Wie is de muze van Beyoncé?

Ze is jong en uit haar werk wordt geregeld geciteerd, nu ook door Beyoncé: wie is dichteres Warsan Shire?

Warsan ShireBeeld Amaal Said

Toen de aftiteling van het nieuwe video-album Lemonade van Beyoncé afgelopen weekeinde werd ingezet, verscheen de naam van een jonge Brits-Somalische dichteres prominent in de eerste credit, nog voor de namen van de wereldartiesten met wie Beyoncé heeft samengewerkt. Warsan Shire heet ze, en die naam gaan we onthouden.

Beyoncés dank kwam de nog relatief onbekende dichteres uit Londen toe voor de meest kwetsbare teksten die de wereldberoemde zangeres insprak voor haar filmdocument. Teksten die, zo blijkt nu, afkomstig zijn uit Shire's gedichten.

'Ik probeerde te veranderen / probeerde vaker mijn mond te houden', horen we Beyoncé tijdens een stilte tussen twee tracks door fluisteren, 'ik probeerde zachter te zijn / mooier / minder scherp.' En later: 'je bent angstaanjagend / en vreemd en beeldschoon.' Het zijn slechts enkele regels uit Shire's gedicht For Women Who Are 'Difficult' to Love , een ode aan vrouwen die niet ten volle durven schitteren om een liefdesrelatie te laten slagen - maar de naam van Warsan Shire lijkt nu definitief te zijn gevestigd.

In Oost-Afrika en Engeland heeft de dichteres (geboren in Kenia, opgegroeid in Londen) al enige bekendheid vergaard met haar werk. Ze publiceerde op 22-jarige leeftijd haar eerste bundel, Teaching My Mother How to Give Birth, onder meer vertaald naar het Spaans, Italiaans en Portugees. In 2013 ontving ze de African Poetry Prize uit handen van Brunel University. En wie zich nog het emotionele, veelbesproken pleidooi van de Britse acteur Benedict Cumberbatch voor een humaan vluchtelingenbeleid (oktober 2015) kan herinneren: hij citeerde uit Shire's gedicht Home ('niemand zet zijn kind op een boot, tenzij de zee veiliger is dan het land').

Shire's werk gaat vooral over onthechting, de Afrikaanse diaspora en zinnelijkheid - scherp en bezield geschreven in melancholische zinnen. In een interview met het blog Africa in Words (2013) vertelt de dichteres dat persoonlijke, intieme verhalen (vooral die van immigranten en vluchtelingen) haar drijfveer zijn om te schrijven. 'Verhalen die anders niet, of onzorgvuldig zouden worden verteld.'

Het is overigens niet de eerste keer dat Beyoncé teksten van een auteur heeft bewerkt voor een album. Eerder was het de beurt aan de Amerikaans-Nigeriaanse romanschrijver Chimamanda Ngozi Adichie (Amerikanah), wier TEDx-toespraak over feminisme Beyoncé samplede voor haar videoclip Flawless (2013). Na die gastbijdrage riepen plots duizenden tienermeisjes een trotse feminist te zijn. Haar toespraak is inmiddels zo populair dat iedere 16-jarige in Zweden er een gratis exemplaar van krijgt van de overheid.

Maar evenals Adichie zou Warsan Shire worden tekortgedaan als ze de geschiedenis in gaat als Beyoncés grote ontdekking. Chimamanda Adichie is een groot schrijfster die haar sporen al had verdiend lang voor ze in de videoclip van Beyoncé verscheen.

Het heeft er alle schijn van dat Warsan Shire's talent van eenzelfde kaliber is. Komend najaar verschijnt haar nieuwe dichtbundel onder de titel Extreme Girlhood. Het is nu wachten op een Nederlandse uitgever die haar werk gaat vertalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden