bestsellersboeken

Wie er wel en niet deugen in de bestsellerlijst van deze week

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

Jet Steinz
Sofia draagt altijd zwart. Beeld
Sofia draagt altijd zwart.

De meeste mensen deugen, verkondigde Rutger Bregman de afgelopen week op radio, ­televisie, in kranten en weekbladen en natuurlijk in zijn boek met dezelfde titel, dat met stip op 1 zowel de CPNB Bestseller 60 als de Volkskrant Toptien binnenkomt. Of het klopt, is een tweede. Zo toont Huib Modderkolk, die Bregman op de voet volgt in de bestsellerlijsten, in Het is oorlog maar niemand die het ziet aan dat er in elk geval in de ­digitale wereld heel wat mensen rondlopen die níét deugen: ze luisteren telefoontjes af, lezen appjes mee, dringen de cloud van havens, televisiestations en ziekenhuizen binnen, verspreiden virussen, hacken de besturingssystemen van bruggen en elektriciteitscentrales.

Ook de Rembrandt die naar voren komt in Simone van der Vlugts Schilderslief is niet zo’n fijn iemand (want hij liet zijn ex voor jaren onterecht opsluiten), en van het mensbeeld dat door David Lagercrantz geschetst wordt in Zij die moet sterven word je al helemaal niet vrolijk (voor marteling en moord schrikken zijn personages niet terug). Een onbekende vijand duwt de hoofdpersoon van Maarten ’t Harts nieuwe roman De nachtstemmer het water in; en de protagonist uit Oek de Jongs Zwarte schuur heeft op zijn 14de een misdaad gepleegd, waar hij decennia later voor moet boeten.

Vóór Bregmans stelling spreekt dan weer: het succes van Jamie Olivers Veg – een grote groep mensen is dus toch bereid om meer groente en minder vlees te eten – en ergens ook dat van Lucinda Riley, in wier feelgoodromans niemand het echt slecht met een ander voorheeft.

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1Rutger Bregman: De meeste mensen deugen; De Correspondent

2Huib Modderkolk: Het is oorlog maar niemand die het ziet; Podium

3Oek de Jong: Zwarte schuur; Atlas Contact

4Maarten ’t Hart: De nachtstemmer; De Arbeiderspers

5Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

6David Lagercrantz: Zij die moet sterven; ­Signatuur

7Jamie Oliver: Veg; Kosmos

8Simone van der Vlugt: Schilderslief; Ambo Anthos

9Lucinda Riley: De zeven zussen; Xander

10Andrej Platonov: Verhalen; Van Oorschot

Ike Bekking van de Bilthovense Boekhandel. Beeld Mariska Kerpel
Ike Bekking van de Bilthovense Boekhandel.Beeld Mariska Kerpel

De boekentip van Ike Bekking (Bilthovens Boekhandel): Paolo Cognetti, Sofia draagt altijd zwart

Tijdens een treinreis naar Napels las ik Sofia draagt altijd zwart, een coming-of-ageroman van Paolo Cognetti die in 2013 al voor het eerst in het Nederlands verscheen. Nu, na het succes van De acht bergen, geeft De Bezige Bij het boek een tweede kans. Gelukkig maar, want het is een bijzonder verhaal met een bonus: een stukje geschiedenis over Alfa Romeo dat de lezer en passant meekrijgt. Maar het draait om Sofia, van klein meisje via suïcidale puber tot leerling op de toneelschool en uiteindelijk actrice in Brooklyn. Cognetti wisselt soepel van perspectief, waardoor Sofia voor de lezer ongrijpbaar blijft – altijd op zoek en altijd op de vlucht. En dat is precies wat ze wil.

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden