Who the Fuck Is Jett Rebel, 10 jaar Holland Doc, Tomorrow's Worlds

De 7 interessantste programma's dit weekend, van een portret van Jett Rebel op NPO 3 tot leven zonder te kunnen ruiken op Radio 1.

Jesse Heijnis en Madelon Meester
Jett Rebel otijdens zijn optreden de Grolsch tent van Lowlands, 16 aug 2014 Beeld Marco van Middelkoop
Jett Rebel otijdens zijn optreden de Grolsch tent van Lowlands, 16 aug 2014Beeld Marco van Middelkoop

1. Who the Fuck Is Jett Rebel Zaterdag, NPO 3, 21.55 uur

Vorige week in première op documentairefestival IDFA en nu al op televisie, dit portret van de rijzende rockster Jett Rebel. Geboren op 24 januari 1991 in Den Haag als Jelte Tuinstra, maar met zo'n naam 'kom je niet voorbij Heereveen en Sneek' en dus wordt er door Tuinstra, zijn manager en platenlabel aan een glamrock-achtig alter ego gebouwd. Inclusief oorbellen, jumpsuits en af en toe gestifte lippen. Zo verlegen als Jelte is, zo losbandig vlamt podiumbeest Jett, en inmiddels liggen de (vrouwelijke) fans rijen dik aan zijn voeten. 'Clark Kent verandert in Superman, Jelte wordt Jett Rebel', aldus een bekende. Op zoek naar de echte Jett/Jelte neemt filmmaker Linda Hakeboom een kijkje achter de schermen.

2. 10 jaar Holland Doc

Zaterdag t/m maandag,
8 december, NPO DOC

Deze zaterdag is het precies 10 jaar geleden dat digitaal themakanaal Holland Doc (tegenwoordig NPO Doc) begon met uitzenden en dat wordt gevierd met succesdocu's.

Uit een peiling onder kijkers rolde een lijst met de populairste Holland Doc-films aller tijden en daarvan worden er dit weekend twee uitgezonden: Communekind (zaterdag, 23.05 uur), waarin filmmaker Maroesja Perizonius terugblikt op haar kindertijd in de Amsterdamse Bhagwancommune, waar ze ooit werd gescheiden van haar moeder, en En un momento dado (zondag, 22.50 uur), over de Catalanen en hun religie rondom halfgod Johan Cruijff.

Speciaal voor het 10-jarig jubileum zijn ook twee nieuwe programma's gemaakt: De 10 geboden en X jaar na dato.

In De 10 geboden (zaterdag, 23.55 uur) onderzoeken drie jonge regisseurs de regels van het documentaire-maken.

X jaar na dato duikt de archieven in met filmmakers en hun onderwerpen. Zaterdag (19.10 uur) zijn dat voormalig VN-gezant Jan Pronk en regisseur Shuchen Tan. Samen maakten ze in 2004 voor Tegenlicht de documentaire Dagboek van een VN-diplomaat. Shuchen Tan had destijds al meermalen tevergeefs Pronk aan zijn hemd getrokken. Pas nadat Pronk vond dat het conflict in Soedan onderbelicht bleef in de media, liet hij de camera's toe.

3. Tomorrow's Worlds: The Unearthly History of Science Fiction

Zaterdag, BBC 2, 22.45 uur

In de tweede aflevering van deze reeks over de geschiedenis van het sciencefictiongenre, onderzoekt Dominic Sandbrook onze fascinatie met buitenaardse invasies. Natuurlijk komen HG Wells' War of the Worlds (1898) voorbij, Invasion of the Body Snatchers (1956) en District 9 (2009). Speciale aandacht is er voor de Daleks, de genetisch gemanipuleerde mutanten uit de Britse tv-klassieker Doctor Who.

4. Inside IDFA en Planet of Snail

Zaterdag, NPO 2, 23.25 uur

In de laatste IDFA-talkshow van dit jaar ontvangt Daphne Bunskoek regisseur Kitty Green en hoofdrolspelers Inna en Sasha Shevchenko uit documentaire Ukraine Is Not a Brothel. Inna en Sasha zijn lid van het feministische initiatief Femen, dat met hun jonge naakte lichamen aandacht vraagt voor Oekraïne als land 'waar naakte meisjes protesteren, niet hun lichaam verkopen'. Femens acties zijn succesvol, maar filmmaker Green zet haar vraagtekens bij de manier waarop. Ook omdat Femen wordt geleid door een man, Victor Svatsky.

Gevolgd door de Zuid-Koreaanse documentaire Planet of Snail.

5. De Kennis van Nu Zondag, NPO 2, 19.45 uur

Veel vruchten produceren het plantenhormoon ethyleen terwijl ze aan het rijpen zijn. Een rijpende appel aan de boom stimuleert zo andere appels om ook verder te groeien. Wanneer een appel wordt geplukt, gaat het rijpingsproces door.

Sinds kort weten we dat ook het menselijk lichaam ethyleen uitstoot wanneer cellen worden beschadigd. Hoe meer letsel, hoe meer ethyleen je lichaam verlaat. Tijdens operaties zag Simona Cristescu, onderzoekster van de Radboud Universiteit, de hoeveelheid ethyleen in de uitgeademde lucht van de patiënten steeds meer en minder worden. Het meten van dit hormoon tijdens operaties kan chirurgen hierdoor belangrijke informatie verschaffen over hoeveel schade hij aanricht in het lichaam van de patiënt. Wellicht kunnen specialisten op basis van deze informatie in de toekomst keuzes te maken.

6. Radio doc

Zondag, NPO Radio 1, 21.00 uur

Mensen die niet of nauwelijks kunnen ruiken, daarover gaat de radiodocumentaire Geursporen. We kennen het allemaal wel van als we verkouden zijn: koken en eten zijn dan ineens weinig boeiende bezigheden geworden. Femke verloor haar reukvermogen vrij kort geleden en waarschijnlijk voor altijd. Het maakt haar onzeker: hoe weet ze dat ze niet stinkt? En hoe wordt ze gewaarschuwd bij brand? Mieke kon 43 jaar lang niet ruiken, maar door een prednisonkuur is haar reukvermogen weer terug. Ze kan ruikt weer koffie, vers gemaaid gras en aardbeien, maar ook sigaretten, de visboer en mest. Was het misschien toch fijner toen ze niet rook?

7. Tegenlicht: Hoezo samen delen?

Zondag, NPO 2, 21.05 uur

Dat is lekker: het hele seizoen heeft Tegenlicht de loftrompet gestoken over de deeleconomie (van Thuis Afgehaald, het delen van auto's en gezamenlijke energieopwekking), nu blijkt er ook een keerzijde aan te zitten. Vanavond kijkt het programma wat er van al deze initiatieven geworden is. Het delen van auto's is uitgegroeid tot Uber, een beursgigant met als hoofddoel winstmaximalisatie en AirBnB heeft een nieuwe groep huisjesmelkers opgeleverd. Wat is, kortom, de waarde van de deeleconomie?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden