NieuwsNobelprijzen literatuur

Wie zijn de kanshebbers voor de komende Nobelprijzen voor de literatuur?

Twee Nobelprijzen voor de Literatuur komen eraan dit jaar. Wie zijn de kanshebbers? En wie bepaalt dat?

Arjan Peters
Alfred Bernhard Nobel. Beeld Getty Images
Alfred Bernhard Nobel.Beeld Getty Images

Hoe komen we de tijd door tot donderdag 10 oktober, 13 uur, wanneer in Stockholm wordt bekendgemaakt wie de winnaars zijn van de Nobelprijs voor Literatuur – twee stuks dit keer, namelijk die van 2018 én van 2019? Met gokken en lijstjes maken. In het wilde weg. Er zijn geen nominaties, en niemand weet precies hoe die Zweedse Academie opereert.

Het is een rommeltje geweest, sinds in 2017 de prijs naar Kazuo Ishiguro ging, en er vervolgens een MeToo-schandaal losbarstte rond de echtgenoot (Jean-Claude Arnault) van een Academie-lid (Katarina Frostenson). Het stel heeft jarenlang, in periodes als deze, op feestjes hun vrienden ingefluisterd op welke schrijversnamen ze bij de bookmakers moesten inzetten.

Toen een en ander aan het licht kwam, werd Arnault gearresteerd (hij zit nog steeds, vanwege twee verkrachtingen), maar Frostenson wilde de Zweedse Academie niet uit. Feitelijk kón dat ook niet, want lid was je voor het leven. Alleen door te overlijden, kon je eruit.

In de algehele verwarring werd besloten de Nobelprijs in 2018 niet uit te reiken. Intussen zijn de reglementen veranderd. Je kunt nu wél voortijdig uit de Academie gegooid worden, en er zijn buiten de achttien leden óók nog vijf leden aangezocht die deel uitmaken van het Comité maar weer niet van de Academie. Op die manier wil men gesmiespel in wandelgangen voorkomen.

Er zullen zich dit jaar wellicht een stuk minder Zweden uit de vriendenkring van het lekkere stel Arnault en Frostenson hebben gemeld bij bijvoorbeeld Nicer Odds, die deze week een lijst van schrijvers uitbracht op wie je kunt gokken. Hoe komen ze toch aan die namen, wie bepaalt wanneer iemand kanshebber is? De Koninklijke Academie voor Nederlandse taal- en letterkunde meldde zeven jaar geleden dat ze Leonard Nolens en Cees Nooteboom had aanbevolen aan de Zweedse Academie. Maar helpt dat?

Bij de bookmakers zijn die twee nog immer actieve reuzen bepaald niet favoriet. Dat geldt wel voor Anne Carson (Canadese dichter en essayist), Maryse Condé, Haruki Murakami, Ngugi wa Thiong’o, Margaret Atwood, Javier Marías, Adonis, Ko Un, Olga Tokarczuk en Jon Fosse. Van laatstgenoemde verscheen in Nederland deze week De andere naam, de eerste twee delen van zijn Septologie, die hij schreef in zijn residentie, in de tuin van het Koninklijk Paleis in Oslo. Dat klinkt al vorstelijk. In Noorwegen beschouwen ze de 60-jarige auteur als favoriet voor de Nobelprijs. Het mag ook wel. De laatste Noorse winnaar was Sigrid Undset, in 1928.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden