Review

Wie op zoek is naar een Matthäus met baanbrekende nieuwe inzichten, kan deze opname laten liggen

Het tekstboekje bij de nieuwe opname van Bachs Matthäus-Passion door John Eliot Gardiner zegt veel over de dirigent. Of beter: over zijn ego. In het boekje zijn dagboekaantekeningen afgedrukt. Gardiner is niet te beroerd om complimentjes aan zijn adres door te geven aan de lezer. Zo voert hij een Duitstalige bezoeker op die het koor prijst om de goede beheersing van het Duits. De zangers gaan uit van de klank van de taal, in plaats van dat zij de betekenis van de woorden vooropstellen, luidt het verhaaltje.

IJdeltuiterij? Ja, maar het klopt wel. Duits door voornamelijk Britse zangers: het gaat niet altijd goed, maar in deze Matthäus word je niet toegezongen, je wordt aangesproken. De dictie is waar nodig liefdevol of juist agressief. Zo heb je het idee dat het drama zich voor je neus voltrekt.

Hoe heeft Gardiner dat voor elkaar gekregen? Het gaat hier om een registratie van een concert in Pisa, de opname vond plaats aan het einde van een tournee met het Monteverdi Choir en de English Baroque Soloists. Bijzonder is dat alle zangers uit het hoofd zingen. Het koor is verbluffend alert. Dat leidt tot prachtig geboetseerde koralen, waarin Gardiner de fermates als komma's beschouwt, en niet als aanleiding ziet om de slotnoten eindeloos op te rekken.

Matthäus-Passion

John Eliot Gardiner
Klassiek
Soli Deo Gloria

Dat de solisten in de aria's eigenlijk (of: ook) koorzangers zijn, is in de meeste gevallen niet te merken. James Gilchrist boeit in de rol van evangelist. Minder geslaagd is de bijdrage van alt Eleanor Minney, die in Erbarme dich strooit met voorslagen en een onzekere indruk achterlaat.

Wie op zoek is naar een Matthäus met baanbrekende nieuwe inzichten, kan deze opname laten liggen. En wie een afkeer heeft van vibrato in de oude muziek (terug van weggeweest), hoeft deze ook niet te proberen. Maar wie een meeslepende uitvoering zoekt, met vaart en een grandioze instrumentale afwerking, wordt met Gardiner uitstekend bediend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden