Wereld

      • *..

Asere: Junio Groove. Astar / Distributie Chango.

Ondanks diverse personeelswisselingen blijft Asere een van de meest interessante Cubaanse groepen. Vanaf het begin is er gestreefd naar een eigentijdse versie van de traditionele stijlen als de son. De ramen werden ook opengezet naar de pop, de jazz en andere genres, zodat we op de nieuwste cd van dit septet ook een vleugje reggae horen.

Vertrouwde elementen zijn gebleven, zoals de clavé, de vier-tegen-driekwartsmaat ritmes vaak aangegeven door de gelijknamige stokjes, en het vraag- en antwoordspel tussen zanger en koor. Weggelaten is het machismo, het blijven leunen op de clichés van de oude ‘septeto’s’ met hun geregeld nogal schmierende zang, al zijn er ook hommages aan groten uit het verleden als Henry Fiol en Beny Moré. Toegevoegd zijn mooie, creatieve partijen voor basgitaar, piano en drumstel, en gedetailleerd uitgewerkte, verfijnde zangharmonieën, wat een rijker klankbeeld oplevert.

De muzikale leider is tegenwoordig Michel Padrón, die schittert in instrumentale stukken, in dialoog met de soepele, flamenco-achtige gitaar van Andres Valdés en de smachtende viool van Alexis Lefevre. Het afwisselende album is een verademing voor iedereen die denkt dat Cubaanse muziek ophoudt bij de Buena Vista Social Club.

Bedwelmend effect
* * * *

Issa Juma and Super Wanyika Stars: World Defeats the Grandfathers. Sterns, distributie Munich Records.

In de jaren ’80 was Swahili Rumba een rage in Oost-Afrika, met name in Kenia, waar meerdere groepen concurreerden onder diverse variaties van de naam Wanyika. Die verwees naar Tanganyika, waar veel muzikale invloeden vandaan kwamen, naast uiteraard de Latijns-Amerikaanse van de rumba zelf. Typerend voor de stijl was de prominente rol van de basgitaar: samen met de lijnen van de solo- en de ritmegitaar werd er een gelaagd klankbeeld gecreëerd.

Super Wanyika Stars was een van de succesvolste groepen, vooral dankzij de krachtige, licht hese bariton van Issa Juma. Deze voorbeeldige compilatie laat in lange stukken, allemaal rond de negen minuten, horen hoe bedwelmend het effect kan zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.