Wifi voor naks

Silicon Valley verandert de wereld net zo sterk als Henry Fords T-model. Vele ontwikkelingen op internet komen hier vandaan. En, wat opvallend is: steeds meer wordt gratis....

De streek rondom San Francisco wordt ook wel de Bay Area genoemd. Dezebaai staat, via de nauwe mond waarboven de Golden Gate Bridge hangt, inopen verbinding met de Pacific. Vermoedelijk was deze baai ooit een droogdal en is de opening door een aardbeving ontstaan, waarna het dal volliepmet zeewater, een beetje zoals de Zwarte Zee is ontstaan.

Het zuidelijke deel van dit zoutwatermeer vervaagt in eenovergangsgebied van moerassen, open water, zandbanken. Wanneer de grondecht droog wordt, begint de beroemde Silicon Valley.

Silicon Valley is dus geen abstractie, maar een echte streek met echtekantoren en zelfs met echte illusies. In dit gebied zijn echte illusiesveel geld waard.

Google heeft zijn hoofdkwartier in Mountain View, eBay zit in San Jose.Het hele gebied barst van bedrijfjes die in baanbrekende technologieëndoen. Het stadion van de Oakland Raiders, een American Football ploeg,wordt gesponsord door McAfee, de anti-virus producent die gevestigd is inSanta Clara. Het zijn allemaal moderne Amerikaanse stadjes met suburbs enmalls die als dorpscentra functioneren.

Silicon Valley is een fabelachtig mooi woestijnachtig gebied, dat zonderomvangrijke irrigatiesystemen niet zou bestaan. De jaren negentig hebbenhier onvoorstelbare rijkdommen gebracht. Daarna heeft de implosie van deinternetzeepbel velen gedwongen de lease van hun BMW-coupé te beëindigen.Die nare tijden zijn nu ook weer achter de rug. Het is nog steeds mogelijkmet internettechnologie in no time binnen te lopen. Skype, de gratissoftware waarmee je gratis kunt bellen (ik skype ook: het werkt heel goeden kost dus niks tenzij je naar een 'echte' telefoon belt: dan kost het 1,1cent per minuut), werd door eBay voor 2,5 miljard dollar gekocht - echteillusies blijven illusies zolang ze geen geld opleveren, lijkt me, maar inSilicon Valley zijn ze miljarden waard.

Nog niet zo lang geleden was America On Line het plotselinge wonder opdeze markt. Daarna werd AOL in combinatie met Time Warner een lemen reus,maar nu is AOL weer helemaal terug, lees ik in Amerika. Google, Yahoo enMicrosoft jagen op stukjes van AOL. Waar verdient AOL zijn geld mee? Methet aanbieden van toegang tot het internet en met het verkopen vanadvertenties. Hoe verdient het aan advertenties? 'Elke keer wanneer eengebruiker op een advertentie klikt, delen AOL en zijn zoekpartner(bijvoorbeeld Google) de opbrengst', zo schrijft de San FranciscoChronicle.

Silicon Valley verandert de wereld net zo sterk als Henry Fords T-model(die geïntroduceerd werd in 1908, bijna een eeuw geleden). Maar SiliconValley opereert per definitie wereldwijd. De Chinese communistische'geriacraten' proberen allerlei hindernissen op te werpen om de open wereldvan het web te beperken, maar Chinese hackers zullen wegen vinden om decensuur te omzeilen.

Wie beheert eigenlijk dat internet? In feite niemand. Maar er zijnorganisaties die ervoor zorgen dat het verkeer netjes doorstroomt. Dat doendertien organiaties/bedrijven en tien daarvan zijn Amerikaans (er is ookeen Nederlands bedrijf dat daar aan bijdraagt). In de praktijk zorgentachtig computernetwerken in 34 verschillende landen ervoor dat de infodie iemand verstuurt op de juiste plek terechtkomt. De EU maakt nu ruziemet de Amerikanen over die tien Amerikaanse verkeersregelaars. De EU wilhet beheer internationaliseren.

Dat lijkt me geen goede zaak. Alles werkt nu goed en het beheer aan eensoort Verenigde Naties van het internet overdragen, is vragen ommoeilijkheden: de Chinese leiders zijn niet de enigen die dat internet eenvervelend medium vinden, ook Iran vindt het geen prettige gedachte dat deAmerikanen de facto dat beheer hebben.

Hier in Berkeley kun je geen café binnenlopen of je ziet de helft vande klanten - studenten, docenten - achter een laptop draadloos internetten.Wifi (wireless fidelity) heeft hier zijn plaats in de lifestyle van deintelligentsia volledig verworven. Ik heb dat op deze schaal in Amsterdamnooit gezien. Nederlanders hebben thuis wel een verbinding, velen eendraadloze, maar de omvang van het publieke wifi-gebruik in Berkeley kentvoor zover ik kan waarnemen geen gelijke in Nederland (lezer, corrigeer meals ik dit verkeerd zie). Wanneer je in Nederland je Palmpje of Ipaqjetevoorschijn haalt, ben je een aansteller. Hier ben je een zonderlingwanneer je niet 'draadloos' bent.

En nu heeft Google, de koning van de Bay Area, ook nog eens aangebodenheel San Francisco van wifi te voorzien. Gratis en voor naks! Ik heb algelezen dat het de bedoeling is dat nationaal te doen. Alles is voor naksop het net, lijkt het wel: gratis bellen, gratis wifi in het café, straksvoor naks skypen midden op de Golden Gate.

Het toeval wil dat mijn vrouw Jessica en ik voor een barbeque werdenuitgenodigd door Jane Metcalfe. Wired Magazine, het blad waarmee deinternet-gold rush begon, is in 1993 begonnen door Jane en haar man LouisRossetto met een beginkapitaal van dertigduizend dollar. Vijf jaar laterwerd Wired voor tachtig miljoen dollar verkocht.

Jane woont vlak bij ons, ook in de Berkeley Hills, in een mooi huis metuitzicht over de baai. Ze had een wilde zalm van bijna zes kilo op de kopgetikt die een dag eerder in de haven van Half Moon Bay aan land wasgebracht. De barbeque geurde naar houtskool en zalm en de Bay schitterdeonder de zonsondergang alsof de golven van goud en zilver waren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden