Wie op een serieuze biografie van Art Garfunkel hoopt, wordt teleurgesteld

Onsamenhangend, overbodig egoproject.

Flip Vuijsje
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Het begin van Simon & Garfunkel was in 1966, met hun doorbraakhit The Sound of Silence. Het einde kwam al in 1970, het jaar van Bridge over Troubled Water, hun laatste gezamenlijke studio-album. Sindsdien was er alleen nog maar ruzie, een paar keer onderbroken voor een lucratieve reünie-tournee.

Art Garfunkel
What is it All But Luminous - Notes From an Underground Man
non-fictie
Alfred A. Knopf; 256 pagina's;
€24,99

Teleurgesteld

Allebei zijn ze dit najaar 76 geworden. Paul Simon blijft zwijgzaam als altijd, maar Art Garfunkel heeft nu een boek geschreven. Wie op een serieuze autobiografie hoopt, wordt teleurgesteld. Veel meer dan een collage is What is it All But Luminous niet geworden. Met in het begin nog wel wat aardige herinneringen, over Arts en Pauls tienerjaren in Queens en hun eerste stappen in de muziek. Maar met daarna alleen nog losse flarden tekst zonder samenhang of chronologie. Filosofische overpeinzingen over van alles en nog wat, die weinig indruk maken. Door Art zelf geschreven gedichten, die geen Nobelprijs voor Literatuur gaan opleveren. Lijstjes waarop precies is bijgehouden hoeveel boeken Art gelezen heeft nadat hij in 1979 is gaan tellen.

Verbittering

Wat je natuurlijk écht zou willen weten, is hoe een oudere en misschien wijzere Art nu aankijkt tegen die in verbittering omgeslagen vriendschap die ooit de motor was van de grootste folkrock-act ooit. Maar het enige dat we leren uit wat chaotisch verspreide passages die over Paul Simon gaan, is dat Art het nog steeds niet kan hebben dat Paul al die geniale songs schreef en hijzelf die alleen maar mocht zingen.

Voor de rest heeft alles aan dit boek de uitstraling van een overbodig vanity project, tot zelfs de typografie: 'De tekst is gezet in een gedigitaliseerde versie van Art Garfunkels handschrift, speciaal voor dit project gecreëerd.' Oké dan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden