wereldmuziek

FOLKFAMILIE OVERTREFT ZICHZELF..

*****

WatersonCarthy: Holy Heathens and the Old Green Man. Topic/Music & Words

Hoe de Britse ‘Royal Family of Folk’ het klaarspeelt om zichzelf telkens weer te overtreffen blijft een raadsel, maar verdomd, het lukt ze opnieuw. Dit zesde album is – voorlopig – de kroon op hun twaalfjarige carrière als band, hoewel pa en ma inmiddels al bijna een halve eeuw meedraaien. Holy heathens behoort tot een genre dat hier te lande nauwelijks bekend is, maar in Engeland des te meer: liedjes behorend bij de midwinterse zonnewende, die daar nog altijd gepaard gaat met oude heidense gebruiken.

De glorieuze samenzang van pa Martin, ma Norma, dochter Eliza en ‘huisvriend’ Tim van Eyken is voor de gelegenheid verrijkt met de perfect mengende stemmen van het jonge a-capella trio The Devil’s Interval en met een heuse blazerssectie.

BALKANJAZZ WORDT VOLWASSEN

****

Nenad Vasilic: Honey and Blood. Connecting Cultures/Choice Music

Dit indrukwekkende album markeert de volwassenwording van de Balkanjazz. Ging het bij Ivo Papasov cum suis nog steeds om een idiomatische toevoeging aan de Bulgaarse traditie, bij contrabassist Vasilic en zijn mannen zijn de verhoudingen definitief verschoven. Hier is een generatie aan het werk die heeft kans gezien zich helemaal vrij te spelen en toch de eigen afkomst nergens verloochent.

BEHENDIGE HINKSTAPMUZIEK

****

Tricycle: King Size. Home Records.

Dit Belgische instrumentale trio bedrijft een ondefinieerbare mix van jazz, volksmuziek, musette en zelfs klassiek. Behendig geconstrueerde hinkstapmuziek waar je onwillekeurig blij van wordt.

Ton Maas

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden