Gouden Kalveren, de prognose. Wie wint? Wie niet? De Volkskrant voorspelt alvast de uitslag van het aanstaande Kalverengala (volgende week vrijdag 4 oktober) op het Nederlands Film Festival.
Beste film
Dirty God
God Only Knows
Mijn bijzonder rare week met Tess
Niemand in de stad
Take Me Somewhere Nice
Wie wint?
Niemand in de stad zegeviert, met negen stuks kalf ook de meest genomineerde titel. Docu-routinier Michiel van Erp laat zinderend veel leven toe in z’n ontroerende, achter het corpsharnas spiedende drama over onzekere studentenzoons en tekortschietende vaders. Significant: drie van de vijf beste films betreffen een debuut. Dit is het kalverenjaar van de nieuwkomers.
Beste regie
Sacha Polak (Dirty God)
Michiel van Erp (Niemand in de stad)
Ena Sendijarević (Take Me Somewhere Nice)
Wie wint?
Op papier bezit Van Erp ook hier de beste kansen: Niemand in de stad wordt disciplinebreed gewaardeerd door de Nederlandse Academy-stemmers, dat tikt aan. Maar zo’n winner-takes-all-sweep doet niet helemaal recht aan dit filmjaar. Dus: regiekalf voor Sendijarević’ fonkelende roadmovie over een Bosnisch-Nederlands meisje op drift.
Beste acteur
Marcel Musters (God Only Knows)
Minne Koole (Niemand in de stad)
Vincent van der Valk (Nocturne)
Wie wint?
Kooles innemende, nooit enkel op z’n royaal aanwezige charme leunende vertolking als student Phillip in Niemand in de stad wint het van de malende mannenstudies in God Only Knows (Musters) en Nocturne (Van der Valk).
Aantekening: hoe kon de Academy geheel voorbij kon gaan Bilal Wahib en Oussama Ahammoud uit de grotestadskomedie De Libi?
Beste actrice
Elsie de Brauw (God Only Knows)
Monic Hendrickx (God Only Knows)
Melody Klaver (Rafaël)
Wie wint?
De Brauw en Hendrickx zijn aan elkaar gewaagd als kibbelende zussen – en actrices – in Gods Only Knows. Ze verdelen de stemmen. Zo wint Melody Klaver, voor haar beheerste spel als aanstaande moeder in het vluchtelingenmelodrama Rafaël.
Aantekening: hoofdrolspeler Vicky Knight uit Dirty God dient als buitenlandse eerst in nóg twee Nederlandse films te spelen voor ze überhaupt genomineerd mag worden. Een ridicule regel, inderdaad.
Beste scenario
Jeroen Scholten van Aschat, Shady El-Hamus (De Libi)
Laura van Dijk (Mijn bijzonder rare week met Tess)
Philip D. Huff, Marnie Blok (Niemand in de stad)
Wie wint?
Potentiële goedmaakcategorie. De Libi, ten onrechte over het hoofd gezien in het rijtje beste speelfilms, zou hier moeten toeslaan; regisseur/scenarist El-Hamus maakte een ogenschijnlijk luchtige, doch verrassend gevoelige én op momenten pijnlijke film over drie tieners op de drempel van een (meer) volwassen leven.
Beste documentaire
Devil’s Pie – D’Angelo (Carine Bijlsma)
Ik ben er even niet (Maartje Nevejan)
Kabul, City in the Wind (Aboozar Amini)
Living the Light – Robby Müller (Claire Pijman)
Het wonder van le petit prince (Marjoleine Boonstra)
Wie wint?
Alle eer voor Claire Pijman, die tijdig inzag dat de in 2018 overleden, door zijn ziekte toen al jaren niet meer filmende Nederlandse cameragrootheid Robby Müller een documentaire verdiende. Living the Light leert je kijker als Müller. Een genot.
Beste camera
Lennert Hillige (Baantjer: het begin)
Jasper Wolf (Niemand in de stad)
Emo Weemhoff (Nocturne)
Wie wint?
Geen twijfel. Dit is het jaar van cameraman Jasper Wolf, die naast Niemand in de stad (NFF-openingsfilm van vorig jaar) ook Instinct schoot (dit jaar openingsfilm) én ondertussen overzees imponeert met de Colombiaanse junglefilmhit Monos.
Beste vrouwelijke bijrol
Jelka van Houten (Baantjer: het begin)
Lisa Smit (Baantjer: het begin)
Julia Akkermans (Niemand in de stad)
Wie wint?
Jelka van Houten heeft een heerlijk vileine balieagent in zich. Maar dit kalf gaat naar het verfijnde spel van Julia Akkermans als opzijgeschoven studentenvriendin in Niemand in de stad.
Beste mannelijke bijrol
Robert de Hoog (Baantjer: het begin)
Fedja van Huȇt (Baantjer: het begin)
Thomas Höppener (De Libi)
Wie wint?
Robert de Hoog is bijrolkalfwaardig als flegmatieke knokploegvoorman in Baantjer: het begin.
Outsider is Höppener, met z’n heerlijk dwaze minirol als trippende dj in De Libi; een (vermoedelijk onbedoelde) ode aan Thom Hoffmans dj-cowboy in het jaren negentig uitgaansculthitje Naar de klote!
Beste productiedesign
Kurt Loyens (Baantjer: het begin)
Floris Vos (Bloody Marie)
Roland Mylanus (My Foolish Heart)
Wie wint?
Welke Wallen winnen? My Foolish Heart verkent de hoofdstedelijke peeskamers met Chet Baker. Marie voert de kijker door achterkamertjes en over de daken, zoals de dronken toerist het sekscentrum nooit ziet. Baantjer herschiep op meesterlijke wijze de hoerenbuurt van de jaren tachtig. Gokje: De Cock met ck pakt dit rosse kalf.
Beste montage
Sander Vos (Dirty God)
Axel Skovdal Roelofs (Niemand in de stad)
Menno Boerema (Het wonder van Le Petit prince)
Wie wint?
Viervoudig winnaar Vos (onder meer met Tonio) mag wederom triomferen, voor Sacha Polaks zo krachtig gevisualiseerde zuuraanvaldrama Dirty God. Maar iedereen gunt Menno Boerema z’n postume eer; de montagenestor rondde kort voor zijn overlijden nog een fraaie documentaire af over de diaspora van De Saint-Exupéry’s vermaarde sprookje.
Beste muziek
Joris Oonk (Baantjer: het begin)
Rutger Reinders (Dirty God)
Pieter Perquin (Niemand in de stad)
Wie wint?
Geen film vervlecht klank zo indringend aan beeld als Dirty God. Rutger Reinders wint.
Bezoekcijfers van de films die zijn genomineerd voor beste film/beste regie:
Niemand in de Stad, 42.625
God Only Knows, 26.200
Dirty God, 26.097
Mijn bijzonder rare week met Tess, 20.955 (draait nog)
Take Me Somewhere Nice, 11.240
Gala van de Nederlandse film
De door de leden van de Dutch Academy For Film (DAFF) gekozen Gouden Kalveren voor speelfilm en documentaire worden 4 oktober uitgereikt op het gala van de Nederlandse film, in de Utrechtse Schouwburg. Tegelijk met de Kalveren voor korte film en televisiedrama, die worden gekozen door een jury.
Bor Beekman sprak Michiel van Erp over de negen maal voor een Gouden Kalf genomineerde favoriet Niemand in de stad.