wereldmuziek

*****..

VERFIJNDE LIEDKUNST
June Tabor: Apples. Topic/Music & Words.

VERFIJNDE LIEDKUNST
Zangeres June Tabor schaaft onverdroten door aan de verfijnde liedkunst die ze uit het eeuwenoude Engelse volksrepertoire weet te peuren. Luchtige danswijsjes veranderen bij haar in sonore bespiegelingen waarin veel weemoed doorklinkt, hoewel ze soms fel van leer trekt tegen maatschappelijk onrecht. Het vertrek van vaste arrangeur en pianist Huw Warren valt samen met een subtiele koerswijziging in de begeleiding, die ondanks toegenomen soberheid nog suggestiever uitpakt dan voorheen. Vooral het contrast tussen het donker getinte piano- en altvioolspel van echtgenoot Mark Emerson en de felle accenten uit Andy Cuttings diatonische accordeon is zeer effectief.

ONTHEEMDE MUZIEK
*****

ONTHEEMDE MUZIEK
R-chestra: Atap. Eigen beheer/www.rchestra.com.

ONTHEEMDE MUZIEK
Het gezelschap rond de Nijmeegse zanger en violist Johnny Rahaket, zelf van Molukse komaf, biedt op zijn vierde cd welwillend onderdak aan ontheemde muziek uit alle windstreken, hoewel Balkan, Anatolië en Kaukasus tot de geliefdste bestemmingen horen. De uit Bosnië afkomstige zanger Mile Lukic krijgt daardoor volop ruimte om te schitteren.

DUNNE DUDUK
*****

DUNNE DUDUK
Rabih Abou-Khalil: Songs for Sad Women. Enja/Coda.

DUNNE DUDUK
Wederom een aardig nieuw album van ûdspeler en componist Rabih Abou-Khalil, maar minder verrassend dan zijn voorganger, Journey to the Centre of an Egg, en bovendien nogal kaal qua instrumentatie. Vooral de Armeense duduk (dubbelriet) van Gevorg Dabaghyan klinkt wel erg dunnetjes.Ton Maas

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden