ProfielHet Italiaanse dorp Ollolai

Wie is wie in kijkcijferhit Het Italiaanse dorp: Ollolai?

Het zou één tv-seizoen duren, maar de serie over klussende Nederlanders in een Italiaans dorp is zo’n hit dat RTL met een vervolg komt. Wie is wie in Ollolai?

Cécile Narinx

Het is leep jatwerk: een flinke scheut Ik vertrek, een vleugje Helemaal het einde en een snufje Help, mijn man is klusser. Wie het gemist heeft: in Het Italiaanse dorp: Ollolai kregen vijf Nederlandse stellen de kans om in het Sardijnse ­gehucht Ollolai (1.600 zielen) een afgeleefd krot te kopen voor 1 euro en tijdens het opknappen een eigen nering op te zetten waarvan het dorp ook profijt heeft. Bedenksel van de burgemeester die er de wereldpers mee haalde en RTL 4 op een idee bracht.

Door middel van weekopdrachten konden de stellen geld verdienen om de verbouwing te bekostigen en elkaar qua creativiteit of uitsloverij de loef afsteken. Dat alles werd zes weken lang gefilmd en elke avond uitgezonden op RTL4. Tijdens een feestelijke finale kreeg het koppel dat de hele periode het hardst geklust had, zijn bedrijfje het best op poten had en de meeste sympathie van de dorpsbewoners had geoogst een hoofdprijs van 20 duizend euro.

Einde vakantie, einde verhaal, was de bedoeling. Maar nu Het Italiaanse dorp een kijkcijferhitje is, krijgt het vanaf vanavond een wekelijks vervolg, waarin we kunnen zien hoe de verbouwingen uitpakken. De kluskoppels zijn voor trouwe kijkers na zes weken van een stel mafketels toch in een soort dierbaren veranderd, en maken het kijken een feest. Omdat je eerst en vooral dolblij bent dat je niet zelf in de schroeiende hitte hoeft te ontdekken dat er twee uitgedroogde dooie schapen op je verkruimelde asbestdak liggen, bijvoorbeeld. En omdat ze stuk voor stuk ook vertederend zijn, met hun dromen, hun pech en hun pogingen er iets van te maken. Voor wie nog niet is ingestapt de warme aanbeveling dat alsnog te doen. En een snelcursus Wie is wie in Ollolai.

Diederik en Brenda. Beeld RTL / Studio V
Diederik en Brenda.Beeld RTL / Studio V

Wie Hij is een horecaman uit Gent, zij is hoofd business development bij ID&T en komt uit Noord-Holland. Ze wonen normaal gesproken in Ouderkerk aan de Amstel.

Kenmerken Diederik oogt als een kruising tussen Jaap van Zweden en Bruce Willis, met het opgefokte fanatisme van beiden. Brenda klinkt als het nichtje van Ellie Lust.

Wie is er langer? Brenda, want ellenlange benen.

Wie heeft de broek aan? Allebei. Diederik is haantje de voorste, maar Brenda is ook niet voor de poes.

Nering Ze willen een foodtruckfestival opzetten.

Beheersing van het Italiaans? Formidabel. De bloedfanatieke Diederik kletst het hele dorp de oren van de kop in grammaticaal correcte volzinnen. Brenda spreekt het mondjesmaat maar verstaat alles.

Levende have Een brave babydochter, Chloé

Aanpak De dood of de gladiolen. Diederik ging zelfs op een ezel zitten tijdens de dorpsrace. Het enige Italiaanse woord dat Diederik niet wil kennen is perdere.

Slinkse streken Vlak voor de stembusgang nog een schaamteloos rondje zieltjes winnen. En hun dochter als mascotte inzetten.

Rugzakje Diederik heeft een zoon uit een eerder huwelijk die hij weinig mag zien. Brenda’s moeder overleed tijdens het filmen van de eerste serie.

Lekker ergeren aan Diederiks uitsloveritis.

Aandoenlijk Ze helpen alle anderen en versagen nooit.

Joey en Danielle. Beeld RTL / Studio V
Joey en Danielle.Beeld RTL / Studio V

Joey van Essen (31) & Danielle van de Heerik (26)

Wie Hij is een relaxte oud-snowboarder (‘Nooit stressen met Joey van Essen’) die een superrelaxte aannemer is geworden, zij was uitbater van een vintageboetiek en is nu huisschilder. Ze komen uit Den Haag.

Kenmerken Joey oogt geen dag ouder dan 14. Danielle heeft elke dag een totaal andere outfit aan met diverse dolle hoedjes, petjes en bandana’s.

Wie is er langer? Beiden zijn even lang.

Wie heeft de broek aan? Danielle, die doodgemoedereerd de lulligste dingen kan zeggen over Joeys geklus, hem lijzig commandeert en zelf vooral achter de laptop zit.

Nering Ze willen weddings plannen voor Nederlandse stellen die dromen van een authentiek Italiaanse bruiloft.

Beheersing van het Italiaans? Knudde. Zij verstaat het wel maar bakt er zelf niks van, hij weet niet veel meer dan dat tetto Italiaans is voor dak.

Levende have Een hondje met korte pootjes.

Aanpak Gewoon doen, niks voorbereiden, nooit stressen en vooral niet nadenken.

Slinkse streken Niets van dat al. Joey helpt anderen graag.

Rugzakje Geen groot leed. Danielles moeder is vrijgezel en ging op zoek naar een leuke Giovanni in het dorp, maar ving bot.

Lekker ergeren aan Dat oneindig sloooome gedoe.

Aandoenlijk Hoe vriendelijk Joey blijft tegen de bemoeizuchtige ouwe zemelaar die naast ze woont.

Chantal en Paul. Beeld RTL / Studio V
Chantal en Paul.Beeld RTL / Studio V

Chantal Theunissen (48) & Paul Bax (49)

Wie Zij zit in de Venlose gemeenteraad namens EenLokaal en runt een organisatie met kinderdagverblijven en een praktijk voor onderwijsadvies. Hij is pijnbestrijder, revalidatietherapeut en hobbymuzikant.

Kenmerken Paul oogt (en klinkt) als een wetlook-André Rieu. Zij heeft wat weg van Julie Andrews anno 1983 met een grijze rommelwrong en staat gerust een hek te sauzen in een cocktailjurk en met feestmake-up. Laat beslissingen over aan haar gevoel.

Wie is er langer? Paul.

Wie heeft de broek aan? Chantal heeft alle touwtjes in handen. Paul is zo mak als een schaap en lijkt zich daar senang bij te voelen.

Nering Uitbehandelde pijnpatiënten laten revalideren op Sardinië.

Beheersing van het Italiaans? Zij verstaat veel maar spreekt het vrij beroerd. Hij komt niet veel verder dan ‘benvenuto a questo appuntamento’.

Levende have Geen.

Aanpak Limburgs. Heel veel stroopsmeren door locals gratis te behandelen. Ondertussen dirigeert opperbevelhebber Chantal de verbouwing.

Slinkse streken Ze drukten net als Sandra en Marcello hun snor bij de oud-Hollandse spelletjesmiddag en bij Diederiks frietorgie.

Achilleshiel Op sociale media wordt Chantal beschimpt omdat ze weinig doet en veel commandeert. Ze gaf als reactie dat dat beeld door suggestieve montage van RTL is ontstaan. In bijna elk shot vertelt ze hoe hard ze werken. Paul beult ondertussen zwijgend door.

Lekker ergeren aan Dat gecommandeer van Chantal en dat slaafse gehoorzamen van Paul.

Aandoenlijk Dat ze zo dol op elkaar zijn. Ze waren ooit middelbareschoolgeliefden en hebben elkaar, elk een huwelijk en een paar kinderen verder, weer gevonden.

Marije en Ovan. Beeld RTL / Studio V
Marije en Ovan.Beeld RTL / Studio V

Marije Graafsma (28) & Ovan Abdullah (30)

Wie De Friezin en de Irakees troffen elkaar op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Na hun afstuderen begonnen ze een eigen modelabel en werkten daarnaast als bloemist (Marije) en chef (Ovan).

Kenmerken Ze leven veganistisch en alcoholvrij, hebben beiden lang zwart haar (zij steil, hij krullend, waardoor hij op een jonge Julien Clerc lijkt), dragen veel zwart en een beetje wit. En af en toe een rieten hoed of glitterhoofddoek.

Wie is er langer? Marije. Veel langer.

Wie heeft de broek aan? Allebei niet. Zelden zagen we een stel dat gelijkwaardiger was, liefdevoller en vreedzamer.

Nering Hun modelabel Amkina uitbouwen en een Bed & Experience opzetten, waar gasten met de lokale bevolking ervaringen op kunnen doen, van Sardijns oerworstelen tot manden vlechten.

Beheersing van het Italiaans? Prima. Marije studeerde in een grijs verleden Italiaans. Ondertussen heeft Ovan ook het nodige geleerd.

Levende have Geen. Of het moet Ovans innig geliefde broer en klushulp Dalovan zijn. Net als hij in bezit van een vet Twents accent.

Aanpak Zeer doordacht, smaakvol en creatief.

Slinkse streken Nul, deze mensen zijn ongelooflijk oprecht.

Achilleshiel Hooguit dat ze alles zo perfect willen doen. En van nature geen klussers zijn.

Lekker ergeren aan Hun vrij buitenissige, onpraktische uitdossingen met flappen die overal lelijk in verstrikt kunnen raken.

Aandoenlijk Dat ze zo ontzettend veel van elkaar houden en elkaar alles gunnen.

Marcello en Sandra. Beeld RTL / Studio V
Marcello en Sandra.Beeld RTL / Studio V

Sandra Liebe (47) & Marcello Carlino (45)

Wie Hij is meubelmaker en bouwvakker, zij werkt als begeleider van mensen met psychische en verstandelijke problemen. Ze woonden in Hippolytushoef.

Kenmerken Hij oogt, mede dankzij zijn Siciliaanse roots en een oorring, als een maffioso. Zij heeft iets van een vintage Hollywood-pin-up met moeilijke voeten. Roken als ketters en vloeken als bootwerkers. Sandra heeft rossig-blonde krullen waar ze voortdurend in knijpt.

Wie is er langer? Sandra, maar dat kan ook door die krullen komen.

Wie heeft de broek aan? Sandra, die de goeiige Marcello af en toe flink de oren wast.

Nering Zelf likeur stoken en exporteren en een taveerne openen. Marcello richtte een complete destilleerderij in en kwam er te laat achter dat dat niet mag in een historische dorpskern. Nu laten ze de drank stoken. De taveerne komt zoetjesaan van de grond.

Beheersing van het Italiaans? Ondanks Marcello’s Italiaanse bloed en Sandra’s eerdere relatie met een Italiaan, de vader van haar kinderen, blijft het aanmodderen in tenenkrommend Rudi Carrell-Italiaans.

Levende have Hond en poes. En Sandra’s zoon Luca, die kort in Ollolai woonde maar er geen werk vond.

Aanpak Vol goede moed maar zonder degelijke voorbereiding. Ondertekenen contracten waarvan ze geen woord kunnen lezen.

Slinkse streken Smokkelden illegaal hun eerste flessen ‘limonello met een twist’ het land uit. Mogen graag roddelen over uitslovers Diederik en Brenda, hun tegenpolen. Drukken net als Chantal en Paul hun snor bij groepsactiviteiten.

Achilleshiel Sandra is erg emosjeneel, vooral als het haar kinderen en kleinkind betreft. Huilt vaak en snel. Marcello heeft een kort lontje.

Lekker ergeren aan Marcello’s stopwoorden ‘bij wijze van’ en ‘zeg maar’. En aan Sandra’s schelle, schorre schaterlach.

Aandoenlijk Dat ze alle tegenslagen flink verwerken en moed houden. En altijd een aanleiding vinden om een neut in te schenken.

Winnaars: Marije en Ovan

Winnaars van de meeste stemmen van de dorpsbewoners en de twintig mille van de burgemeester waren modeontwerpers Marije en Ovan, die van de Bed & Experience. Voor hun label Amkina, vooralsnog alleen voor vrouwen, halen ze inspiratie uit Friesland en Iraaks Kurdistan, wat resulteert in sluike tops, broeken en jumpsuits in wit, grijs, zwart, oranje en korenbloemblauw. Alles is handgemaakt van luxe materialen en te bestellen via amkina.com, in de maten small, medium en large.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden