Beeldvormers Foto van het jaar

Wie heeft de foto van het jaar gemaakt?

De rubriek Beeldvormers onderzoekt hoe een foto onze kijk op de werkelijkheid bepaalt. Deze week: de uitreiking van de Zilveren Camera. 

Hulpverleners vlak na de ramp bij de spoorwegovergang in Oss. Beeld Marcel van den Bergh

Op de cover van Het aanzien van 2018 (onderdeel van een reeks jaaroverzichten die sinds 1962 verschijnen) staat als hoofdbeeld de bekende foto gemaakt op dag 2 van de G7, waarop Angela Merkel met beide handen op tafel Trump toespreekt, bestraffend lijkt het. De andere wereldleiders kijken zwijgend toe. Sterk beeld, dat voor de samensteller van Het aanzien kennelijk staat voor de staat van de wereld dit jaar: Trump versus de wereldorde. Er werden geen nieuwsfotografen toegelaten achter de schermen van de G7, dus al het beeld dat van deze bijeenkomst naar buiten kwam werd aangeleverd door de regeringsdelegaties zelf. 

De foto van van de krachtdadige Merkel kwam van de Duitse topfotograaf Jesco Denzel, sinds 2010 in dienst van de Duitse overheid. Maakt dat de foto minder sterk? Nee, maar het is handig om te weten en ook kennis te nemen van de foto’s die de andere regeringsdelegaties van vrijwel hetzelfde moment de wereld instuurden. Zoveel foto’s, zoveel verhalen, zoveel wereldordes.

Toeristen op het Atheense strand na de Griekse bosbranden in de serie Fires in Greece. Beeld Joris van Gennip

Het blijft altijd een lastige kwestie om een foto van het jaar te kiezen. Je hangt nogal wat aan die foto. Bovendien: wat voor jaar was het eigenlijk? Op 1 februari wordt de winnaar van de Zilveren Camera bekendgemaakt, door koning Willem-Alexander, die het fotofeest opluistert vanwege het zeventigjarig bestaan van de prijs. Eerder deze week werden de winnaars in verschillende nieuwscategorieën onthuld, allemaal kanshebbers om die ene nieuwsfoto van het jaar te worden.

Gefeliciteerd categoriewinnaars, maar het is ondertussen onmogelijk om hier op voorhand een gedoodverfde winnaar uit te halen. Freek van den Bergh, politiek nieuwsfotograaf van deze krant doet in ieder geval in twee categorieën mee. Hij won ‘Politiek – Enkel’ met een foto van een wijn sippende (elite!) Thierry Baudet met de titel ‘Dit debat is beneden mijn waardigheid’ en de categorie Politiek – Serie met ‘Pia Dijkstra drukt donorwet door’, waarin hij het Kamerlid niet uit het oog verloor terwijl ze politieke geschiedenis schreef. Sterke beelden, maar is dit het verhaal van 2018?

Thierry Baudet drinkt wijn tijdens de Algemene Beschouwingen. Beeld Freek van den Bergh

Vorig jaar werd de prijs gewonnen door de serie ‘Kwetsbare liefde’ van Chris Keulen, een serie over thuiszorg in een jaar waarin, volgens de jury, ‘een verhitte maatschappelijke discussie plaatsvond over ouderenzorg’.  Ja, die verhitte maatschappelijke discussies; die hadden we in 2018 ook wel, menen we ons te herinneren, over elk denkbaar onderwerp. Klimaatdiscussie wellicht? Joris van Gennip werd tweede in de categorie ‘Nieuws internationaal – Enkel’ (dus kansloos voor de hoofdprijs) maar zijn schitterende foto uit de serie ‘Fires in Greece’, met twee verdwaasde badgasten in een verkoold landschap lijkt er nu al een voor de eeuwigheid – met een instant World Press-kwaliteit.

Rouwende basisschooljuffen bij de bloemenhulde voor de kinderen die overleden bij het bakfietsongeluk. Beeld Rob Engelaar

In twee categorieën worden we herinnerd aan het afschuwelijke ongeluk van 20 september waarbij een haperende elektrische bolderkar met peuters bij een bewaakte spoorwegovergang in Oss onder de trein kwam. Vier kinderen overleefden het ongeluk niet.  Marcel van den Bergh won de categorie ‘Nieuws Nationaal – Serie’ met ‘Bakfietsdrama’, een serie bijna verstilde foto’s van de nasleep van het ongeluk. Rob Engelaar won de categorie ‘Nieuws Regionaal – Enkel’ met zijn (zwart-wit)foto ‘Rouwende juffen basisschool De Korenaer’. 

Portret van Astrid Holleeder Beeld Carla van de Puttelaar

De fotograaf heeft zich achter de bloemenhulde opgesteld op het moment dat de juffen (van de school waar de kinderen op zaten) op de eerste rij staan en door emoties worden overmand. Perfecte compositie inderdaad, maar probeer het maar eens droog te houden bij deze foto. Hoe zal de jury met zijn emoties omgaan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden