Wie wint de Libris-prijs: artistiek lef, vlees en bloed of een sfeer van onheil

Zes schrijvers maken nog kans maken op de Libris Literatuur Prijs 2012 en de bijbehorende 50.000 euro. De winnaar wordt vanavond bekendgemaakt tijdens een rechtstreekse uitzending van Nieuwsuur vanuit het Amstel hotel te Amsterdam.

Redactie
A.F.Th. Heijden. Beeld ANP
A.F.Th. Heijden.Beeld ANP

Voor de prestigieuze prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar zijn A.F.Th. van der Heijden (Tonio), Jeroen Brouwers (Bittere bloemen), Miquel Bulnes (Het bloed in onze aderen), Jan Van Loy (Ik, Hollywood), Jan van Mersbergen (Naar de overkant van de nacht) en Ivo Victoria (Gelukkig zijn we machteloos) genomineerd. De jury staat onder leiding van Robbert Dijkgraaf. Hij liet in zijn toelichting met nadruk merken dat de jury geporteerd was van romans waarbij 'de grenzen van het genre in het geding komen', en auteurs die 'eigen grenzen en wetten' creëren.

Bittere Bloemen - Jeroen Brouwers
Van de Volkskrant kregen de genomineerde boeken wisselende kritieken. Bittere bloemen, Jeroen Brouwers werd door recensent Arjan Peters een groots gedachtenexperiment genoemd, en kreeg 5 sterren. 'Laat niemand nog zeggen dat er in die boeken van Brouwers zo weinig gebéurt, en dat zijn malende mannen niet vooruit te branden zijn', scheef Peters. Lees hier de recensie.

Het bloed in onze aderen - Miquel Bulnes
In Het bloed in onze aderen van Miquel Bulnes, dat 3 sterren krijgt, vermengt Miquel Bulnes Spanjes politieke geschiedenis met sinistere sensatie, schrijft recensent Maarten Steenmeijer. 'Bulnes geeft een uitvoerig tijdsportret dat getuigt van een negentiende-eeuwse ambitie om de historische werkelijkheid zo getrouw en indringend mogelijk voor het voetlicht te brengen. Maar daarnaast heeft hij zijn toevlucht genomen tot de trukendoos van de hedendaagse bestseller om de historische feiten te organiseren tot een verhaal, waarbij het hier en daar wringt.' Recensie.

Tonio - A.F.Th. van der Heijden
Tonio van A.F.Th. van der Heijden, een requiem van zijn verongelukte zoon, krijgt van Arjan Peters 5 sterren. 'Wat hij hier schrijft is geen verhaal. Het is het vlees en bloed, en het zijn de tranen, van de werkelijkheid die met rechtvaardigheid niets te schaften heeft. Na 500 pagina's werpt de schrijver zich op als de tovenaar Van der Heijden ten top: fictie, maar van een diepe waarheid getuigend.' Recensie.

Ik, Hollywood - Jan Van Loy
Ik, Hollywood van Jan Van Loy kreeg 3 sterren van Danielle Serdijn. 'Met Ik, Hollywood schreef Jan van Loy een fictieve, vuistdikke biografie van de almaar uitdijende filmstad. Veel wordt slechts aangestipt, maar verstrooiing is gegarandeerd. Het meest te prijzen echter is het artistieke lef dat Van Loy met deze roman laat zien. Al zijn dan niet alle kansen uitputtend benut, met de keuze om een (fictieve) biografie van een stad te schrijven getuigt deze auteur opnieuw van originaliteit.' Recensie.

Naar de overkant van de nacht - Jan van Mersbergen
Naar de overkant van de nacht van Jan van Mersbergen kreeg 5 sterren van Danielle Serdijn. 'Gegoten in de vorm van een kleine hartroerende geschiedenis over gewone mensen, is Van Mersbergens zesde een groot verhaal over loutering en bezinning, inclusief religieuze component.' Recensie.

Gelukkig zijn we machteloos - Ivo Victoria
Gelukkig zijn we machteloos van Ivo Victoria kon 3 sterren bijschrijven. Recensent Edith Koenders schreef: 'In zijn tweede roman Gelukkig zijn we machteloos voert hij een bijna alwetende waarnemer van het Grote Vrezen op.Verdwenen meisjes en bezorgde vrouwen die een onheilspellende ruis horen, daarmee oppert Victoria dat angst besmettelijk en vrijwel zinloos is. Er is Victoria veel aan gelegen de verbeelding te laten spreken, en dat levert fraai proza op. Maar hij lijkt te vergeten dat een verhaal vertellen meer vraagt dan een sfeer van onheil oproepen.' Lees hier de recensie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden