Review

Wij is iets te simplistisch om te slagen

In Wij schetst Laura van Dolron een helder beeld van de blanke hoogopgeleide middenklasse, maar ze is niet altijd even origineel. De monoloog geeft iets te voor de hand liggende voorbeelden van het wij-zijprobleem.

Beeld Kamerich & Budwilowitz/EYES2

Laura van Dolron stelt zichzelf voor de onmogelijke taak om in de vijf kwartier die haar nieuwe voorstelling Wij duurt, te begrijpen wie 'wij' zijn. Ze bedoelt de 'wij' die tegenover 'zij' staan: de vluchtelingen, de 'buitenstaanders' waar Mark Rutte het over heeft. Maar ook de andere kant: 'zij', dat zijn ook de domme massa, de 'nee'-stemmers bij referenda, de schreeuwers.

Laura van Dolron schreeuwt niet. Ze staat, net als in eerdere monologen, in haar dagelijkse kleding op het podium met een kopje thee. Ze praat tegen het publiek als tegen een goede vriend in de kroeg.

Wij (***), theater.
Van en door Laura van Dolron.
6/10 theater Frascati, Amsterdam.
Tournee t/m 25/2.

De 'wij' waartoe Van Dolron en haar publiek behoren is de blanke, hoog opgeleide middenklasse. Zo letterlijk noemt ze het niet, maar in haar monoloog schetst ze een helder beeld van deze homogene groep zelfgenoegzame individualisten; stuk voor stuk gaan 'we' er prat op uniek te zijn en tot geen enkel 'wij' te behoren. Op z'n Van Dolrons - prettig onnadrukkelijk, soms ironisch, nooit cynisch - fileert ze deze 'wij', met voorbeelden uit haar eigen (gezins)leven.

Niet al die voorbeelden zijn even prikkelend of origineel. Ja, wij hebben een probleem. Maar dat wordt iets te vaak gedefinieerd in termen als: te veel televisie, Facebook en Twitter en een consumptiemaatschappij die ons doet verlammen met een overvloed aan keuzen. Al die smaakjes thee in de supermarkt, dat is toch niet normaal?

De conclusie van Wij is troostend en suggereert een oplossing. Een fijn idee om het theater mee uit te lopen, maar de vraag rijst of ze daarmee haar doel bereikt. Van Dolron wil niet confronterend, maar helend zijn. Tegelijk voelt dit Wij soms als weer een vlucht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden