Wijkagent belt, faxt, e-mailt, sms't en wapt

'Er woont hier maar één drugsdealer en die kom ik dagelijks tegen', zegt wijkagent J. Ekkel over de Zevenaarse buurt waar hij patrouilleert....

Deze smart phone is een gsm die, als hij wordt opengeklapt, verandert in een mini-computer. Met het apparaat kan agent Ekkel zijn agenda bijhouden, bellen, faxen, sms'en, e-mailen en speciale wap-sites op internet raadplegen.

Bovendien is deze gsm aangesloten op het zwaarbeveiligde interne informatiesysteem van de politie. Helaas gaat het opvragen van informatie via een wap-telefoon nog erg langzaam. Pas in 2002 zijn hogere snelheden mogelijk met umts, de opvolger van wap.

De smart phone is vooral handig voor agenten die te voet of op de fiets de straat op gaan. Als een politieman iets wil weten over een kenteken of de achtergrond van de mensen die hij benadert, hoeft hij zich niet langer tot het bureau te wenden. Zijn telefoon beantwoordt de meeste vragen. 'Alles wat in de normale politiecomputers zit, komt ook in de telefoon te staan', zegt R. van der Leeden van het politiebureau Zevenaar.

Ekkel: 'Vroeger moesten we voor elk wissewasje terug naar het bureau of bellen met de meldkamer in Arnhem. Omdat de centrale wordt overspoeld met telefoontjes uit de regio, duurt het vaak lang voordat je de gegevens hebt.' Met de wap-telefoon kan hij deze tijdrovende procedure omzeilen door in te pluggen op het regionale informatiesysteem. 'Als er bijvoorbeeld een aanrijding is, meldt de centrale die op het regionale systeem. Op de smart phone kan ik de achtergronden van het ongeval dan meteen lezen.'

Dankzij de wap-telefoon kan de centrale ook precies zien waar de agent zich bevindt. Bij een onverwacht incident kan hierdoor snel worden achterhaald welke agenten in de buurt zijn, aldus Ekkel.

Plotseling maakt zijn wap-telefoon het geluid van een man die een vrouw nafluit. 'Oh, een fax', roept Ekkel enthousiast. Hij opent de gsm, bekijkt het bericht. Geen melding van een misdrijf of een ongeluk, maar een test-fax van een collega die oefent met hetzelfde apparaat. Onder het mom van dagelijkse training verzendt hij dit keer een mop. Vervolgens toont Ekkel trots een foto van zijn dochter en haar pasgeboren kind. 'Foto's waarmee we verdachten kunnen signaleren, kan de centrale in Arnhem ons ook toesturen', aldus de wijkagent. Het beeld is vooralsnog onduidelijk en klein.

Tot nu toe geeft de wap-telefoon alleen toegang tot het Gelderse politiebestand. 'Over een week kunnen de agenten ook de landelijke informatiesystemen raadplegen', aldus M. Rozendal van het ITO, de landelijke ICT-organisatie van de politie, die meewerkt aan het project in Zevenaar.

Via beveiligde KPN-kabels en de server van het automatiseringsbedrijf Geodan kunnen de landelijke politiedatabases van nummerborden en personen op de wap-telefoon worden geraadpleegd. Personen die een proces-verbaal voor een misdrijf hebben gekregen, verdachten die nog worden gezocht en zware misdadigers uit de Schengen-landen kunnen dan via de gsm worden nagetrokken.

En als de wap-telefoon wordt gestolen of gekraakt? 'Dan wordt het systeem onmiddellijk geblokkeerd, zodat het toestel meteen onbruikbaar is', verzekert Ekkel.

De afgelopen jaren experimenteerden politiekorpsen wel vaker met mobiele informatiesystemen. Deze pogingen liepen echter spaak door problemen met de beveiliging van het netwerk. De Rotterdamse politie heeft haar project met het Casio 'informatiepistool' opgegeven, zegt een woordvoerder: het apparaat was te riskant en bovendien vrij duur.

Wat er met het initiatief van de politie Gelderland-Midden wordt gedaan, is nog onduidelijk. Rozendal van de ITO: 'In september loopt het project af en dan zullen we moeten besluiten of we hiermee landelijk verder gaan.' Zelf verwacht hij positieve resultaten: 'De politie staat te springen om deze telefoons.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden