Wereldomroep en NOS beginnen samen tv-station

De NOS en de Wereldomroep hebben eindelijk een akkoord bereikt over een gezamenlijk tv-station, het Beste van Nederland (BVN), dat via de satelliet wordt verspreid....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Wereldomroep zond de afgelopen twee jaar Zomer-TV uit, een bescheiden voorloper van BVN. In de Tweede Kamer bestond veel sympathie voor dit initiatief, dat pas serieuze vorm zou kunnen krijgen wanneer ook de NOS zou meedoen. Maar de beide delen van de publieke omroep, NOS en Wereldomroep, slaagden er niet in het eens te worden over de zeggenschap. Het compromis dat nu is bereikt, houdt in dat er een Stichting BVN komt, waarin NOS en Wereldomroep beide twee bestuursleden hebben. De stichting bepaalt het programmabeleid, de Wereldomroep zorgt voor de uitvoering ervan.

De financiering van de zender is nog niet geheel rond. NOS en Wereldomroep vragen staatssecretaris Nuis om tien miljoen van de begroting van dertig miljoen gulden te betalen. Beide publieke omroepen gaan ervan uit dat Nuis dat zal doen, omdat de Tweede Kamer achter het BVN-project staat.

Zelf leveren NOS en Wereldomroep geen bijdrage in geld, maar een bijdrage in de vorm van programma's. Het aandeel van de NOS is aanzienlijk groter dan dat van de Wereldomroep. Ook de Vlaamse BRTN en de publieke regionale omroepen gaan programma's leveren.

De eerste twee jaar zullen de programma's van BVN zowel digitaal als analoog worden uitgezonden. Daarna zal het analoge signaal vermoedelijk verdwijnen, omdat steeds meer schotelbezitters een digitale ontvanger kopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden