BestsellersBoeken

Wie er wel en niet deugen in de bestsellerlijst van deze week

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

null Beeld Tom Zaunbrecher
Beeld Tom Zaunbrecher

Fall is coming. Met de wereldwijde lancering van Margaret Atwoods The Testaments is het nieuwe boekenseizoen echt begonnen. De laatste restjes zomer zijn naar de onderkant van de Volkskrant Toptien verdreven: Lucinda Riley, Ilja Leonard Pfeijffer en Elizabeth Day; in de CPNB Bestseller 60 handhaaft alleen Riley zich in de toptien.

De testamenten, zoals Atwoods boek in de Nederlandse vertaling heet, staat in zowel de Bestseller 60 als de Volkskrant Toptien met stip op 2. Er werd dan ook naar uitgekeken – door sommigen misschien al wel 34 jaar, sinds het verschijnen van The Handmaid’s Tale, Atwoods dystopische roman uit 1985, die na de verkiezing van Donald Trump (met alle gevolgen van dien) een profetische waarde kreeg toegedicht. Toen er in 2017 een populaire televisieserie van was gemaakt, werd The Handmaid’s Tale het meest verkochte boek van dat jaar op Amazon; in de slipstream van De testamenten heeft Het verhaal van de dienstmaagd ook de Nederlandse bestsellerlijsten bereikt.

Maar vooralsnog blijft Rutger Bregman de eerste plaats bezetten. In zijn boek geen angstwekkende visioenen van totalitaire regimes waarin het met de mensenrechten niet zo nauw genomen wordt, maar juist een optimistisch beeld van de wereld waarin we leven. We zijn misschien gehersenspoeld, maar alleen in de zin dat de mens in films, boeken en series wordt neergezet als intrinsiek egoïstisch. ‘Als je in Nederland tv kijkt, dan denk je al snel dat we in een land vol gekken leven’, aldus Bregman. Volgens De meeste mensen deugen valt dat dus wel mee.

Marloes Mutsaers van Gianotten. Beeld Jan Mulders
Marloes Mutsaers van Gianotten.Beeld Jan Mulders

De boekentip van Marlous Mutsaers (boekhandel Gianotten Mutsaers): Fen Verstappen, Moeder af

Het moment waarop je moeder wordt – daar kun je je in de meeste gevallen negen maanden op voorbereiden. Maar dan nog, dat vond ik indertijd althans, overvalt je het overweldigende gevoel dat daarbij hoort. Je weet meteen: dit is voor altijd! De moeder in Moeder af krijgt een ­hersenbloeding, raakt in coma en is niet meer in staat te communiceren. Verdwenen is de moeder die er altijd was in het leven van haar volwassen ­kinderen. De rollen worden omgedraaid, met vallen en opstaan. Is dat het moment waarop je als moeder ‘moeder af’ bent? Of ben je het letterlijk voor altijd? Fen Verstappen schreef een prachtig, liefdevol boek, waarin je ademloos blijft lezen.

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1Rutger Bregman: De meeste mensen deugen; De Correspondent

2Margaret Atwood: De testamenten; Prometheus

3Huib Modderkolk: Het is oorlog, maar niemand die het ziet; Podium

4Oek de Jong: Zwarte schuur; Atlas Contact

5Maarten ’t Hart: De nachtstemmer; De Arbeiderspers

6David Lagercrantz: Zij die moet sterven; ­Signatuur

7Margaret Atwood: Het verhaal van de dienstmaagd; Prometheus

8Lucinda Riley: Zeven zussen; Xander

9Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

10Elizabet Day: Het feest; Ambo Anthos

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden