Wie is Daniele Gatti?

Als Ouverture voor de komst van dirigent Daniele Gatti naar het Concertgebouworkest wordt er eerst een documentaire uitgebracht. Wie is Gatti?

Nell Westerlaken
null Beeld
Beeld

Daniele Gatti groeit op in een eenvoudige Milanese wijk. Zijn eerste pianolessen zijn geen succes, Daniele voetbalt liever op straat met zijn vriendjes. Aan de overkant van die straat, weet hij, ligt een andere wereld en als de muziek hem dan toch te pakken krijgt - 'mijn ouders hebben het nooit opgedrongen' - maakt hij letterlijk en figuurlijk de oversteek. Op naar het conservatorium, naar de wereld van de muziek die hem uiteindelijk zal leiden naar de grote internationale concertpodia.

In september treedt Daniele Gatti (1961) aan als nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. Regiseusse Carmen Cobos maakte een muzikaal jeugdportret van hem: Daniele Gatti, Ouverture voor een Dirigent. Met enige melancholie vertelt de maestro, enig kind van een bankemployee die zanger had willen worden, over zijn jeugd - hij hoe hij als kind de muziek van het kerkorgel haast als een mystieke ervaring onderging.

Cobos plaatst nostalgisch getinte, geënsceneerde fragmenten onder het door Gatti vertelde verhaal. Een oud trammetje van het type waarmee de kleine Daniele Milaan verkende, loopt als een rode draad door het verhaal. De beelden uit Italie worden afgewisseld met actuele repetitiescènes waarin we een dirigent zien die muziek vormgeeft met zowel woorden als lichaamstaal. Op de beste momenten lijkt Gatti fysiek samen te vallen met de muziek.

Een ouverture

De documentaire bevat aardige biografische informatie over de dirigent, die we te zien krijgen als een gemoedelijke, licht melancholieke man die bescheidenheid claimt. Om in muziektermen te blijven: de kijker krijgt het verhaal soave voorgeschoteld. Nergens schakelt de maakster naar een tempo con fuoco ('met vuur'), terwijl de maestro volgens ingewijden wel degelijk een dosis Italiaans temperament meebracht naar de lage landen.

De film is dan ook precies wat de ondertitel aangeeft: een ouverture, een opening. Wat Gatti nog meer meebrengt, zullen we zien in de concertzaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden