Het BladWinelife

Wie over wijn schrijft, doet dit met een welhaast religieuze bevlogenheid; Wijn drinken is wijn geloven

wine lifeBeeld RV

Wat is lezenswaardig deze week? Schrijven over wijn met een haast religieuze bevlogenheid, ook Winelife doet het.

Ook voor mensen die zich op doordeweekse dagen tevreden stellen met een wijntje van de supermarkt van een eurootje of 6, 7, is er Winelife. Dat is een hele geruststelling. Winelife is, om de woorden van de makers te gebruiken, een tijdschrift voor wijnliefhebbers.

In het schap ligt Winelife naast Perswijn, een tijdschrift voor ‘liefhebbers & professionals’ – alsof het een het ander uitsluit. Perswijn is wijn die is gemaakt van de persing van de schillen nadat het goede sap is afgevloeid, een niet zo beste restwijn dus. De keuze viel op Winelife, hoewel ook die titel niet erg gelukkig is, want Engels. Het blad is ingedeeld in onder meer de secties news, people, travel, dine, finance en leisure. Van deze aanstellerij krijgt een mens geen dorst.

Wie wijn zegt, zegt pretentieuze recensies waarin de proever alles uit de kast haalt om een adequate beschrijving van het gedronken product te geven. Dan krijg je bijvoorbeeld zoiets, van sommelier Stefan Wierda over de Bortoli noble on, botrytis sémillon 2014 uit New South Wales:

‘Groots met een klein hartje. Boenwas, honing, karamel, gekonfijte sinaasschil en ga zo maar door. Vet, maar niet plakkerig. Onaards. Wat een heerlijk ding. Dessert op zich, eventueel met een sigaar erbij.’

Boenwas? Wierda beloont de wijn met het maximale aantal van drie sterren. Dat mag ook wel, voor 28,95 euro de fles. Moet kunnen, voor een keer, en snobistisch is Winelife gelukkig niet.

Wie over wijn schrijft, doet dit, zo blijkt, bijna zonder uitzondering met een welhaast religieuze bevlogenheid. Het veelgehoorde ‘lekker wijntje’ is uit den boze. Wijn drinken is wijn geloven. Een druif kan in deze contreien ‘briljant’ zijn, een ‘lastpak’ of een ‘allemansvriend.’ In de reportages gaan auteurs helemaal los.

De enige min of meer bekende Nederlander in Winelife is Ilja Gort, tv-maker en wijnboer in Bordeaux. In een column met de titel ‘Wijnbluffen’ neemt hij wijnmakers, wijnjournalisten en mogelijk ook zichzelf op de hak. ‘Wijn leent zich uitstekend voor gewichtigdoenerij.’

Voor snobs die willen pochen met kennis over wijn en indruk willen maken op hun gezelschap heeft hij wat voorbeelden verzonnen. Zo komt er een wijn van een stukje grond ‘dat nog niet eens goed genoeg was om je hond uit te laten’. Een andere wijnboer laat de plukkers met ongewassen voeten de druiven pletten. ‘Dat levert een dikke, smeuïge wijn op met een aroma van stallucht en een nasmaak van overrijpe camembert.’

Proost, desondanks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden