ProfielStar Wars

Wie Han Solo acteert, acteert Harrison Ford. Maar werkt dat wel?

Bor Beekman

‘Zeg ze dat ik je álle informatie gaf die nodig is Han Solo te spelen, maar dat je er niks over mag zeggen.’ Dat was de tip – de enige tip – die Harrison Ford (75) gaf aan opvolger Alden Ehrenreich (28), toen die vroeg hoe hij dat het beste kon aanpakken, Han Solo acteren in Solo: A Star Wars Story. Typisch Ford: relativerend en nuchter. Een vrijbrief ook: knul, doe toch gewoon wat je wilt met die rol. Een soortgelijk antwoord kreeg Oscar Isaac (39) toen hij op de set van The Force Awakens (2015) bij Ford informeerde hoe je het beste zo’n ruimteschip bestuurde. ‘Het is een film’, zei Ford. ‘Je verzint die shit.’

Antwoorden, toch ook, in de geest van Han Solo, de ruimtesmokkelaar die alles zelf het beste weet en geen gezag accepteert. Solo spot met het gedweep van Luke Skywalker met diens force, die mystieke kracht van de Jedi-ridders, en voegt de zo noodzakelijke humor toe aan het formele universum van geestelijk vader George Lucas. Han Solo is zo’n man die, als prinses Leia dan eenmaal ‘ik hou van je’ zei, laconiek antwoordde: ‘Dat weet ik.’ En Solo raakte vergroeid met acteur Harrison Ford, die in zijn carrière al vaker uitblonk als cynische held met tegenzin. Zoals Indiana Jones, karakterologisch een volle neef van Solo en eveneens bedacht door George Lucas, die de archeoloog vernoemde naar z’n poolhond Indiana. De hond stond óók model voor Han Solo’s harige kompaan Chewbacca.

Wie hoofdrolspeler Ehrenreich ontwaart in de prequel Solo: A Star Wars Story, ziet een acteur die dicht bij Fords vertolking blijft: zelfde grijns, zelfde loopje, zelfde haar. Toen George Lucas Han Solo bedacht, begin jaren zeventig, zag die er anders uit: de ruimtepiraat van planeet Corellia had aanvankelijk een groene huid en kieuwen, maar geen neus. Lucas, die ook nog even met de gedachte speelde om vrijwel alle rollen in Star Wars te laten spelen door acteurs met dwerggroei, noteerde later een sleutelzinnetje in de kantlijn van z’n toenmalige scriptopzet: ‘Han in bar als Bogart’. Nu toch geen groen vismonster, maar een menselijke, van buiten harde en van binnen ietwat zachte held, type Humphrey Bogart.

Harrison Ford was in eerste instantie niet in de race voor de rol. Lucas, die hem kende van zijn hitkomedie American Graffiti, waarin ook Solo-regisseur Ron Howard acteerde, wilde per se geen gezichten uit zijn eerdere films. Pas nadat de casting agent Ford liet opdraven om een deur op kantoor te repareren - toen nog Fords echte baan - erkende Lucas dat de timmerman toch wel kon worden ingezet. Lucas wenste de rol van Solo te vormen naar de acteur. Koos hij voor Glynn Turman (o.a. The Wire), die tot ver in de casting een serieuze kandidaat was, dan werd Solo iets heroïscher (en zwart). Werd het Christopher Walken, dan kenden we nu een meer maniakale Solo. Na de definitieve keuze voor Ford liet Lucas meer ruimte voor vileine spot.

Alden Ehrenreich in Solo: A Star Wars Story Beeld AP
Alden Ehrenreich in Solo: A Star Wars StoryBeeld AP

Tijdens de opnamen van Solo: A Star Wars Story verschenen er berichten in de Amerikaanse pers dat Lucasfilm (in 2012 verkocht aan de Disneystudio) zich dermate zorgen maakte over de vertolking van Ehrenreich, dat er een extra acteercoach aan te pas moest komen om de hoofdrolspeler ‘meer Harrison-achtig’ te laten acteren. Korte tijd later werden regisseurs Phil Lord en Chris Miller (o.a. The Lego Movie) ontslagen en vervangen door veteraan Ron Howard.

De in de media genoemde oorzaken van de clash lopen uiteen. Lord en Miller zouden te ver zijn afgeweken van wat de studio voor ogen had, te veel hebben willen improviseren met het Solo-erfgoed. Andere bronnen suggereren dat het onervaren regisseursduo simpelweg onvoldoende capabel was.

Welke ingrepen Howard deed, is niet exact bekend. Wel dat veel van de film werd overgedaan; de draaiperiode liep vier maanden uit. In de uiteindelijke versie, die vanaf deze week te zien is in de bioscoop, acteert Ehrenreich alsof hij voor de rechter moet bewijzen dat hij heus dezelfde Han Solo is als Harrison Ford, met dezelfde trekjes. Dat is een beetje sneu voor de nieuwe hoofdrolspeler. Wie een rol speelt, kan z’n voorganger overtreffen. Wie een acteur nadoet, kan dat niet.

Opbrengst

Nu budgetkosten van blockbuster-kolossen vaker geheim worden gehouden door de studio’s, die bovenop de kosten nog eens zo’n bedrag uitgeven aan marketing, wordt het lastiger in te schatten hoeveel een film werkelijk opbrengt. Star Wars-films gelden als flopproof, al was het maar om de merchandise-bijverdiensten; hoger nog dan de kassaopbrengst. Toch zijn er enorme verschillen tussen de films: The Force Awakens (2015) bracht ruim twee miljard dollar op, het vervolg The Last Jedi (2017) ‘slechts’ 1,3 miljard. Het budget van Solo: A Star Wars Story wordt boven de 250 miljoen dollar geraamd, de duurste Star Wars tot nog toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden