Wie overleeft Nederland & de Paus kijkt nóóit tv

Een BN'er-tv-programma met sterrencast en een kerkvader die zichzelf lelijk te kijk zet.

Paul Onkenhout
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Flop

Twee jaar geleden gebeurde er iets wat tot dan toe voor onmogelijk was gehouden. In de Sint-Pietersbasiliek in Rome poseerde de Paus voor een selfie. Die ging de wereld over, dat sprak voor zich.

Paus Franciscus stond op de foto met Italiaanse jongelui. Oké, het waren pelgrims, maar hier was iets bijzonders aan de hand. Dit was de bevestiging dat de Argentijnse kerkvorst een vooruitstrevende man was die met zijn tijd meeging en niet aarzelde om gebruik te maken van de moderne communicatiemiddelen. En hij twitterde (@Pontifex) ook al, deze man van de wereld.

Het beeld viel deze week in duigen. De Paus kijkt al bijna 25 jaar geen tv meer. Net zo erg is dat hij geen gebruik maakt van internet.

En dat allemaal omdat hij op 15 juli 1990 een belofte deed aan de Heilige Maagd Maria van de berg Karmel. Een reden was er niet, zei hij in een interview met een Argentijnse krant, wat het nog veel erger maakte.

De Paus heeft zijn landgenoot Messi nooit in actie gezien, concludeerde deze krant verbijsterd, maar het is allemaal nog veel erger.

De zogenaamde Paus van het volk heeft Barack Obama nooit horen spreken. Hij heeft de videoclip van Smells Like Teen Spirit van Nirvana nooit gezien, Louis van Gaal geen Engels horen spreken, nog nooit een doelpunt van Ronaldo gezien, Patty Brard nooit van een duikplank zien springen, nooit een mailtje gestuurd naar een dierbare in Argentinië en de Twin Towers niet zien instorten.

Waar een terloopse bekentenis in een Argentijnse krant al niet toe kan leiden. Paus Franciscus is, helaas, een andere man geworden.

Paul Onkenhout

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Top

Je zal maar sterrenstrikker zijn van het zoveelste programma waarin sterren, eh, dingen doen. Het moet niet meevallen een originele, spannende groep samen te stellen uit beschikbare Bekende Nederlanders die nog niet druk waren met paal-, ijs- of stijldansen, duiken, elkaar ranken of meedoen aan Expeditie Robinson, De Slimste Mens, Expeditie Poolcirkel, Wie is de Mol?, Fort Boyard, De Zeven Zeeën of Ik ben een ster, haal me hier uit!

Voor je het weet ben je diep gezonken oude koeien als Bonnie St. Claire uit de sloot aan het hijsen, terwijl een gemengde sterrengarnituur het streven is. Exclusieve toppers uit de A-categorie (Rik van de Westelaken, Willie Wartaal), een stel onverwachte knallers uit de B-categorie (Rick Brandsteder, Ajouad El Miloudi) en als het niet anders kan enkele bijfiguren uit de C-categorie (Joey 'Matsoe Matsoe' Spaan, ene Nathalie Makoma).

Een schouderklop voor de sterrenstrikker van Wie overleeft Nederland is op zijn plaats. In dat programma, nu te zien op RTL4, maken BN'ers als duo 'een confronterende ontdekkingstocht in gebieden van Staatsbosbeheer'.

In de eerste aflevering trotseerden Henny Huisman (B) en Ron Blaauw (B) Terschelling. Wie nog komen gaan: Peter R. de Vries (A) met Fatima Morero de Melo (A) in het Vechtdal, Henk Krol (A) en Ymke Wieringa (C) op de Utrechtse Heuvelrug en Kim Feenstra (B) en Arjan Ederveen (A+) in het Horsterwold.

Het zijn onverwachte duo's in een volmaakte sterrencast die - bravo! - nog niet voltallig aantrad in andere programma's. En dat allemaal dankzij een sterk staaltje overlevingsstrategie van een supersterrenstrikker.

Gidi Heesakkers

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden