PodcastrecensieWhere should we begin?

Where should we begin? biedt een schat aan inzichten die direct op het eigen leven toepasbaar zijn (vijf sterren)

Podcast Esther Perel Beeld
Podcast Esther PerelBeeld

Plotseling veranderde het huisfeestje met wijnwegklokkende dertigers in een hoogmis ter ere van de psycho- en relatietherapeut Esther Perel. ‘Voor het eerst heb ik goed met mijn partner over seks gepraat’, vertelde de een. ‘Ik leer zo veel over mijn eigen gedrag’, zei een ander. ‘Haar Engels met Frans accent is geweldig!’, riep iemand. Unaniem: ‘Je moet die podcast nú gaan luisteren.’

Podcastfans hebben sowieso de neiging hun luistertips onvermoeibaar met de wereld te delen. Maar Where should we begin? van Esther Perel verandert luisteraars in begeesterde zendelingen, mensen die met hun smartphone als bijbel onder de arm geklemd het evangelie van Esther verspreiden.

Dat enthousiasme is helemaal terecht. Where should we begin? is intrigerend, omdat we een inkijkje krijgen in de privésores van anderen. Maar boven alles biedt de podcast een schat aan inzichten die direct op het eigen leven toepasbaar zijn.

Elke aflevering neemt een stel met relatieproblemen plaats op de sofa van de wereldberoemde therapeute. De kwesties variëren van overspel en uiteenlopende seksbehoeften, tot aan onvruchtbaarheid en ­fetisjen. De eerste twee seizoenen zijn gratis te beluisteren, het derde seizoen is alleen tegen betaling beschikbaar op Audible.com. Daarin behandelt ze ook andere relaties, zoals die tussen ouder en kind.

Het prettige aan Perel is dat ze nooit een kant kiest. Ze heft geen wapperend vingertje naar de vreemdganger, maar leert beide partners inzien waarom de één is vreemdgegaan en waarom de ander zich zo bedrogen voelt. Ze is vriendelijk en begripvol, maar soms ook streng. Het romantische idee dat seks altijd spontaan tot stand moet komen, ook bij stellen die al jarenlang bij elkaar zijn, noemt ze onomwonden ‘bullshit’.

De deelnemers melden zich met duizenden tegelijk aan via de Facebookpagina van Perel. Uiteindelijk spreken de uitverkorenen vier uur met de therapeute, waarvan na montage drie kwartier overblijft. Podcast is hiervoor het ideale medium, schetste Perel onlangs in The Guardian. ‘Je ziet het stel niet, dus als luisteraar zie je jezelf. Het werkt als een spiegel.’

Soms lijkt daarvoor het paradijsvogelgehalte iets te hoog, zoals bij de christelijke welzijnswerker die graag toekijkt als zijn vriendin seks heeft met andere mannen. Maar op de taboevrije sofa van Perel is niets te gek. En dus zit je als luisteraar alweer snel begripvol mee te knikken.

Lees verder
‘Ik wil ontrouw niet goedpraten, ik wil het begrijpen’: lees hier een interview met Esther Perel in de Volkskrant

Tv-recensie Zomergasten: ‘Bij Zomergast Perel lijkt ook presentator Abbring een paar keer aangedaan en kwetsbaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden