Wereldgast Daniel Cohn-Bendit

Wintergasten was een mooie titel geweest, maar die lag misschien teveel voor de hand. Wereldgasten werd het. De VPRO zendt de komende weken drie afleveringen uit van het befaamde zomerse concept met interessante figuren uit de internationale politiek en kunstwereld....

Vanavond interviewt publiciste Nelleke Noordervliet de voormalig revolutionair studentenleider en europarlementariër Daniel Cohn-Bendit in zijn woonplaats Frankfurt.

Hij prijst zich gelukkig dat hij er met zijn kameraden tijdens de Franse Mei-revolte van 1968 niet in is geslaagd om de 'burgerlijke democratie' om zeep te helpen. Europa, zegt Cohn-Bendit nu, kan sociale rechtvaardigheid brengen, de ecologische ondergang afwenden, mensenrechten waarborgen en tegenwicht bieden aan de Verenigde Staten.

De afwijzing van de Europese Grondwet door onder meer de Nederlandse bevolking moet een klap voor hem zijn geweest, het zal ongetwijfeld een van de gespreksonderwerpen van vanavond zijn. Naast politiek komen ook voetbal en de actrice Jean Seberg aan bod.

Na afloop wordt de film La Haine vertoond, een rauw portret van drie jongemannen -een Afrikaan, een Arabier en een jood- die in de gewelddadige banlieues van Parijs strijden tegen de politie.

Wereldgasten, Nederland 3, 21.10 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden