Wende Snijders, Ivanov en Don Giovanni

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, van een overdonderende Wende Snijders tot een Don Giovanni met humor.

Joris HenquetWieteke Van ZeilKarin VeraartAnnette EmbrechtsMirjam Van Der Linden en Merlijn Kerkhof
Wende Snijders in MENS Beeld Raymond van Olphen
Wende Snijders in MENSBeeld Raymond van Olphen

1. Theater: MENS

Door: Wende Snijders, regie Marcus Azzini. Tournee t/m 22 mei.

Hoe ben je mens in een wereld vol botsende culturen, angst, terreur, boze mannen maar daarnaast ook mededogen en liefde? Zonder de actualiteiten letterlijk te benoemen raakt zangeres Wende Snijders aan al deze thema's in haar overdonderende nieuwe voorstelling MENS. De combinatie van fantastische muziek en oogverblindende videokunst op grote schermen vormt een frontale aanval op de zintuigen. De toeschouwer krijgt zo een stevig shot nieuwe levenslust en inspiratie toegediend.

Recensie

MENS

2. Beeldende kunst: Prenten in Parijs

Van: elitair tot populair. Van Goghmuseum, Amsterdam, t/m 11 juni.

In een periode van 15 jaar rond 1900 werd prentkunst een hype in Parijs: kunstenaars gaven beeld aan het nachtleven en maakten affiches waarin mooie Franse vrouwen producten aanprezen. Zoals iPhone en Instagram onze beeldcultuur beïnvloeden, zo drukten prenttechnieken een stempel op het openbare en privéleven toen: ets, houtdruk en lithografie werden 'herontdekt' door de beste kunstenaars en door de straten vol affiches leek het 'of er een bloemenregen op de stad was neergedaald', zoals een journalist toen schreef.

Prenten uit Parijs in het van Gogh Museum

De garantie voor verkoopsucces? Men neme een mooie beroemde vrouw, een klinkende boodschap en voilà. Kijk maar naar de affiches uit het Parijse fin de siècle. Hoe onze beeldcultuur is ontstaan, is nu gedetailleerd in het Van Gogh Museum te zien.

3. Theater: Ivanov van Tsjechov

Door: Toneelschuur Producties. Tournee t/m 15 april.

Nina Spijkers regisseert Ivanov (in een bewerking van Casper Vandeputte) en deze minder vaak gespeelde Tsjechov wordt onder haar handen een sprankelende, urgente voorstelling over een clubje vrienden op zoek naar geluk en succes. Met een mooie rol van Roeland Fernhout als Ivanov en een ontroerende Wendell Jaspers als zijn vrouw Anna.

Recensie

Ivanov

4. Theater/Dans: Carrousel

Door: NNT & Club Guy & Roni & Asko|Schönbergs K[h]AOS. Tournee t/m 27 mei.

Lang is uitgezien naar de danstheaterbewerking door het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni van Sidney Pollacks beroemde marathonfilm They Shoot Horses, Don't They? (1969) naar het gelijknamige boek van Horace McCoy (1935). Regisseur Guy Weizman geeft er een fraai visitekaartje mee af, als nieuwe leider van het multidisciplinaire theaterhuis NNT. Vooral de vier dansers en zeven acteurs stuwen elkaar fysiek én mentaal tot grote hoogte, op live muziek van Asko|Schönbergs K[h]AOS. In een maalstroom van gestileerde danspassen en existentiële ontboezemingen zetten ze zwetende ploeteraars neer, als model voor diverse levensinstellingen.

Recensie

Carrousel

5. Performance: Something Raw

Vanavond laatste avond, De Brakke Grond en Frascati, Amsterdam.

Het dans- en performancefestival Something Raw experimenteert er flink op los. Met persoonlijke voorstellingen ('mijn leven als sekswerker') en theaterproducties die soms meer seances of installaties zijn. Vanavond danst een man met een pop, zijn performers verbonden door een touw en is er een battle tussen populaire videoclips en filosofen.

6. Opera: Don Giovanni

Door: de Nederlandse Reisopera. Tournee t/m 8 april.

De Nederlandse Reisopera maakte een Don Giovanni waarin vrouwen genadeloos afrekenen met de moordende vrouwenversierder: hij eindigt achterin de kofferbak van een Amerikaanse slee. Humor, sterk acteerwerk en een uitstekende George Humphreys als Leporello. De helderheid en vaart waarmee het verhaal wordt verteld, maken deze productie tot een ideale instap-Don Giovanni.

Recensie

Don Giovanni

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden