stress. Hij is een doener en hij weet dat hij met alles iets moet doen. Binnen enkele seconden moet hij voor elk probleem een oplossing bedenken, dus als die digitale stroom maar aanhoudt, verliest hij de rode draad als wijkagent.

Nu waarschuwt hij per Twitter en hoopt hij dat mensen reageren, omdat hij ook wel weet dat 75 procent van de zaken door de inzet van burgers wordt opgelost. Dus pas op voor #babbeltrucs en Ierse travellers die onder valse voorwendselen je huis binnenkomen. Hij maakt melding van dubieuze stroopwafels die huis aan huis worden verkocht. 'Vertrouw je het niet, vraag om een ID.'

De vondst van een magere zeehond op het strand van Castricum is een foto waard, net als het omvergereden parkeerpaaltje. 'Ook een paal aanrijden en wegrijden is een misdrijf. Getuige heeft het kenteken genoteerd. Top.'

En omdat wijkagent Wessendorp ook van een beetje humor houdt, post hij bij een tweet een foto van een gevonden deel van een kunstgebit.

POL_Wessendorp Gevonden #Castricum wilt u weer een tandje bij kunnen zetten. Neem contact met mij op. (9 april 2014)

Wijkagent Wessendorp verlaat de kuil, en loopt terug naar zijn auto. De gehoopte hulpverlening aan de bouwkundig architect van de ondergrondse woning is er nooit van gekomen. Hij heeft wel een vermoeden wie het was, een bekende Castricumse Swiebertje, maar die ontkende alles. Inderdaad, de plek werd veel bezocht door nieuwsgierigen, maar een heksenjacht bleef gelukkig uit. De boel is keurig afgehandeld en opgeruimd.

De twitterende wijkagent heeft zich niet laten verleiden om aan de lopende band over deze zaak te blijven twitteren. Zo zit hij niet in elkaar. Je moet wel wat te melden hebben.

null Beeld Foto Julius Schrank
Beeld Foto Julius Schrank
@POL_Wessendorp: tweets 270, foto's-video's 35, volgend 372, volgers 389, favorieten 1 Beeld Foto Julius Schrank
@POL_Wessendorp: tweets 270, foto's-video's 35, volgend 372, volgers 389, favorieten 1Beeld Foto Julius Schrank
09.04.2014 Verloren kunstgebit Beeld .
09.04.2014 Verloren kunstgebitBeeld .
null Beeld Sandra Zuijde001
Beeld Sandra Zuijde001
01.04.2014 Ondergrondse woning Beeld .
01.04.2014 Ondergrondse woningBeeld .
null Beeld .
Beeld .

Hoe het kan misgaan

De politie is op Twitter actief met ongeveer 1.800 accounts, van met name wijkagenten. In 2009, twee jaar na het begin van Twitter, werd het eerste 'politieaccount' aangemaakt. Agenten worden aangemoedigd om te twitteren omdat het de afstand tot de burgers verkleint.

In hoeverre de gestage toename van het aantal twitterende wijkagenten ook leidt tot meer opgeloste zaken, weet de politie niet. Wel zijn er hier en daar successen behaald door toedoen van oplettende twitteraars, zoals bij poging tot inbraak, het ontdekken van hennepkwekerijen, het voorkomen van zelfmoord. Ook meldden getuigen zich eerder.

Als het gaat om noodoproepen heeft de politie nog steeds liever dat mensen eerst 112 bellen. Bevindingen die de politie via Twitter vergaart, komen indien ze van belang zijn, gewoon in een proces-verbaal om als bewijs in een strafdossier terecht te komen. Wijkagenten, soms het Twitcorps genoemd, hebben een twittercursus gevolgd. Daar gaat het bijvoorbeeld over fotograferen: dat mag alleen op plaatsen waar iedereen mag komen. Persfotografen hadden geklaagd dat de politie hen weghoudt bij bepaalde plekken die agenten vervolgens zelf fotografeerden en rondstuurden. Agenten zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud en hoeven die niet telkens voor te leggen.

null Beeld Sandra Zuijde001
Beeld Sandra Zuijde001

Twitcorps van 1.800 man

Behalve de Groningse rechercheur met zijn commentaar op de Gay Pride, kwamen ook enkele twitterende wijkagenten onlangs in het nieuws omdat hun twittergedrag niet in goede aarde viel. In Rotterdam twitterde een wijkagent over een grote plas bloed (met foto) midden in de stad. Even later liet hij weten dat het hier ging om een door een slager omgegooide emmer. Na verontwaardiging over 'de zieke grap', liet de politie optekenen dat het om een 'een onhandige tweet' ging.

@agenthorecaFred uit Naarden tweette onlangs trots dat hij samen met een verdachte de ontknoping van Nederland-Mexico op de bank had bekeken. #MoetKunnen. Vervolgens bleek dat de verdachte een 9-jarig meisje ernstig zou hebben mishandeld. De ouders van het meisje deden hun beklag over de twitterende wijkagent die zo gezellig samen met zo iemand voetbal ging kijken en dat ook nog meldde op Twitter als zijnde een goede daad.

De wijkagent werd niet berispt om zijn twittergedrag. Het was niet handig geweest, erkende de politie, omdat in 140 tekens 'de context' rond de curieuze aanhouding niet kon worden uitgelegd. De wijkagent had de verhitte gemoederen tot bedaren willen brengen door bij de verdachte te blijven zitten.

Ook @wijkagentAndre uit Hengelo kreeg spijt van een tweet. Drie maanden geleden zette hij zijn nieuwe handwapen op Twitter, met de tekst: 'Mijn nieuwe vriend voor de rest van mijn loopbaan. Ik zeg maar zo: Don't F... with de wijkagent!' Vervolgens werd het bericht tweehonderd keer geretweet en werd @WijkagentAndre op Twitter neergezet als een op zijn wapen verliefde gestoorde diender.

null Beeld .
Beeld .

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden