Documentaire

What the Bleep do we Know?!

Een kliekje met wetenschappelijke pretenties

Pauline Kleijer

'Een verrassend nieuw soort film' jubelt de publiciteitstekst over What the Bleep Do We Know!?. De nieuwigheid is aanvechtbaar - combinaties van fictie, documentaire en animatie werden eerder gemaakt - maar één ding kan de makers niet ontzegd worden. Zonder al te veel kennis van zaken gooiden ze een verrassende hoeveelheid onderwerpen op een grote hoop.

What the Bleep Do We Know!? gaat over de werking van onze hersenen, over onze perceptie van tijd en ruimte, over de kracht van positief denken en nog veel meer. Het wordt met de nodige bombarie gebracht, alsof baanbrekende nieuwe inzichten de revue passeren, terwijl de film weinig meer opvoert dan een opgewarmd kliekje De Celestijnse belofte (de twaalf jaar oude new age-bestseller van James Redfield), vermengd met inzichten uit de kwantummechanica van het soort dat ons voorstellingsvermogen te boven gaat, maar waarvoor je je niettemin moet openstellen.


De drie debuterende regisseurs van What the Bleep beschouwen kwantummechanica als haarlemmerolie: onduidelijk van samenstelling, maar goed voor zo ongeveer alles. Of we onszelf nu te dik voelen, verslaafd zijn of gewoon chagrijnig - de theorie van de subjectieve waarnemingen kan alles goedmaken.


Dat wordt geïllustreerd met het fictieve verhaal van Amanda (gespeeld door de dove actrice Marlee Matlin) die op spirituele wijze haar levensgeluk hervindt. Het verhaal wordt onderbroken door interviews met 'deskundigen' die pas aan het eind van de film worden geïntroduceerd. Een bont gezelschap van wetenschappers en new age-denkers komt voorbij, met een nog bontere verzameling uitspraken, aan elkaar geplakt alsof het allemaal iets met elkaar te maken heeft. Het zou niet zo kwalijk zijn, als de makers zichzelf minder serieus namen. Vooral de wetenschappelijke pretenties maken de film tot een hinderlijk leugenachtig product. What the Bleep is helemaal nergens goed voor.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden