'Wij zijn tegen de tweede Kunsthal'
Geen groot kunstdepot in ons Museumpark, zeggen de Rotterdamse Kunsthal en andere culturele instituten. Voorstanders bejubelen de 'Bloempot' als toeristische trekpleister.
Het plan van Museum Boijmans Van Beuningen en de gemeente Rotterdam voor de bouw van het Collectiegebouw stuit op verzet van vijf andere instellingen in het Museumpark, waaronder de Kunsthal. Tijdens een hoorzitting van de Rotterdamse gemeenteraad bleek woensdag dat zij om verschillende redenen bezwaar maken tegen het depotgebouw.
Een half jaar geleden had een aantal kunstinstellingen al vraagtekens bij het project gezet in een open brief aan de gemeenteraad, die binnenkort moet beslissen over het Collectiegebouw. Dat zou in 2017 open moeten gaan. Woensdag lichtte een deel van de ondertekenaars voor het eerst hun bezwaren publiekelijk toe.
Directeur Emily Ansenk van de Kunsthal vreest dat de 'Bloempot', zoals het ontwerp van architectbureau MVRDV is gaan heten, de 'doodsteek' is voor haar expositiegebouw. Doordat in het nieuwe depot ook vrij programmeerbare tentoonstellingsruimtes komen, zal volgens haar kannibalisatie plaatsvinden. 'Wij zijn tegen de tweede Kunsthal.'
Grote irritatie
Bij haar en de andere bezwaarmakers is grote irritatie ontstaan over de geringe bereidheid tot overleg bij het Rotterdamse gemeentebestuur en Museum Boijmans. 'Ik wil oproepen het gepolariseerde debat zo snel mogelijk in te wisselen voor een constructieve dialoog', zei Guus Beumer van de architectuur- en design-instelling Het Nieuwe Instituut. 'Ik mis de dialoog in dit dossier', stelde Menno Riemersma, verantwoordelijk voor het vastgoed van Erasmus MC.
Tussen dit universitaire ziekenhuis en Boijmans moet het Collectiegebouw komen te staan. Directeur Sjarel Ex kampt met een gebrek aan depotruimte en wil een revolutionaire bergplaats waarin het publiek een kijkje achter de schermen kan nemen. Het stadsbestuur steunt het project van meer dan 50 miljoen euro. Een liefdadigheidsfonds draagt 15 miljoen bij.
Het Erasmus MC gaat niet akkoord met de locatie van de nieuwbouw, omdat die 'stijf' tegen de kliniek kinderpsychiatrie komt te staan. De reflecterende gevel van het 41 meter hoge depot draagt volgens hem niet bij aan de 'prikkelarme' omgeving die voor de behandeling van de kinderen is vereist. Ook Wessel de Jonge, bestuurslid van het Chabot Museum, verzet zich tegen de omvang van het Collectiegebouw, dat volgens hem ook nog eens schade toebrengt aan het parkontwerp.
Clustering
Jelle Reumer van Het Natuurhistorisch (museum), bracht in herinnering dat het park net is teruggegeven aan de burger na het 'debacle' met de ondergrondse parkeergarage waarop het Collectiegebouw komt te staan - de aanleg van de 'Blunderput' nam zeven jaar in beslag. Volgens hem trekt het park jaarlijks 600 duizend bezoekers . 'Dat alleen al zou genoeg moeten zijn om er met je tengels van af te blijven.'
Volgens VNO-NCW is het juist goed dat het Collectiegebouw naast de andere musea komt. De werkgeversorganisatie 'gelooft in clustering': door de kunstinstellingen te concentreren, wordt de kans op bezoek vergroot.
Dat is ook de opvatting van Conrad van Tiggelen van NBTC Holland Marketing, dat Nederland in het buitenland aanprijst. Hij maakte onder meer vergelijkingen met het Museumplein in Amsterdam en het Museuminsel in Berlijn. 'Je hebt massa nodig om internationaal te worden gezien als kunsthoek.'