Wie was de meest besproken persoon van 2015?

Wendy van Dijk, Jeroen Pauw, Georgina Verbaan, ze grijpen naast de prijs voor de meest besproken persoon van 2015. Deze kanjers lukte het wel een positie te halen, of te houden, in de Gouden Peter-top-40.

Paul Onkenhout
null Beeld
Beeld

40) Roelof Hemmen (-)

Het was het jaar van de nieuwslezer, ook. Rik van de Westelaken won Wie is de Mol? en Herman van der Zandt (Studio Sport) en Rick Nieman (WNL) kregen mooie nieuwe betrekkingen. Geef ons Roelof maar, het RTL-kanon met het gouden pennetje.

Op zijn best is deze parttimecolumnist van de site van RTL als hij dicht bij huis blijft; bij Cash bijvoorbeeld, zijn 'zwarte vriendje' die bezeten is van seks. Cash is een hond, en wel eentje met een voorkeur voor grote vrouwen, 'net als zijn baasje overigens'. Daarna waagde Hemmen zich aan een tamelijk expliciete beschrijving van de geslachtsdaad van zijn geile hond.

Nieuwslezer Roelof Hemmen Beeld anp
Nieuwslezer Roelof HemmenBeeld anp

39) Michael Abspoel (-)

Het einde van Man bijt hond was een harde klap in het gezicht van kijkers die rond etenstijd even zin hebben om wat gewone mensen uit te lachen. Ook de Babbelbox was onthutst en vraagt: wanneer ontving ú voor het laatst een klap voor uw kanis?

Jarenlang spuugde de stem van Michael Abspoel dit soort vragen op ironisch verontwaardigde toon de huiskamer in. Er moest een keer een eind aan komen en nu keert Man bijt hond in twee gedaanten terug: op internet en in de jongerenvriendelijke NPO 3-versie Jan rijdt rond - zolang het duurt, tenminste.

Michael Abspoel Beeld anp
Michael AbspoelBeeld anp

38) Boer Geert (-)

Boer Zoekt Vrouw-boer Geert oogstte Hetty, maar ook nationale roem onder de naam #geilegeert. Roddelrubrieken en kranten reisden af naar Mussel om de opinie over zijn begeerte te peilen. 'Ik durf in het land niet meer te zeggen dat ik uit Mussel kom', zei een lul van een dorpsgenoot tegen Dagblad van het Noorden.

Geert was er klaar mee. 'Vooral met SBS6, Bridget Maasland met haar dikke kont en de krant van Groningen. Verschrikkelijk hoe ze mij hebben neergezet.' Dat was reeds vergeten en vergeven toen de agrariër samen met de nummers 1 en 9 uit deze ranglijst plaatsnam in de jury van SBS-flop MindMasters Live.

Boer Geert Beeld anp
Boer GeertBeeld anp

37) Sylvana Simons (-)

'Once you go black, you never go back', somde VIVA begin dit jaar naïef de tien redenen op om een donkere man te daten. Ophef en gedoe, maar gelukkig was daar Sylvana Simons die zich aanbood als diversiteitshoeder en er spontaan een column aan overhield. Die durven ze natuurlijk nooit meer te ontslaan, want als je eenmaal zwart gaat, enfin, u begrijpt het.

Simons wees dit jaar weer onvermoeibaar op het sluimerende racisme in Nederland. In DWDD pakte ze Martin Šimek aan die het woord 'zwartjes' in de mond nam en in Pauw legde ze kalm uit aan een Sinterklaas-verhuurder dat hij eigenlijk een ontzettend bekrompen lul was. Wij zouden zo tien redenen kunnen opsommen voor meer Sylvana Simons op tv.

Sylvana Simons Beeld anp
Sylvana SimonsBeeld anp

36) Georgina Verbaan (-)

Ze werd een 'mavomeisje' genoemd door een NRC-lezer, die het maar niet lukte zijn geest te slijpen aan de steen des aanstoots die hij vond in de tijdelijke vervanger van Youp. Zelf had Georgina Verbaan er geen weet van dat haar columns op de plek van Van 't Hek verschenen. Des te lulliger was het dat NRC vervolgens niet één, maar drie klaagbrieven van lezers plaatste. Verbaan reageerde op Twitter met een gepast 'Fuck 'm' en won ook nog eens een Gouden Kalf voor haar rol in De surprise. Dus, had je nog wat?

Actrice Georgina Verbaan Beeld anp
Actrice Georgina VerbaanBeeld anp

35) Frits van Exter (-)

Vrij Nederland, das war einmal, maar het zit ons toch niet lekker. Een monument is ingestort, het ooit zo machtige linkse bolwerk kraakt aan alle kanten en het progressieve geluid is nauwelijks nog hoorbaar. Er is hoop, was de boodschap van hoofdredacteur Frits van Exter. Hij schaarde de overgang van week- naar maandblad en de expansie op internet quasi monter en brutaal onder het kopje 'vernieuwing', wat het in zekere zin ook is, maar wat alom werd geïnterpreteerd als een teken van de teloorgang. Dat is het waarschijnlijk ook. Leuk is anders.

Frits van Exter Beeld anp
Frits van ExterBeeld anp

34) Wendy van Dijk (-)

Het is belangrijk dat iedereen weet dat Wendy van Dijk niet - wij herhalen: niet! - snuift. Geen cocaïne dus. Dat snuift ze niet. Nooit gedaan ook. Al zag ze er volgens Quote-baas Mirjam van den Broeke nog zo doorgesnoven uit op haar huwelijk met RTL-zonnekoning Erland Galjaard. Dat klopte dus niet, want Wendy is een hardwerkende familie- én carrièrevrouw met een eigen blad, een handvol programma's en een dramaserie waarin ze de hoofdrol speelt. Waarom zou ze dan in godsnaam snuiven? Nee, dat doet ze niet.

Wendy van Dijk Beeld anp
Wendy van DijkBeeld anp

33) Arie Boomsma (37)

Een jaar geleden plantte Nu.nl/achterklap een rechtse op het gezicht van de Arie Boomsma-minnende vrijgezellengemeenschap: 'Arie Boomsma geen vrijgezel meer.' Krap acht maanden later werd opnieuw een dubbele peer uitgedeeld: 'Arie Boomsma getrouwd met zwangere vriendin.' Het stilletjes trouwen en de blitzbezwangering levert de winnaar van 2009 een nette 33ste plaats in deze ranglijst op. En dan hebben we het nog niet gehad over zijn sportschool en het feit dat hij over het water liep in een reclamespot voor frisdrankmerk Holy Soda. Laten we het daar maar niet over hebben.

Arie Boomsma Beeld anp
Arie BoomsmaBeeld anp

32) Marcel Gelauff (-)

Marcel Gelauff, de chef van de nationale McDonald's, pardon: nieuwsvoorziening, kreeg het weer flink te verduren dit jaar. Uitgerekend blij ei Alexander Klöpping gaf de man met het fascinerendste kapsel van Hilversum een veeg uit de pan en vergeleek het NOS Journaal met fastfood: je vreet het snel op, maar hebt een half uur later weer honger. Tja, daar sta je dan met je zorgvuldig samengestelde Happy Meal voor het hele volk. Zo eindigde het jaar even treurig als het begonnen was: met een verwarde met een klappertjespistool.

Marcel Gelauff Beeld anp
Marcel GelauffBeeld anp

31) Hanneke Groenteman (-)

Sappige onthulling in de VARA-gids: superoma Hanneke Groenteman gebruikt drugs, xtc welteverstaan. Met Kerstmis! Schoondochter Aaf Brandt Corstius deed er in het interview vrij nonchalant over, 'haha, kerst vieren, pilletje erin', maar de rest van de wereld vond dit helemaal niet de gewoonste zaak van de wereld. Ophef dus, en die verdween wat ons betreft niet toen La Groenteman verklaarde dat het om een 'kruimeltje' gaat dat wordt ingenomen om tijdens het bekijken van tv-series tijdens de Kerstdagen niet weg te dommelen. Hier kon zelfs geen aflevering van Sterren op het doek tegenop.

Hanneke Groenteman Beeld anp
Hanneke GroentemanBeeld anp

30) Gerard Joling (34)

'Er is toch verdomme niemand die eerlijk zijn mening durft te geven', fulmineerde Gerard Joling in één van de columns op zijn website. Gelukkig wordt Geer om de zoveel tijd geplaagd door onderbuikloop. Hij gaat dan lekker zitten voor een fikse woordendiarree over de wereldproblematiek. In de ene zin gaat het over zijn bezoek aan Alkmaar Culinair ('Het was me een weekendje wel.'), in de volgende deelt hij zijn kijk op vluchtelingen en laffe politici. Waar het telkens weer op neerkomt: 'Iedereen weet toch zo goed wat er moet gebeuren, maar niemand durft het te zeggen.' Niemand, behalve politiek superduider Geer.

Zanger en presentator Gerard Joling Beeld anp
Zanger en presentator Gerard JolingBeeld anp

29) Anouk (-)

'Wat je constateert is het feit dat Anouk Anouk is'. Aldus Marco Borsato, collega-coach van Anouk bij The Voice of Holland. Anouk is inderdaad Anouk. Als Voice-coach nam ze geen blad voor de mond, liet ze kandidaat Melissa in tranen uitbarsten (en bezorgde en passant de braderie in Leuven een slechte naam) en lag ze in de clinch met haar mede-coaches. Gelukkig vond presentatrice Wendy van Dijk (die overigens geen cocaïne snuift, nooit gedaan ook) precies de goede woorden om de relletjes te sussen en nog even de nadruk te leggen op wat er nou eigenlijk allemaal precies aan de hand is: 'Anouk is Anouk'.

Zangeres Anouk Beeld anp
Zangeres AnoukBeeld anp

28) Ahmed Aboutaleb (-)

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, dat is nou iemand aan wie je als journalist pas echt wat hebt. 'We moeten IS met wortel en tak uitroeien': het ging er in als Gods woord in een ouderling, om het zo maar eens te zeggen.

'Mijn held' noemde ambtgenoot Boris Johnson van Londen hem toen Aboutaleb op Mart Smeetsiaanse wijze de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo becommentarieerde: 'Als je het hier niet meer ziet zitten dat humoristen een krantje maken, ja... mag ik het zo zeggen: rot maar op!' Ja hoor, dat mocht hij zo zeggen, al had het niet gehoeven natuurlijk.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam Beeld anp
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van RotterdamBeeld anp

27) Jeroen Pauw (13)

Het moest warmer, optimistischer, vrolijker aan de talkshowtafel van Jeroen Pauw. Humberto Tanesk gezellig werd het toen hij als ode aan de overleden protestzanger Armand een joint opstak, met meerokers Lucky Fonz III, Dolf Jansen en Dave von Raven. Zijn iets minder gezellige interview met Frans 'zuurstofkapje' Timmermans leverde Pauw voor het tweede jaar op rij de Sonja Barend Award op. Missies geslaagd.

Jeroen Pauw Beeld anp
Jeroen PauwBeeld anp

26) Trijntje Oosterhuis (-)

Ze eindigde als 14de van de 16 halve-finaledeelnemers van het Eurovisie Songfestival, deed het beter bij de vakjury's dan bij het publiek, had een nummer dat net zo goed een paar (een paar) plaatsen hoger had kunnen eindigen. Dus de olifant in de kamer is: voor een extreem opvallende outfit moet je een, ehm, bepaald soort uiterlijk hebben en voor een dramatische close-up waarin je een masker af doet een, ehm, bepaald stel ogen. De jurk met aardschokcleavage vervangen door een broekpak waarbij je wacht tot de achtergronddansers eruit tevoorschijn komen was hoe dan ook lood om oud ijzer. Maar wel: veelbesproken lood om veelbesproken oud ijzer.

Zangeres Trijntje oosterhuis Beeld anp
Zangeres Trijntje oosterhuisBeeld anp

25) Johnny de Mol (-)

Johnny de Mol is héél goed met verstandelijk gehandicapten. Na Down met Johnny en Down met Johnny Rocks volgde Syndroom en dat leverde hem de tweede Zilveren Televizier-ster op in drie jaar. Op de dag van het gala had hij - erg fraai detail - net de naam van zijn 'Carlijntje' op zijn lichaam laten tatoeëren, en zij die van hem. Hoewel Maxim Hartman hem vlak daarvoor een highfive had gegeven voor zijn indrukwekkende reeks veroveringen, is Carlijn niet Johnny's vrouw, maar zijn manager. Ook zij verdient dus een pluim. Net als RTL-baas Erland Galjaard die gezellig naast een kijkcijfertrekkende gehandicapte zat te glunderen.

Johnny de Mol Beeld anp
Johnny de MolBeeld anp

24) Saeda Nourhussen (-)

Trouw-journaliste op het Afrikadossier en de leukste van de vier vrouwen - Anousha Nzume, Mariam el Maslouhi, Arzu Aslan zijn de anderen - die na een interview in de NRC als 'de Nederlandse Black Twitter' de mediageschiedenis van 2015 ingingen, terwijl ze dat zelf nóóit zo zouden noemen - en dat was slechts één van de heerlijke misverstanden in de paddestoelwolk van onversneden meningen in het grote racismedebat die het krankzinnig vermakelijke stuk opleverde (nieuw mainstreambegrip: Helper Whitey!). Na een geestig en enorm to the point optreden in Pauw een paar dagen daarvoor (tegen een van wal stekende Tommy Wieringa: 'er is je nog niet eens een vraag gesteld!') is duidelijk: Nourhussen hoort bovenaan in de redactionele telefoonboekjes.

