wereldmuziek

*****..

Frank van Herk

ORGANISCHE VERSMELTING
Benjamim Taubkin & Abaçai: Cantos do nosso chão. Connecting Cultures.

ORGANISCHE VERSMELTING
De Braziliaanse pianist Benjamim Taubkin is een muzikale alchemist: hij mengt stijlen, oud en nieuw, uit allerlei streken, en in veel gevallen maakt hij er goud van. Zeker op deze cd, met de groep Abaçai, die zich specialiseert in traditionele liederen; dit keer vooral uit Pernambuco en Mozambique. Dat doen ze met percussie en zang van voornamelijk drie vrouwenstemmen, die heel puur klinken en prachtig mengen, gedragen door sobere, aardse ritmes. Het zijn dromerige, mystiek getinte sfeerstukken, met melodieën die vertrouwd klinken en toch meeslepend zijn.

ORGANISCHE VERSMELTING
Taubkin laat instrumentale versieringen aanbrengen door cello, gitaar, accordeon, fluit, en vooral zijn eigen delicate pianospel, zodat er een organische versmelting ontstaat van eerbiedwaardig en hedendaags.

VEELHEID AAN RITMES
*****

VEELHEID AAN RITMES
America Contemporanea: Um Outro Centro. Connecting Cultures. Distributie: www.choicemusic.nl

VEELHEID AAN RITMES
Net als de cd hierboven is dit een deel uit de serie Music from another centre of America, die wil verrassen met minder geijkte Zuid-Amerikaanse muziek. Taubkin heeft opnieuw de leiding, nu van tien muzikanten uit zeven verschillende landen. Dat leidt tot een veelheid aan ritmes, statig of verleidelijk, slepend of bruisend, soms in combinatie met liedvormen uit een andere cultuur; zo is Vale Do Jucá een Braziliaanse tango. De zang wordt meestal verzorgd door Lucia Pulido uit Colombia, met een krachtige, vurige stem die dramatisch naar het falsetregister kan schieten. De stukken waarin zij centraal staat zijn dan ook de beste.

VEELHEID AAN RITMES
De instrumentale nummers zijn minder intens, en die waarop in hun acrobatische solo’s wordt meegescat door de gitarist of bassist grenzen aan het patserige.

VEELHEID AAN RITMES
Frank van Herk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden