Wereldfoto 1: de brand
In de krantenjournalistiek is een aantal thema's vrijwel elke dag aanwezig: oorlog, politiek, kleine en grote ongelukken, sport, human interest....
De brand is een van de pijlers van elementaire nieuwsgaring. Uit het boekje Voor de persen draaien (1943): 'Voor den journalist die deze ramp van heel nabij meemaakte, die urenlang het huiveringwekkend schouwspel van de laaiende vlammen moest aanzien, werd het een nacht om nooit te vergeten. Zonder moeite kan hij het tooneel dan ook nog voor de geest roepen, hoort hij opnieuw het gieren van de machtige motoren der Amsterdamsche brandspuiten, en daar boven uit het sinister geknetter van het vuur.'
In het huidige tijdperk van officiële woordvoerders en telefonische nieuwsgaring (en strikte regels voor brandveiligheid in gebouwen) rukken verslaggevers minder vaak dan vroeger uit voor middel- of groot alarm. We wachten het persbericht af en hooguit bellen we nog met een resterende vraag. Godzijdank zijn branden in onze contreien zelden nog zo dramatisch als voornoemde gebeurtenis: die brand op 8 februari 1936 aan de Oudezijds Achterburgwal kostte zes kinderen en twee volwassenen het leven.
Voor de meest bijzondere brandfoto wijken we uit naar Sydney. Op 25 april 1968 brandde daar aan Oxford Street het warenhuis Buckingham uit. De gevel stortte in. De brandweerlieden zijn niet geheel verrast, maar voelen zich manoeuvrerend tussen de brandslangen toch niet helemaal op hun gemak. De halfopen motorklep van de auto links geeft nog wat ruimte aan de fantasie. Het ouderwets zware contrast versterkt de spanning.
Het is vast puur toeval, maar de compositie doet denken aan de ramp met de Duitse zeppelin Hindenburg die op 6 mei 1937 brandend neerstortte bij Lakehurst, New Jersey (35 doden). Op de beste foto van dat voorval zagen we op de voorgrond ook mensen in de richting van de camera rennen terwijl zich achter hen een laaiend schouwspel aftekent.