Journaliste Saeda Nourhussen Beeld Efua Heyliger
Journaliste Saeda NourhussenBeeld Efua Heyliger

23) Matthijs van Nieuwkerk (-)

Het moest het definitieve, alles onthullende, niets of niemand ontziende achter-de-schermendocument worden waar generaties na ons het nog sidderend over zouden hebben. In plaats daarvan zagen we Matthijs van Nieuwkerk in de DWDD-documentaire Aan Tafel in zijn oor peuteren. Spannender was de correspondentie tussen DWDD-hoofdredacteur Dieuwke Wynia en Arnon Grunberg op Twitter. Grunberg zei niet aan te willen schuiven in het programma. Wynia beweerde dat hij nog nooit uitgenodigd was geweest. Grunberg: welles. Wynia: nietes en het gaat ook nooit meer gebeuren. Die strijd kende alleen maar winnaars. Helaas kunnen we niet hetzelfde zeggen van het geflopte pop-uprestaurant.

Presentator Matthijs van Nieuwkerk Beeld anp
Presentator Matthijs van NieuwkerkBeeld anp

22) Fons de Poel (-)

Ironie, daar moet je altijd ontzettend mee oppassen, dat had De Fons toch moeten weten. In een uitzending van Brandpunt stelde hij vast dat ABN Amro-commissaris Van Slingelandt door politicus Jesse Klaver werd behandeld alsof hij een melaatse was die zojuist was neergedaald van een andere planeet. Oei. En dan die leuke, ontwapende, slimme neopoliticus Klaver ook nog 'snotneus' noemen, aan het eind van de uitzending, SNOTNEUS, het was eenvoudigweg te veel van het goede.

Het maakte het er niet beter op dat hij in september 2013 een talkshow bleek te hebben gepresenteerd voor ABN Amro. Het oordeel was hard: belangenverstrengeling. Weg baan. Dit was Brandpunt, goedenavond.

Fons de Poel Beeld NOCANDY/de Volkskrant
Fons de PoelBeeld NOCANDY/de Volkskrant

21) Sophie Hilbrand (-)

Een volwassen vrouw die zonder make-up, botox of stiknaden naar het Televiziergala gaat is, de jury mocht het live aanschouwen, niet minder dan een verbijsterend gezicht, ook als je een bone structure hebt als Hilbrand. En dat stemde, net als de rest van Hilbrands grandioze comebackprogramma over cosmetische ingrepen, tot diep nadenken. Al bleef flink onduidelijk waartoe dat nadenken leidt - moeten we ingrepen nu afkeuren, lelijk vinden, goedkeuren, en Linda de Mol dan, en waarom is Halina zo leuk, of stom, of, jeetje?

Presentatrice Sophie Hilbrand Beeld Robin de Puy / de Volkskrant
Presentatrice Sophie HilbrandBeeld Robin de Puy / de Volkskrant

20) Tofik Dibi (-)

Het kwam misschien niet helemaal als een verrassing, maar voor Tofik Dibi was 2015 het jaar waarin hij uit de kast kwam. De voormalige GroenLinks-politicus schreef het in zijn boek Djinn, waarin ook te lezen valt hoe Dibi zijn geaardheid jarenlang verborgen probeerde te houden, daardoor veroordeeld was tot ontmoetingen met duistere figuren in dodgy etablissementen en misbruikt werd. Hij vertelde er uitgebreid over in de Volkskrant en bij Pauw; bij de laatste was hij in oktober voor het eerst te zien als politiek commentator. En dat was het eigenlijk wel.

Voormalig GroenLinks-politicus Tofik Dibi Beeld Valentina Vos
Voormalig GroenLinks-politicus Tofik DibiBeeld Valentina Vos

19) Halina Reijn (-)

'Je bent toch knap, sexy, succesvol, beroemd, gezond, grappig, welbespraakt én slim', schreef Halina Reijn in mei over zichzelf, maar waarom had ze dan geen kinderen? Wie dacht dat een OK-vrouw een jongedame is met wie het best wel soort van prima ofzo gaat, heeft het mis: OK staat voor ongewild kinderloos, en dat is Halina dus. Een mooie biecht, maar niet zo mooi als die andere bekentenis: het lijntje tussen haar neus en mondhoek heeft ze weggespoten met botox. Het leven vieren, noemt Halina dat. Zoals alleen ijdeltuiten dat kunnen, heeft ze dit jaar weer het leven gevierd en dat wij daar allemaal van mogen meegenieten is een best wel soort van prima ofzo.

Actrice Halina Reijn Beeld anp
Actrice Halina ReijnBeeld anp

18) Mr. Frank Visser (-)

Daar gaat de cultheldhaftige grootmaker van de juridische term 'recht van overpad'. Mr. Frank Visser heeft bijna de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar verkast rustig van de Publieke Omroep naar SBS6. Mr. Visser vergelijkt zijn overstap met een transfer naar Manchester United. 'Dat doet ook niemand voor het geld. Je doet het voor het team.' De Rijdende Rechter blijft zonder hem bestaan, bij KRO-NCRV. In een nieuw programma doet de enige echte komend jaar uitspraken waar mensen het mee moeten doen. Ook blijft hij op trapjes klimmen, garandeerde hij in Shownieuws. Een hele opluchting.

Mr. Frank Visser Beeld anp
Mr. Frank VisserBeeld anp

17) Frank van der Lende (-)

Coen Swijnenberg en Sander Lantinga gingen voor een smak geld van NPO Radio 3 naar Radio 538 waar ze de plaats innamen van Ruud de Wild. Iedereen over de rooie natuurlijk, Ruud voorop. Het vreemde is dat zowel Coen als Sander van 16.00 tot 18.00 uur op Radio 3 geen moment is gemist. Radiotalent van 2014 (volgens de Volkskrant) Frank van der Lende, een 26-jarige Amsterdamse slungel met ouderwets lang haar die bij het afscheid altijd hoitjes zegt en daarom door iedereen Hoitjes wordt genoemd, dook met een ferme sprong in het gat van het duo. Ontregelend maar niet chaotisch, speels maar niet kinderachtig, gevat maar niet flauw, spontaan maar niet onbezonnen, Van der Lende heeft het allemaal. Hoitjes!

Radio-dj Frank van der Lende Beeld anp
Radio-dj Frank van der LendeBeeld anp

16) Arjen Lubach (-)

De geestigheid, scherpte en immer frisse verschijning van Arjen Lubach doen de treurbuis goed. Geen wonder dat tv-critici hem en het satirische VPRO-programma Zondag met Lubach in koor toejuichen. Het Nieuw Republikeins Genootschap doet ook mee. Lubach werd verkozen tot Republikein van het jaar voor zijn lumineuze idee zich te laten uitroepen tot Farao der Nederlanden.

Arjen Lubach Beeld anp
Arjen LubachBeeld anp

15) Badr Hari (-)

Het was het nieuws dat al het andere nieuws voorgoed overbodig zou maken. Badr Hari, in 2013 nog winnaar van deze verkiezing, zou een relatie hebben met Cristiano Ronaldo, de voetballer de permanent in het bezit is van het predicaat Gouden. Vier keer per week zou Ronaldo met z'n privéjet naar Marokko vliegen om zich bij zijn vriend te voegen. Minder gelukkig was Hari met de uitspraak in de rechtszaak tegen hem. Hij werd veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan 10 voorwaardelijk. Maar knipperlichtraadsvrouw Ficq laat het er niet bij zitten en gaat de zaak voor de Hoge Raad brengen. Wordt vervolgd.

Kickbokser Badr Hari Beeld anp
Kickbokser Badr HariBeeld anp

14) Bram Moszcowicz (26)

Of: hoe blijf je zonder baan onder de aandacht. Moszkowicz sloeg een naar eigen zeggen lucratief aanbod voor een realitysoap af en koos voor de real-lifeperfomancevariant daarvan: het lijsttrekkerschap van een splinterpartij op nee-luister-nou-wij-zijn-toch-net-weer-even-anders-rechts. Ook dat ging weer gepaard met zijn enige truc die écht nooit faalt: doen of hij elk talkshowgesprek met nadenkende blik uit elkaar kan halen en, voorzien van wat welgeplaatst juridisch jargon en een enkel archaïsme, weer in elkaar kan zetten als een Zwitsers uurwerk. Dat het publiciteitsstuntje van VNL om het kabinet voor het gerecht te dagen vanwege het asielbeleid op geen enkele manier ergens op sloeg, is dan nauwelijks relevant.

Voormalig advocaat Bram Moszcowicz Beeld anp
Voormalig advocaat Bram MoszcowiczBeeld anp

13) Henk Krol (35)

2015 was weer een niet helemaal onbewogen jaar voor Henkie. Door oud-collega's werd hij ervan beschuldigd 206 duizend euro aan subsidie te hebben verkwanseld, maar de rechter stelde Krol in het gelijk. De op Peter R. na meest snorloze man van Nederland speelde het vervolgens klaar om de in november overleden Joost Zwagerman op Facebook te feliciteren met zijn verjaardag. Niet zo handig. Maar een week later deed Henkie het gewoon nog eens, ditmaal bij een overleden Friese ondernemer. Was natuurlijk de schuld van Facebook. 'Deze man is vorige week overleden, hoe had ik dat kunnen weten?'

Politicus Henk Krol Beeld anp
Politicus Henk KrolBeeld anp

12) Gordon (14)

Nog voor het beerputinterview met Jeroen Pauw in 5 jaar later blikte Gordon Heuckeroth in Libelle terug op een krakkemikkige tijd. Er was de liefdesbreuk met droomman Chiel, gevolgd door allerhande botbreuken die hij opliep tijdens een vakantie op het Griekse eiland Mykonos. 'Mijn botten zijn geheeld, maar mijn relatiebreuk is nog steeds een wond.'

Nu wil de koffiesalonsocialist 'gewoon een normaal leven, zonder gekkigheid.' Hij hoopt dit te bereiken door in 2016 met een dating-show te komen, Goor zoekt man. Gordon blijft, kortom, Gordon, al stopt hij volgend jaar als zanger. Hij benadrukte dat feit in een Facebookbericht over zijn afscheidsconcerten in Carré. De slotwoorden: 'Je suis Gordon!'

Gordon Beeld Pablo Delfos
GordonBeeld Pablo Delfos

11) Beatrice de Graaf (-)

De een zijn dood is de ander haar brood. Een terrorisme-expert met kennis van zaken, gezegend met een - mogen we dit zeggen? Ja, dat mogen we zeggen - aantrekkelijk uiterlijk en een aanstekelijke verteltrant, en vrouw bovendien, daar lusten ze in Hilversum wel pap van. Vol bewondering keken we toe en het verveelde nooit. Heel veel hartjes dus voor Beatrice de Graaf. Wat meneer De Graaf er allemaal van vond, zullen we waarschijnlijk nooit weten, maar wij werden fan en zitten met kop en kont in kamp-Beatrice, ondanks haar lidmaatschap van de ChristenUnie.

Terrorisme-expert Beatrice de Graaf Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Terrorisme-expert Beatrice de GraafBeeld Raymond Rutting / de Volkskrant

10) Sander Dekker (19)

De man voor wie l'Oréal de StudioLine haargel in productie houdt en Babyliss de megaföhn met zestienvingerig opzetstuk ziet komend jaar dan eindelijk zijn nieuwe Mediawet ingevoerd worden (kortweg: geen belastingcenten naar amusement, wat dat dan ook is, wel belastingcenten naar een educatief programma van de ANWB, wat dat dan ook is, en trouwens omroepbazen zijn volgevreten geriatrische ruziemakers!!!) . Naar verwachting althans, want de PvdA in de Eerste Kamer ziet nog grimmig verwarrende problemen in de handhaving ervan, dus 1 januari wordt niet gehaald. Dat Dekker in DWDD ontluisterend blijk gaf geen benul te hebben van welk Publieke Omroepprogramma dan ook was daarentegen, anders dan verontwaardigde programmamakers denken, voor de publieke opinie geen enkel bezwaar: zie je wel, the man don't give a fuck!

Staatssecretaris Sander Dekker Beeld anp
Staatssecretaris Sander DekkerBeeld anp

9) Sabia Engizek (-)

Het drama begon in juni met 'relatieproblemen voor Sabia Engizek en Rafael van der Vaart'. Privé wist talloze kappersbezoekjes op te fleuren met de laatste speculaties over de liefdesbreuk van het jaar - het niet één stofdeeltje doen opwaaiende eindeverhaal van Jort Kelder en Lauren Verster ten spijt.

En toen bleek Sabia ook nog eens zwanger. Of niet zwanger. Van Raf. Of niet van Raf. Gék werden ze ervan, bij Privé. Zo gek dat het blad vier helderzienden over de magere babybuik van Sabia liet pissen. Paragnost Robbert van den Broeke tastte in het duister en voorvoelde een nieuwe liefde. 'Een partner met een donkere huidskleur. Daar komt trouwens ook weer discussie over, maar dan over zijn criminele verleden.'

Houdt het dan nooit op? Nee, en al helemáál niet vanzelf. In december kwam het kindje levenloos ter wereld. Een 'ingewijde' fluisterde Patty Brard van Shownieuws in dat de miskraam volgde op een geveinsde zwangerschap, inclusief nepbuik. Triest is hoe dan ook het juiste woord.

Sabia Engizek Beeld anp
Sabia EngizekBeeld anp

8) Jack van Gelder (-)

Was het de verbeelding die ons parten speelde of glom de kale knar van Jack van Gelder nog meer dan gewoonlijk nadat bekend was geworden dat hij Studio Sport zou gaan verlaten? Een nieuwe uitdaging lonkte voor de joviale en altijd gezellige sportpresentator. En dat op zijn oude dag.

Om de best valse beeldspraak van hoofdredacteur NOS Studio Sport Maarten Nooter te lenen: Jack kreeg een bod uit Qatar waar hij geen nee tegen kon zeggen. Qatar staat hier voor het walhalla voor oude voetballers die in hun nadagen nog even willen cashen. Jaloezie was er ook natuurlijk. Tijdens een eerbetoon op de radio grepen azijnzeikers hun kans. Jack wist wat hem te doen stond: wegwezen.

Het konijn dat uit de hoge hoed sprong, bleek een nieuw, gratis sportkanaal te zijn, Ziggo Sport. Hij had ons weer eens allemaal tuk gehad. Te land, ter zee en in de lucht, Jack redt zich overal.

Sportpresentator Jack van Gelder Beeld anp
Sportpresentator Jack van GelderBeeld anp

7) Humberto Tan (3)

Volgens een enkeling had Humberto deze verkiezing moeten winnen, maar helaas waren er grotere krachten in het spel. Er was de indrukwekkende uitzending van RTL Late Night met de overlevenden van de aanslagen in Parijs. Daarna was er natuurlijk ook de persoonlijke - volgens kwade tongen zorgvuldig geregisseerde - inmenging in de Zwarte Pieten-discussie: 'Ook al ben je zwart als roet, ik meen het toch goed, dat vind ik niet leuk om te horen.' Bovendien verklapte Humberto in zijn eigen programma dat Arie Boomsma de overstap van de KRO-NCRV naar Net5 maakte, waarmee hij niet alleen Arie's verrassing verpestte, maar ook zijn eigen feestje. Want als hij gewoon z'n mond had gehouden, had hij De Gouden... gewonnen.

Nee grapje, natuurlijk niet.

Presentator Humberto Tan Beeld anp
Presentator Humberto TanBeeld anp

6) Dieuwertje Blok (-)

Mengde zich in het Pietendebat én kan het navertellen. Dat ze in Trouw zei persoonlijk te vinden dat die rare blackface zijn langste tijd gehad had (maar dat verder iedereen het zelf moest weten) kwam haar op een openbaar slechtnieuwsgesprek met haar eindredacteur te staan; intussen had ze een 15de seizoen van het Sinterklaasjournaal moeten doorstaan met zo'n overspannen hoeveelheid Scooby Doo-endings dat de slinkende kijkersschare versuft in de touwen hing. Maar zie, met haar consequent mild-geamuseerde presentatietoon sleurde ze zowel het sintinstituut als zichzelf naar de volgende ronde, en de vrouw die al een carrièrelang moet horen dat het zo leuk is dat ze eruitziet als aantrekkelijk meisje en haal- en brengmoeder tegelijk blijkt dus opgetrokken uit brandwerend materiaal.

Dieuwertje Blok Beeld anp
Dieuwertje BlokBeeld anp

5) Sjuul Paradijs (-)

We zijn allemaal een beetje Sjuul, maar niemand is zo Sjuul als Sjuul - een uniek mens en de 'aanvoerder van de enige volkskrant van Nederland', die bovendien bij zijn geboorte al 'aan het infuus van De Telegraaf' lag (dixit De Telegraaf). Sjuul is een paradijsvogel, altijd geweest. Nadat de bakkerszoon met een gouden handdruk en vochtige wangen 'in goed overleg' De Telegraaf verliet, richtte hij een nieuw bedrijf op. Het heet Feniks Media en op zijn site legt hij voor de leek uit waarom: 'Het is de vogel die uit de as herrijst.' Juist, zie je hem gaan? Het is Sjuul en hij fladdert vrolijk richting de sky, want die is immers de limit.

Voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs Beeld anp
Voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul ParadijsBeeld anp

4) Jan Roos (40)

Dat je zonder goed te spelen wel hoog kunt eindigen, bewijzen Ajax en Jan Roos. Je moet het 'm nageven: als campagneleider voor GeenPeil flikte hij het zomaar dat er 6 april een referendum is over de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. Petje af. Toen Schagen en Tubbergen besloten uit solidariteit met vluchtelingen even een keer het oefenluchtalarm niet af te laten gaan, ontstak Roos in woede en twitterde dingen als 'Even geen Joden op straat. Even homoseksualiteit uit het straatbeeld'. Petje snel weer op.

Verder haalde Jan Roos de koffieautomaat nadat hij in Amsterdam was belaagd door (naar eigen zeggen) een groep van twaalf Marokkanen gewapend met stenen, stokken en ijzeren staven. Dat hij op enig moment zelf met een kapmes van een halve meter stond te zwaaien, liet hij maar even onvermeld.

Jan Roos Beeld anp
Jan RoosBeeld anp

3) Johan Cruijff (-)

Ook een fluwelen revolutie eet dus haar eigen kinderen op. Sterker nog, de vader van de omwenteling bij Ajax moest er zelf ook aan geloven. Johan Cruijff was het laatste slachtoffer van de zuiveringen in de Amsterdam Arena. Daar konden zelfs zijn hulpjes van De Telegraaf niets aan veranderen.

Gesecondeerd door Wim Jonk en Tscheu la Ling, maar eigenlijk moederziel alleen, verliet hij het strijdtoneel. De anti-revolutionairen hadden gezegevierd, het Plan Cruijff kon de kliko in. De strubbelingen zonken in het niets bij de diagnose die hij in oktober kreeg: longkanker. Prompt werd al het geleuter over dat kinderachtige gedoe bij een voetbalclub bijzaak - en Cruijff weer gewoon de beste voetballer die Nederland ooit heeft gehad. We gingen het pas zien toen we het doorhadden.

Johan Cruijff Beeld anp
Johan CruijffBeeld anp

2) Lil' Kleine (-)

In de zomer fantaseerden we voorzichtig doch hevig over de Gouden Lil', al komt Lil' Kleine zelden tot nooit alleen. Hij heeft Ronnie Flex, manager Nathan Moszkowicz en een Rolex. Dat laatste dankzij de zomerhit met de ophefbarende volzin 'alle tieners zeggen ja tegen mdma'. Wát een feest waren de opiniestukken van overbezorgde volwassenen, en de reacties daarop.

De afterparty was gaande toen Kleine na een show in Hilversum werd aangehouden omdat hij het publiek had gevraagd om middelvingers voor politie, justitie, SBS 6 en RTL Boulevard. Van Pieter Broertjes, 'Pietertje' voor de pissige Kleine, hoefde hij voorlopig niet naar de mediastad te komen. Daags na een discussie in RTL Late Night bleek chillen met de burgervader geen probleem.

Rapper Lil' Kleine Beeld anp
Rapper Lil' KleineBeeld anp

1) Peter R. de Vries (12)

In de ring van het mediagala deelde Peter R. de Vries in de laatste ronde nog een uppercut uit. Bam! Knock-out. Voor niemand bang, die gepensioneerde misdaadverslaggever, zelfs niet voor de middelvinger van Lil' Kleine. Wát een seizoen draaide Peter.

Je zou het bijna vergeten, maar het was in maart dat De Vries de eerste Nederlander ooit werd die een 'grandslam' behaalde: Hilversumse slang voor een optreden in De Wereld Draait Door, waarin je je eigen optreden die avond in RTL Late Night aankondigt. Met dank aan de Holleeder-tapes.

De Vries zit bij elke talkshowredactie op de speed dial, lult even makkelijk over de afpersopa en Volkert als over wraakporno en Zwarte Piet en wist het zelfs te presteren een paar ruggen op te strijken bij Pauw om te praten over het feit dat hij een paar ruggen opstrijkt bij Pauw, nadat hij de dag daarvoor bij Pauw met Hero Brinkman had gespard over het feit dat hij daar een paar ruggen opstreek. Zulke vingervlugge combinaties zijn nog nooit vertoond en dat moet simpelweg worden beloond: de Gouden Peter R. Raar eigenlijk dat hij 'm niet eerder heeft gekregen. Een oeuvreprijs dan maar.

Peter R. de Vries Beeld anp
Peter R. de VriesBeeld anp

De winnaar

Onno Hoes, de winnaar van het mediajaar 2014, is een van de voornaamste verliezers van 2015. Dit ondanks de eclatante overwinning in een rechtszaak tegen omroep PowNed en de door hem zelf verspreide, indrukwekkende beelden uit zijn sportschool. Hoes bleef steken op de 41ste plaats. Uitgezonderd Ivo Niehe (2011) plaatsten drie andere oud-winnaars, Arie Boomsma, Bram Moszkowicz en Badr Hari, zich als mediapersoonlijkheden wel opnieuw voor de eindlijst.

Ook best mooi

De liefdesbreuk van PeterJan Rens, de fascinatie van Tim den Besten voor Yolanthe, de tranen van Foppe de Haan en de gebitsrenovatie van Carice van Houten: het was mooi allemaal, maar onvoldoende voor een plaats in de Top-40. Tot de mediapersoonlijkheden die het net niet haalden, behoren verder journaliste Fréderike Geerdink (uit Turkije gezet), Herman van der Zandt (transfer naar Studio Sport), Margriet van der Linden (mol) en Ferry Doedens (cocaïne).

Samenstelling: Gidi Heesakkers en Paul Onkenhout
Bijdragen: Julien Althuisius, Chris Buur, Gidi Heesakkers, Haro Kraak en Paul Onkenhout

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden