Review

What Happened to Monday is een dikke vette actiefilm waarbij je hersens gebruiken een handicap is

Zelfs zeven Noomi Rapaces doen niet vergeten dat dit het cinematografische equivalent van de Spice Girls is. Het originele uitgangspunt gaat gauw het raam uit voor het soort actie waarbij hersens een handicap zijn.

Floortje Smit
null Beeld
Beeld

In What Happened to Monday is het 2073, de wereld is duister en onaangenaam en het is verboden om meer dan één kind te hebben. Een opa (Willem Dafoe) heeft daarom een ingenieus plan bedacht: hij verbergt zijn kleindochters, een zevenling, in een appartement. Elke dag van de week mag er één naar buiten.

Een origineel idee voor een sciencefictionfilm. Nog een beter idee is dat alle zeven personages worden gespeeld door Noomi Rapace (The Girl with the Dragon Tattoo), die geloofwaardig is als introverte geek, stoeipoes, sportieveling én als serieuze carrièrevrouw. Het is vermakelijk om haar met haarzelf te zien kibbelen.

Mede daardoor intrigeren de eerste 20 minuten van What Happened to Monday. Hoe werkt zoiets in de praktijk, zeven compleet verschillende personages die naar de buitenwereld toe één vrouw moeten zijn? Het is een plezier om te zien hoe het scenario alle mogelijke problemen moeiteloos uit de weg werkt.

What Happened to Monday

Sciencefiction
Regie: Tommy Wirkola
Met: Noomi Rapace, Glenn Close, Willem Dafoe, Marwan Kenzari
123 minuten, in 31 zalen

Dan kan zo'n gimmick in potentie uitgroeien tot een mooie parabel over identiteit: kun je wel volledig leven als je altijd je ware ik moet verbergen? Maar zodra zusje Monday verdwijnt - en dat is al snel - moet al het denkwerk ook het raam uit. De vraag uit de titel wordt razendsnel opgelost: de vrouwen worden opgejaagd door het 'Child Allocation Bureau' met een boosaardige Glenn Close aan het hoofd. In de handen van regisseur Tommy Wirkola (Hansel & Gretel: Witch Hunters) wordt het een dikke vette actiefilm waarbij je hersens gebruiken juist een handicap wordt. Wirkola gaat ervan uit dat je als kijker onlogische dingen pikt, als het er maar cool uitziet.

Rapace blijft een wonder, maar kan niet doen vergeten dat deze film het cinematografische equivalent van de Spice Girls is. Er wordt nog een nadeel van de premisse pijnlijk duidelijk. Het geweld is hard en nietsontziend: wie moeite heeft met verlekkerd geweld tegen vrouwen, krijgt dat hier keer zeven voor de kiezen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden