Wende Snijders

Op mijn eerste cd vertolk ik andermans teksten. Edith Piaf, Jacques Brel, Barbara. Voor mijn nieuwe cd ga ik bestaand repertoire aanvullen met eigen liedteksten....

Leen Vervaeke

Mijn ouders hadden me voor mijn afstuderen, drie jaar geleden, een reis naar New York beloofd. Maar na mijn afstuderen kreeg ik het meteen heel druk met de tournee en de cd. Van die reis naar New York is het nooit gekomen. Mijn ouders bedachten daarom dat ze een pen konden geven in plaats van die reis.

Samen met mijn vader heb ik bij Akkerman in Amsterdam alle pennen uitgeprobeerd. Deze Visconti schreef het soepelst. Op de dop hebben mijn ouders 'Wende' laten graveren, en op de pen zelf 'pennestreken'.

Ik schrijf al sinds mijn zevende, op alle momenten van de dag. Ik heb een hele stapel boekjes en schriftjes. Als ik iets zie, iets meemaak, een liedje hoor, schrijf ik het op. Vroeger schreef ik met potlood, balpen, om het even. Een pen zie ik als een stap naar volwassenheid.

Twee jaar geleden heb ik mijn eerste vulpen gekocht, voor zeventig euro, maar op tournee ben ik hem kwijtgeraakt. Daarna heb ik een tweede gekocht, en die ben ik weer verloren. Met deze pen zou je naar New York kunnen vliegen, dus moet ik er héél zuinig op zijn.

Eigenlijk ben ik 'm al eens verloren. Ik schrijf altijd in cafés, tussen de mensen. Toen ik besefte dat ik mijn pen in het café had laten liggen, heb ik meteen de uitbater gebeld. Hij had de pen gevonden, zei hij.

Pas de volgende avond kon ik 'm ophalen, want ik had het heel druk. Maar toen ik de uitbater 's ochtends voor de zekerheid nog eens belde, vond hij 'm niet meer. Ik heb al mijn afspraken afgezegd, en ben als een gek naar het café gefietst. Ik was zo kwaad op mezelf, de tranen stonden in mijn ogen. Ik had mijn pen niet eens twee weken. Wat moest ik tegen mijn ouders zeggen?

Terwijl ik in de wc van het café mijn tranen ging drogen, vonden ze mijn pen toch terug. Toen ik hem terugkreeg, begon ik weer te wenen. Die obers moeten echt gedacht hebben: die is gek.

Leen Vervaeke

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden