Wie is Famke Louise en wat heeft zij in godsnaam gedaan?

In deze rubriek werpt Lisa van der Velden een blik op online cultuur.

Lisa van der Velden
null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Wie is Famke Louise en wat heeft zij in godsnaam gedaan?

Dat wilde ik weten. Ik zit, geef ik gewoon eerlijk toe, niet zo heel goed in de beautyvloggersscene, oké niet eens in de vloggersscene, maar toen mensen op Twitter en Facebook massaal het 'afschuwelijke' of juist 'geweldige' liedje van beautyvlogger Famke Louise (18) bespraken was ik er als de kippen bij.

Dat haar nieuwste viral me volgens eerdere kijkers 'bloedende ogen' en 'oorkanker' zouden opleveren nam ik voor lief; bij de andere helft van mijn tijdlijn stond hij immers op repeat.

Wat ik er zelf van vind, weet ik na vijf keer kijken en luisteren nog steeds niet, behalve dat het nummer nog altijd door mijn hoofd spookt. Op Me Monnie, heet het, want alles draait om geld, vindt Famke Louise, die in een goede maand al 6000 euro met haar vlogs verdient. 'Voor mij betekent op me monnie zijn dat ik heel doelgericht met werk bezig ben. Met mijn carrière dus.'

Op dat gebied was deze debuutsingle een meesterzet. Op Me Monnie werd in een week tijd meer dan 3 miljoen keer bekeken en voerde op Spotify zelfs de Nederlandse hitlijst aan.

null Beeld
Beeld

Tegelijkertijd kreeg Famke Louise op sociale media een schier oneindige stortvloed kritiek, dislikes en scheldkanonnades over zich heen. Andere YouTubers reageren ofwel met parodieën (Op Me Ponnie) ofwel met haastig in elkaar geflanste afmaakvideo's: 'Ik wil echt niet meeliften op haar video ofzo, ik doe dit echt niet voor de views en voor het geld, oké eerlijk gezegd wel, maar ik moést gewoon even op haar nummer reageren. Slecht man. Echt nep. Waarom gooit deze chick zichzelf niet weg? En wat is ze lelijk. Zou jij haar doen?'

Hoe één nummer van één 18-jarige zo'n vloedgolf aan internethaat op gang kon brengen was me niet duidelijk. Goed, een wit meisje dat Famke Louise heet en zich voor de gelegenheid een gangsterimago aanmeet - iets met ingevlochten haren, bontjassen, pitbulls en flessen Fernandes leeggooien in een Aziatische toko - is natuurlijk tamelijk ongeloofwaardig. En oké, de songtekst is van een Koningsliedachtige allure - niet elke zin lijkt geboren uit logica. Halverwege het nummer zingt de autotune: 'Niks is onmooogelijkkk. Ben op dingen, ongelooovelijkkkk.'

Best erg, geen reden voor volkswoede.

Wie andere vlogs van Famke Louise bekijkt begrijpt al iets beter waar de controverse vandaan komt. De vlogster groeide op voor het oog van de camera en probeerde samen met haar vriendje Snapking het een en ander uit voor views, van dubieuze pranks ('EX IN DE VAL GELOKT') tot slecht geacteerde soaps rondom relatie en seksleven ('TIM LAAT ME VERDRINKEN') .

In Tegenlicht-documentaire Goudzoekers in YouTubeland zagen we al hoe ver jonge YouTubers gaan voor reclamegeld en sponsordeals; Famke Louise speelt dat spelletje simpelweg keihard mee. Dat ze sindsdien wordt uitgescholden laat haar ogenschijnlijk koud. 'Er zijn best veel mensen die me haten', zegt de 18-jarige met het Teflonschild over de reacties op haar debuut. 'Mensen zeggen vaak dat ik zelfmoord moet plegen. Maar kijk, dat ga ik gewoon niet doen. Met zelfmoord moet je ook helemaal niet spotten, vind ik. Noem me dan maar hoer.'

Ik zou het mijn dochter niet graag horen zeggen, maar als je 18 jaar bent, dagelijks wordt dood gewenst en uitgescholden, views en geld belangrijk vindt, daar eerlijk over zingt terwijl je niet per se kan zingen, binnen vijf dagen de 3 miljoen views aantikt én heel YouTube in tweeën splijt, wat jou alleen maar nóg meer geld oplevert, doe je het volgens je eigen maatstaven behoorlijk goed.

Dan ben je misschien geen artiest, maar wel een beetje gangster en zéker op je monnie. Daar is wat mij betreft helemaal niks neps aan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden