Wie wint de Libris Prijs? Dat zal spannend worden

Het gaat maandag spannend worden, maakt Arjan Peters op uit het nominatierapport. Of kan er maar één winnen? 

Boekenweek

Beeld Io Cooman en Eva Roefs

Blijft ingewikkeld voor de jury van de Libris Prijs, een foutloos nominatierapport schrijven. Dit jaar moest voorzitter Abdelkader Benali tot twee keer toe ‘in levende lijve’ uitspreken, en na de vaststelling dat sommige romans oog hebben voor marginalen en grensgangers, ook deze zin: ‘In de ogen van de jury leverde deze benadering spannende romans op die dwars tegen de vermaledijde Zeitgeist ingaan en daarmee ook de spannendste romans.’ Grappig dat de jury die zoiets uit de pen krijgt, een voorkeur zegt te hebben voor virtuoos taalgebruik. Ze houdt klaarblijkelijk ook van spanning, want die levert spannende romans op en daarmee ook de spannendste romans. Als ik het goed begrijp.

We zullen op spanning letten, aanstaande maandagavond in het Amstel Hotel, waar na tienen de Libris Prijs-winnaar bekend wordt gemaakt: Tommy Wieringa, Arjen van Veelen, Ilja Leonard Pfeijffer, Marjolijn van Heemstra, Murat Isik of Martin Michael Driessen. Grote kans dat uitgeverij De Bezige Bij al twee advertenties klaar heeft liggen. Wieringa of Van Veelen zal dinsdag op de voorpagina’s prijken.

Want ga maar na. Pfeijffers boek is ‘met spanning opgebouwd’, maar ook ‘vermakelijk’ en dat laatste kan natuurlijk nooit genoeg zijn. Murat Isik toont een wereld die ‘bekend is uit krantenartikelen en sociale studies’ en zijn roman is ‘elegant’ geschreven. Dat heet een elegante afwijzing.

Marjolijn van Heemstra is ook dichter, ‘en dat proef je in haar met zorg gekozen woorden en beelden’; een regelrechte belediging voor haar collega-prozaïsten, die lukraak beelden en woorden kiezen. ‘In deze roman staat elk woord op zijn plek.’ Wat had je anders gedacht? ‘Heemstra beschikt over een scherpe, analytische blik, waarmee ze niet alleen de geschiedenis en haar omgeving beziet, maar ook nietsontziend naar binnen blikt.’ Die Heemstra, met die blik die nietsontziend blikt! Je zult maar bij haar aan tafel moeten zitten.

Over Martin Michael Driessen spreekt de jury in fletse algemeenheden. Het is een komedie over twee afpersers die ‘het menselijk onvermogen’ uitbeelden. Van Veelen waaiert breed uit, ‘uitweidingen genoeg’, maar ook is zijn boek over een gestorven vriend rijk aan scherpe formuleringen. De enige die het volle pond krijgt, is Tommy Wieringa: in De heilige Rita toont hij stilistisch vernuft en meesterschap, hij beschrijft de confrontaties van culturen in een Twents grensdorp en de spanning houdt de lezer ‘tot de laatste bladzijde’ in de greep. Zal zijn glimmende bol maandag opnieuw uit de nachtzwarte Amstel opduiken?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden