WERELDEN VERSMELTEN wo 14.11.07

Met zijn groep Touki Delphine speelt slagwerker Bo Koek Ghostbusters #1 op het festival Breakin’ Walls. ‘Die nieuwe angst voor terrorisme vraagt om nieuwe helden, dachten wij.’..

‘Zijn muziek heb ik pas leren waarderen na mijn opleiding’, bekent Bo Koek (27), in een reactie op de vraag of het hem door zijn vader, slagwerker Paul Koek, met de paplepel is ingegoten. ‘Ik was meer geïnteresseerd in waar ik kon spelen. Oude boerderijen, autosloperijen, kerken.’

Van locatievoorstellingen heeft slagwerker Bo Koek wel een tik mee gekregen. Zo speelde hij in september op het Underground Festival in Amsterdam met zijn groep Touki Delphine in de grote brugkelder op het Oosterdokseiland aan het IJ.

‘Het was een sereen stuk, Palindrome, met een actrice en een Chinese zheng speelster, in een ruimte die langzaam vol water liep. Boven hoorde je het agressieve geluid van autoverkeer.’ Twee werelden die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben met elkaar laten versmelten, dát vindt hij mooi.

Op het jongerenfestival Breakin’ Walls in de Amsterdamse Nestheaters speelt Touki Delphine volgende week Ghostbusters #1. Een reprise. ‘We hebben Ghostbusters in 2005 gemaakt in een reactie op de angsthype die er toen was. Die nieuwe angst voor terrorisme vraagt om nieuwe helden, dachten wij. Helden die op iets jagen dat niet echt bestaat of zichtbaar is, zoals in de film Ghostbusters.’ Liederen van Meredith Monk, gezongen door Stephanie Pan, vermengen met jaren ’80-muziek, het bleek geweldig goed samen te gaan, met een mooi absurdistisch effect.

Met zanger, trompettist en percussionist Rik Elstgeest en gitarist John van Oostrum, die net als hij klassiek geschoold zijn, vormde Koek tot voor kort de tegendraadse, funky popband Kopna Kopna. Geleidelijk aan werden ze vaker gevraagd door theatergroepen waaronder het toenmalige Hollandia van Paul Koek. In 2005 werd Kopna Kopna opgeheven. Sindsdien maakt Touki Delphine als onderdeel van de Veenfabriek jaarlijks minstens één zelfstandige productie, de rest van de tijd werken ze mee aan andere muziektheaterproducties van de Veenfabriek.

Koek hoeft niet per se ‘schepper’ te zijn. ‘Het is wel lekker om weer eens uren te studeren, op een stuk van Heiner Goebbels bijvoorbeeld. Dat wordt een project met het Koninklijk Conservatorium, begin volgend jaar.’ Maar eerst nog dat album maken, mét korte filmpjes, over de romantiek van de Zuidas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden